Θανάσης Ζεμπίλης, τοποθέτηση για Έξυπνες πόλεις



Θανάσης Ζεμπίλης: Η χώρα μας βρισκόταν στην 26η θέση, ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, στα θέματα ψηφιακής πολιτικής

Κατά την διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής σχετικά με τις «Έξυπνες Πόλεις» και την ένταξη νέων τεχνολογιών στο αστικό περιβάλλον, ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης τοποθετήθηκε επί του θέματος, τονίζοντας την αναγκαιότητα των νέων ψηφιακών εφαρμογών, σημειώνοντας όμως ορισμένα αρνητικά στοιχεία στα οποία πρέπει να δοθεί προσοχή.

Αρχικά ο κ. Ζεμπίλης απαντώντας σε βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι δυστυχώς, εξαιτίας της αντιμετώπισης του θέματος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα μας βρισκόταν στην 26η θέση ανάμεσα σε 28 χώρες σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το γεγονός αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα, καθώς έχουμε ανάγκη την ανάπτυξη των ψηφιακών εφαρμογών και την σύγκλιση με τα ανεπτυγμένα σε αυτόν τον τομέα κράτη. Η ένταξη των νέων τεχνολογιών, μεταξύ άλλων, επισπεύδει χρονοβόρες διαδικασίες, καταργεί σε μεγάλο βαθμό την γραφειοκρατία, αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες του δημοσίου και αλλάζει την κακή νοοτροπία ενός συγκεντρωτικού πελατειακού κράτους, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η καθημερινότητα των πολιτών.

Ο κ. Ζεμπίλης, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα, ξεκαθάρισε ότι οι νέες ψηφιακές εφαρμογές δεν είναι πανάκεια, αφού μπορεί να προκύψουν προβλήματα με την λανθασμένη και υπερβολική χρήση τους, τόσο σε ατομικό, όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, ένα από τα θέματα που χρήζουν προσοχής είναι αυτό της κοινωνικής αποξένωσης εξαιτίας του εθισμού στο ψηφιακό περιβάλλον, ενώ ένα δεύτερο είναι η καθολική χρήση νέων τεχνολογιών σε Δήμους που τα χαρακτηριστικά τους δεν ταιριάζουν με αυτές.

Περαιτέρω, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα δίκτυα 5ης γενιάς, που προϋποθέτουν τον δεκαπλασιασμό των εναέριων κεραιών, για την εγκατάσταση των οποίων θεωρεί ότι πρέπει να γίνει αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό πρέπει να συμβεί για να υπάρξει αρμονική τοποθέτησή τους στο φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον των πόλεων και να αποφευχθεί το φαινόμενο της άναρχης τοποθέτησης, όπως συνέβη στο παρελθόν με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας.
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
02:03

Σχόλια