Οι βυζαντινοί ναοί της Άτταλης σε συνέδριο του Α.Π.Θ

Στις 20-23 Νοεμβρίου στο συνέδριο για την συμπλήρωση των 20 χρόνων από τη λειτουργία του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., με θέμα «Προστασία, Συντήρηση, Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού», θα παρουσιαστούν οι βυζαντινοί ναοί της Άτταλης.

Ο συντηρητής της ΕΦΑ Ευβοίας Δημήτρης Καραμουζάς θα παρουσιάσει τις εργασίες αποκατάστασης των βυζαντινών ναών Εισοδίων της Θεοτόκου και του Αγίου Νικολάου αλλά και τα ζητήματα έκθεσης των αρχιτεκτονικών γλυπτών.
Σε αυτό το πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων, διοργανώνεται Επιστημονικό Συνέδριο με έμφαση στη διεπιστημονική διάσταση του προγράμματος και την προσφορά του στην προστασία και ανάδειξη των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σημειώνεται ότι στο διατμηματικό μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα συμμετέχουν όλα τα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο Παν. Παναγιωτόπουλος της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ στις 20-23 Νοεμβρίου 2019.
Συμμετέχουν 145 εισηγητές/τριες, επιστήμονες που ασχολούνται με την Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού, με 84 εισηγήσεις από όλο το εύρος του διεπιστημονικού πεδίου και πολλοί απόφοιτοι από όλα τα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής. Το μεγάλο ενδιαφέρον και η ανέλπιστα μεγάλη συμμετοχή καταδεικνύει το σημαντικό έργο που επιτελεί το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. τα τελευταία 20 χρόνια.
Το συνέδριο πλαισιώνουν με κύριες εισηγήσεις διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος της επετειακής εκδήλωσης του Δ.Π.Μ.Σ. μεταξύ άλλων, είναι η επιστημονική αυτή συνάντηση να υπογραμμίσει τη σημασία των συγκεκριμένων σπουδών για τη χώρα μας και το πολυποίκιλο μνημειακό της απόθεμα, απευθυνόμενη στη νέα γενιά επιστημόνων, σε κάθε αρμόδιο εμπλεκόμενο αλλά και στο ευρύ κοινό.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσυνεδριακή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, στην οποία θα γίνει η παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος του Α.Π.Θ. για την αποκατάσταση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, από καθηγητές και αποφοίτους του Δ.Π.Μ.Σ. «Προστασία, Συντήρηση, Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού», που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Πηγή: auth.gr

Σχόλια