Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εργαστήριο «Επαγγελματικός Προσανατολισμός & Συμβουλευτική»

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων πραγματοποίησε ομαδικό εργαστήριο εργασιακής συμβουλευτικής στις 7, 14, 21 και 28 Νοεμβρίου 2019, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στον 1ο όροφο του Δημαρχείου, Αβάντων 18 στα Ψαχνά. Το εργαστήριο προέκυψε ύστερα από την αξιολόγηση των αναγκών των ωφελούμενων του Κέντρου Κοινότητας, αναφορικά με ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την τοπική κοινότητα, αυτό της απασχόλησης και της αναζήτησης εργασίας.

Πολίτες και ωφελούμενοι ενημερώθηκαν για την δράση ώστε να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και στη συνέχεια ειδοποίηθηκαν από το Κέντρο Κοινότητας για τις ημερομηνίες και τον τόπο υλοποίησης του εργαστηρίου.
Στόχος του εργαστηρίου ήταν η προσέγγιση της αναζήτησης εργασίας, η ενημέρωση αναφορικά με έγκυρες πηγές αναζήτησης εργασίας, τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης τους, η λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία και η σημασία της σε μια επαγγελματική συνέντευξη, καθώς και η διερεύνηση των δικτύων σταδιοδρομίας.
Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις με άλλα άτομα με κοινά θέματα, ανησυχίες, επιδιώξεις και προβληματισμούς αναπτύσσοντας διαπροσωπικές σχέσεις και αποκομίζοντας νέες γνώσεις για ζητήματα που τους αφορούν, ενισχύοντας παράλληλα τις ήδη υπάρχουσες αναφορικά με την προσωπική τους ανάπτυξη και βελτίωση.
Κεντρική εισηγήτρια του εργαστηρίου ήταν η Ξανθού Εμμανουέλα, Ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας. Συμμετείχαν επίσης ως εισηγητές, ύστερα από πρόσκληση του Κέντρου Κοινότητας και οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού του ΚΕΣΥΠ Ευβοίας η κ. Ράζου Αικατερίνη και η κ. Αλιακιζόγλου Αικατερίνη, αλλά και ο εργασιακός σύμβουλος του 2ΚΠΑ ΟΑΕΔ Χαλκίδας κ. Λάβδας Διονύσης, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την αποδοχή της πρόσκλησης μας και την συμμετοχή τους σε αυτό το εργαστήριο.
Θεματικές Εργαστηρίου
Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε με σύντομες εισηγήσεις, χρήση εκπαιδευτικού υλικού και εκπαιδευτικών βιωματικών ασκήσεων. Οι θεματικές που αναπτύχθηκαν ήταν οι ακόλουθες:
“Η αγορά εργασίας σήμερα”: Εστίασε στην διερεύνηση αναγκών των συμμετεχόντων, στις επαγγελματικές αξίες και τα ενδιαφέροντά τους. (Ξανθού Εμμανουέλα – Ψυχολόγος)
“Αυτοεκτίμηση”: Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και αναγνώριση των προσωπικών δεξιοτήτων. (Ράζου Αικατερίνη & Αλιακιζόγλου Αικατερίνη – Σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού)
“Λεκτική & μη λεκτική επικοινωνία”: Αξιολόγηση μη λεκτικών σημάτων επικοινωνίας και η σημασία τους στην δημιουργία αρχικών εντυπώσεων. Συμβουλευτική στις δεξιότητες αυτοπαρουσίασης και στη συνέντευξη επιλογής. (Ξανθού Εμμανουέλα – Ψυχολόγος)
“Τεχνικές πλοήγησης στην Αγορά Εργασίας – Τρόποι αναζήτησης απασχόλησης”: Αναγνώριση της χρησιμότητας της δικτύωσης στην αναζήτηση εργασίας, ενημέρωση για χρήσιμες και έγκυρες πηγές πληροφόρησης στο διαδίκτυο για συνέχιση της εκπαίδευσης και την εύρεση εργασίας και ενημέρωση για τον ρόλο των εργασιακών συμβούλων του ΟΑΕΔ, την υποστήριξη που παρέχουν, το ατομικό σχέδιο δράσης και τρέχοντα θέματα του ΟΑΕΔ.
(Ξανθού Εμμανουέλα & Λάβδας Διονύσης – Εργασιακός Σύμβουλος ΟΑΕΔ)
Το εργαστήριο παρακολούθησαν καθόλη τη διάρκεια των συναντήσεων μια ομάδα συνολικά 12 ατόμων, όλοι άνεργοι ηλικίας 25 έως 60 ετών. Η παρακολούθηση των συμμετεχόντων σε συνδυασμό με τις –κατά γενική ομολογία- θετικές εντυπώσεις τους, μας γεμίζει με ικανοποίηση αλλά και την ανάγκη πραγματοποίησης μελλοντικά αντίστοιχων δράσεων και εκδηλώσεων.






                                                          Ο Δήμαρχος

ΨΑΘΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Σχόλια