Σούρας: "όταν βλέπουμε αλλαγή στην συμπεριφορά του παιδιού μας πρέπει να το πλησιάζουμε και να το βοηθάμε να μιλήσει "

Όπως δημοσιεύσαμε και σε χθεσινή μας ανάρτηση, την Κυριακή στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής ενότητας Ευβοίας, μετά από πρόσκληση των φροντιστηρίων Πουκαμισάς και των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών Φλώρου, μίλησε σε μία κατάμεστη αίθουσα ο γνωστός ψυχίατρος κος Σούρας για τον σχολικό εκφοβισμό και τον εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.



Αξίζει επιγραμματικά να αναφέρουμε, μερικά από τα σημεία της ομιλίας του:
· Οι γονείς δεν ξέρουν να αντιμετωπίζουν πάντα τον Σχολικό εκφοβισμό γιατί δεν διαθέτουν τις γνώσεις.

· Όταν βλέπουμε αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού μας, από την αρχή πρέπει να το πλησιάζουμε και να το βοηθάμε να μιλήσει, αφιερώνοντας χρόνο.

· Τα παιδιά φοβούνται, ντρέπονται, νιώθουν ενοχές ακόμη και απέναντι στους γονείς τους όταν πέφτουν θύματα bullying.

· Πρέπει να τους λέμε “Είμαι δίπλα σου. Μη φοβάσαι τίποτα”. Έτσι τα παιδιά αποκτούν εμπιστοσύνη κι αρχίζουν να χαλαρώνουν.

· Χρειάζεται συμμαχία Γονιών και Δασκάλων ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

· Η Πρόληψη είναι αναγκαία. Δεν πρέπει να έχουμε την αντίληψη ότι το Bullying, δεν θα χτυπήσει τη δική μας πόρτα.

· Το Bullying περιέχει ΒΙΑ! Λεκτική, ψυχολογική, σωματική, ηλεκτρονικό εκφοβισμό, περιορισμό, απομόνωση εκείνου που το υφίσταται.

· Όταν απευθυνθείτε σε κάποιον Ειδικό, όπως σας ψυχολογεί εκείνος, θα πρέπει να τον ψυχολογήσετε κι εσείς ώστε να είστε σίγουροι για τη σωστή επιλογή σας.

· Επιβραβεύουμε τα παιδιά μας ως εκπαιδευτικοί και γονείς, τονώνουμε την αυτοπεποίθησή τους, τους δείχνουμε διαρκώς πως τα αγαπάμε.

· Με τα ηλεκτρονικά παιγνίδια και το διαδίκτυο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή! Το 2018 σημειώθηκαν 8.000 αυτοκτονίες. Πρόκειται για έγκλημα χωρίς τιμωρία! Ελέγχουμε αυστηρά και διαρκώς με τις ασχολούνται τα παιδιά μας στο διαδίκτυο. Ενημερωνόμαστε και δεν τους επιτρέπουμε να παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια. Σε αυτό είμαστε κάθετοι κι αν παραστεί ανάγκη ανεβάζουμε τους τόνους και απαγορεύουμε.

Κλείνοντας ο γιατρός τόνισε ότι «Η ζωή είναι ένα Ουράνιο Τόξο». «Κι ο άνθρωπος για να περνάει καλά, πρέπει να απολαμβάνει όλα του τα χρώματα!» Τη γνώση, την αγάπη, τον έρωτα, τη φιλία, το διάβασμα, το φαγητό, την άθληση, τις τέχνες και ότι υπάρχει γύρω του και του προκαλεί όρεξη για ζωή και θετικά συναισθήματα

Σχόλια