"Τριάδα Ιχνηλατώντας το παρελθόν διαμορφώνουμε το μέλλον" της Αργυρώς Αρβανιτά. Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι.

Αν δεν ιχνηλατήσεις το παρελθόν, δεν μπορείς να βαδίσεις προς το μέλλον, αφού η ιστορία των προγόνων μας είναι συνυφασμένη με εμάς. Εάν την ξεχάσουμε ή εάν αποκοπούμε από αυτή, τότε δεν επρόκειτο να προχωρήσουμε. Είτε θα μείνουμε στάσιμοι είτε θα αφανιστούμε.
Κάθε χωριό έχει την δική του τοπική ιστορία, όπως και το χωριό της Τριάδας. Αυτή κατέγραψε στο βιβλίο της η δασκάλα Αργυρώ Αρβανιτά  με τίτλο "Τριάδα Ιχνηλατώντας το παρελθόν διαμορφώνουμε  το μέλλον"!

Το βιβλίο αναφέρεται στην Τριάδα, ένα χωριό της κεντρικής Εύβοιας. Η συγγραφέας αξιοποιώντας ένα πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό προσεγγίζει την ιστορία του τόπου και την εντάσσει στο ευρύτερο πλαίσιο της ιστορίας της Εύβοιας και της γενικής ελληνικής ιστορίας. Κεντρικό ιστορικό πρόσωπο είναι ο αγωνιστής του ΄21, Νικόλαος Κριεζώτης. Οι απόγονοί του δημιούργησαν ένα απαράμιλλης τέχνης αρχοντικό, που πρόσφατα αναπαλαιώθηκε. Στο «Κριεζώτειο» φυλάσσονταν τα κειμήλια της οικογένειας και συγκεντρώνονταν διακεκριμένοι πολιτικοί. Πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι και οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι, οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά. Οι συνήθειες τους, η ενδυμασία τους, τα ήθη και τα έθιμά τους περιγράφονται με λαογραφικά στοιχεία μέσα από τον κύκλο της ζωής και του χρόνου.
Το βιβλίο προλόγισαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο:
1.Γεώργιος Λεοντσίνης, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.
2.Γαβριήλ Παντιώρας, σχολικός σύμβουλος, ιστορικός.
3. Μαρία Βασιλείου, συνταξιούχος δασκάλα, πρώην αντιδήμαρχος, πρώην υπεύθυνη του λαογραφικού μουσείου Ψαχνών και πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Διρφύων-Μεσσαπίων.
Χαρακτηριστικά αποσπάσματα διάβασαν  μέλη του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, ενώ "ντύθηκε" η εκδήλωση με ελληνική παραδοσιακή μουσική.
Συγχαρητήρια στον Σύλλογο Τριάδας "Νικόλαος Κριεζώτης" για την όλη διοργάνωση, στην κα Αρβανιτά για το υπέροχο βιβλίο και σε όλους όσους βοήθησαν να γραφτεί το βιβλίο και να στηθεί η εκδήλωση.























Φωτογραφικό υλικό eviatop

Σχόλια