Όλοι μαζι για την αποκατάσταση του Δάσους της Μεσσαπίας

Εδώ και δύο ημέρες δημιουργήθηκε στο facebook Ομάδα Διάσωσης του Δάσους της Μονης Μακρυμάλλη.
Αναφέρουν:
"Είμαστε μια ομάδα εθελοντών, απλών πολιτών, που συγκροτείται από μεγάλη Επιστημονική Κοινότητα της Ελλάδας και του Εξωτερικού, από Δημοσιογράφους και Καλλιτέχνες κι επιθυμούμε την πλήρη αποκατάσταση του Δάσους Νatura στη Μονή Μακρυμάλλη, που κάηκε στην Εύβοια! Κάποιοι από εμάς γνωρίσαμε το δάσος αυτό, πριν 20 περίπου χρόνια, μέσα από την Καθηγήτρια μας στο Γυμνάσιο , που μας ενέπνευσε την αγάπη της για αυτό το δάσος! Για αυτό αισθανόμαστε ότι οφείλουμε να το υπερασπιστούμε και να το αναγεννήσουμε πλήρως! Έλα μαζί μας και γίνε ένας από εμάς! Από αυτή τη σελίδα θα συντονίζονται όλες οι ενέργειες για την αποκατάσταση του Δάσους".
Καλό θα ήταν η ομάδα αυτή να μετονομαστεί σε ομάδα Διάσωσης του Δάσους της Μεσσαπίας, ώστε να αποκατασταθεί το δάσος που κάηκε πέρυσι και φέτος στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης αναφέρουν:

Συντονισμός No. 1: Αγαπητοί μας καλημέρα σας και χρόνια πολλά! Παρόλη τη προσπάθεια διαστρέβλωσης της πρωτοβουλίας μας που γίνεται απο κάποιους ( εσκεμμένα; ή Greek things; , ποιος ξέρει;) , είμαστε ακόμα όλοι εδώ και απο ότι βλέπουμε είμαστε πολλοί ! Διά του παρόντος επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τη πρώτη μας συνάντηση!! Αυτή θα πραγματοποιηθεί 15 Σεπτεμβρίου ή 22 Σεπτεμβρίου μέρα, Κυριακή δηλ.! Θα έχετε ξανά ενημέρωση επί τούτου!!! Ο τόπος θα ειναι το Παντειο Πανεπιστημιο ( κάποιο αμφιθέατρο ή το γυμναστήριο για να μας χωρέσει και καθώς έχει καλή ακουστική) ή η περιοχή Μακρυμαλλη στην Εύβοια . Στη πρώτη περίπτωση θα υπάρχει ίσως η δυνατότητα μικροφώνου και θα ειναι ευκολότερη η δουλειά για οποιον κρατά πρακτικά ( επιπλέον θα ειναι εφικτό να συμμετέχουν δια τηλεδιάσκεψης δυο φίλοι καθηγητές απο το εξωτερικό ένας απο το university of Columbia κι ένας απο το university of Pittsburgh) ! Στη δεύτερη περίπτωση θα βρισκόμαστε απευθείας στον τόπο ενδιαφέροντος χωρίς όμως να ειναι πιθανόν εύκολη η συνομιλία μεταξύ τόσων πολλών! Φυσικά μπορούμε να συνδυάσουμε και τα δυο , ήτοι συνάντηση για συζήτηση στο Παντειο και κατοπιν επίσκεψη στον τόπο ενδιαφέροντος.

"Τα θέματα που θα συζητηθούν: -1ον Με τίνα τρόπο θα υλοποιηθεί η αποκατάσταση ώστε να επιστρέψει το οικοσύστημα στην αρχική του μορφή; Μια άποψη ειναι με αναδάσωση αυστηρά μόνο με είδη δέντρων αλλά και με είδη βοτάνων που ήδη υπήρχαν πριν στην περιοχή, το φύτεμα θα πρέπει να γίνει αυστηρά σε σπιράλ ( δηλ. σπειροειδή) και μόνο μορφή, ήτοι δηλαδή όπως στη φύση μόνα τους δημιουργούνται τα φυτά. Το πρόβλημα που δημιουργείται εδώ ειναι ότι η έκταση ειναι τεράστια και το ορθολογικό ειναι να έρθει ο καθενας με το δεντράκι του να το φυτέψει σε σπειροειδή μορφή , η επιτυχία εξαρτάται απο το πόσοι θα είμαστε. Επισης φυσικά θα πρέπει αυτο να γίνει υπό την επίβλεψη και τη συμφωνία αρμοδίων αρχών! Η δεύτερη άποψη ειναι να αφήσουμε τη φύση να αναγεννηθεί, εδώ το ζήτημα ειναι ότι έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό και επίσης πως είμαστε βέβαιοι ότι δε θα πραγματοποιηθεί εκμετάλλευση της και τελικά εξαιτιας τούτου να μην αναγεννηθεί; Επίσης θα πρέπει να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να τη βοηθήσουμε όπως ακούστηκε μια άποψη όπως αντιπλημμυρικά έργα. Αν καταλήξουμε σε μια τέτοια άποψη νομίζουμε ότι απλά θα πρέπει να το προτείνουμε στους αρμοδιους φορείς και να το αναλάβουν εκείνοι, εκτός αν κάποιος πιστεύει ότι μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς. Φυσικά επιζητούμε κι άλλες απόψεις απο εσας!! - 2ον Ποια ειναι όλη η γραφειοκρατική διαδικασία και σε ποιους φορείς θα πρέπει να απευθυνθούμε. 3ον Θα μοιραστούν αρμοδιότητες. Ήτοι ποιος θα αναλάβει τον τάδε φορέα και την τάδε γραφειοκρατική διαδικασία. Ή ποιος μπορεί να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο μέσα απο την εξειδίκευση του. 4ον Ίσως υπάρξει κάποια εγγραφή αν και δεν είμαστε κάποιος επίσημος φορέας και άρα δε γνωρίζουμε ακόμα πως θα αντιμετωπίσουμε αυτο το κομμάτι. Το ψάχνουμε όμως. Αν γίνει εκείνη την μέρα ψηφοφορία αυτή θα ειναι ονοματισμενη και δια ζώσης φυσικά θα συμπεριληφθεί στα πρακτικά! 5ον Θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα κινηθούμε στο ενδιάμεσο μέχρι να φτάσουμε στο στάδιο υλοποίησης της επικρατέστερες άποψης! 6ον Οποιαδήποτε άποψη επικρατήσει θα πρέπει να ειναι αποδεκτή κι απο τους αρμοδιους φορείς και πάντα τεκμηριωμένη επιστημονικά! Ήτοι θα πρέπει να τη συζητήσουμε μετά στο ίδιο τραπέζι παρέα με αρμοδιους φορείς!

Επίσης αναζητούμε επιστήμονες ήτοι διδάκτορες ή μεραδιδακτορες στο πεδίο της γεωπονικής! Οποιαδήποτε τέτοια συμμετοχή θα μας ειναι χρήσιμη!

Επιπλέον σας παρακαλούμε ψάξτε την επιστημονική τεκμηρίωση των απόψεων που θα πέσουν στο τραπέζι στο βαθμό που μπορεί ο καθένας! Στην εποχή του ιντερνετ δεν ειναι τόσο δυσκολο... Και έχουμε όλοι μας αρκετό χρόνο μέχρι τη πρώτη συνάντηση για να επιτευχθεί αυτο!

Επίσης επαναλαμβάνουμε ότι καταδικάζουμε οποιαδήποτε ενέργεια διαστρέβλωσης και συκοφάντησης επιχειρήται εναντίον μας με τόσο μένος"! 
Καλό θα ήταν η συναντηση που προγραμματίζεται να γίνει στο Πανεπιστήμιο στα Ψαχνά, όπου είναι το επίκεντρο του προβλήματος. Όλοι μαζί να ενωθούμε και να ξανά ζωντανέψουμε αυτον τον τόπο δίνοντας σε όλους το μήνυμα ότι η ελπίδα παραμένει ζωντανή και ότι ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε αυτό που για κάποιους είναι ακατόρθωτο. Όλοι μαζί για την αποκατάσταση του δάσους της Μεσσαπίας. 

Σχόλια