Διημερίδα Εύβοια Γη Αβάντων: Νικόλαος Καρατζάς και Ανέστης Τσίρης Μίλησαν για την Μεσσαπία στους προϊστορικούς χρόνους.


Εχθές και σήμερα στο νέο μουσείο της Αρέθουσας στην Χαλκίδα πραγματοποιείται μία υπέροχη διημερίδα σχετικά με τα ευρήματα που έχουν βρεθεί σε όλη την Εύβοια και στη Σκύρο με τίτλο Εύβοια γη Αβάντων. Διακεκριμένοι επιστήμονες, αρχαιολόγοι, ιστορικοί και όχι μόνο παρουσιάζουν ένα μοναδικό υλικό για όλα αυτά. Ανάμεσα στους ιστορικούς- αρχαιολόγους είναι και οι δύο συμπολίτες μας Νικόλαος Καρατζάς και Ανέστης Τσίρης, όπου εχθές, την πρώτη ημέρα της διημερίδας παρουσίασαν μία μοναδική μελέτη σχετικά με τα προϊστορικά ευρήματα και τις τοποθεσίες στην Μεσσαπία.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στη Βάρκα Ψαχνών. στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, στην Σπηλιά του Κούρου που βρίσκεται στην Τριάδα και στην Αγία Καλλιόπη που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, σε περιοχή της Μακρυκάπας και όχι μόνο. Παρουσιάστηκαν στοιχεία, τα οποία είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό και τα οποία μπορούν να σταθούν αφορμή για να γίνουν περαιτέρω έρευνες στην περιοχή κατά το μέλλον.
Επίσης ο κος Καρατζάς έκανε μία ξεχωριστή ομιλία για τους αμφορείς της Χαλκίδας και γενικότερα της Εύβοιας κατά τον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ.
Αξίζουν σε όλους όσους εργάστηκαν και συμμετείχαν σε αυτή την διημερίδα πολλά συγχαρητήρια και ειδικότερα σε ότι μας αφορά στους δύο δικούς μας αρχαιολόγους Καρατζά Νικόλαο και Ανέστη Τσίρη.
Το παρόν έδωσε η προέδρος της ΔΗΚΑΔΙΜΕ κα Μύταλα-Τζεράνη Ευαγγελία, ο τοπικός σύμβουλος Δ.Δ. Ψαχνών κος Πρατζίκος και λιγοστοί κάτοικοι της Μεσσαπίας. Και αυτό είναι το λυπηρό. Διότι σε μία εκδήλωση που αφορά τον τόπο μας και την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, το μεγαλύτερο μέρος είναι απόν. Πως γίνεται να γνωρίσουμε την ιστορία μας και να πάμε μπροστά, εάν εμείς πρώτα αδιαφορούμε;
Υ.Γ: Δεν ήθελα να τα γράψω τα τελευταία, αλλά πραγματικά με λυπεί πολύ κάτι τέτοιο για αυτό και το ανέφερα. Και αναφέρομαι σε όλους. Ας αλλάξουμε λοιπόν, αν θέλουμε να προχωρήσουμε.



Σχόλια