Εργαστήριο εκπαίδευσης σε μεθόδους αναγνώρισης εμπορίας ανθρώπων από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων και τη ΜΚΟ Α21

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων σε συνεργασία με την ΜΚΟ Α21 και την Γραμμή 1109, διοργάνωσε την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου και ώρα 10:00 πμ. με 13:00 μμ. στην αίθουσα εκδηλώσεων στην Κεντρική Πλατεία των Ψαχνών, εργαστήριο με θέμα: «Αναγνώριση Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων». Το τρίωρο αυτό εργαστήριο σκοπό είχε να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει επαγγελματίες πρώτης γραμμής (Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Αστυνομικούς, Νοσηλευτές κ.ά.) αναφορικά με το πρόβλημα της σύγχρονης σωματεμπορίας (trafficking) στη χώρα μας.

Την διεξαγωγή του εργαστηρίου ανέλαβε η Οργάνωση Α21 μετά από πρόσκληση του Κέντρου Κοινότητας και της Ψυχολόγου Ξανθού Εμμανουέλας. Εισηγητές ήταν η κ. Νίκη Ηλιού (Υπεύθυνη Τμήματος Εκπαιδεύσεων Επαγγελματιών της Α21 – Κοινωνική Επιστήμων) και η κ. Ζαφειρίου Μαγδαληνή  (Υπεύθυνη των Προγραμμάτων Ενημέρωσης της Α21 - Εκπαιδευτικός).
Στο εργαστήριο οι επαγγελματίες πρώτης γραμμής είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναφορικά με:
Την οργάνωση Α21 & τη Γραμμή 1109 (έργο, δράσεις & παρεχόμενες υπηρεσίες)
Την Εμπορία Ανθρώπων (ορισμός, στατιστικά, μορφές σωματεμπορίας, τακτικές στρατολόγησης θυμάτων)
Το μοντέλο εκμετάλλευσης (απεικόνιση της διαδικασίας θυματοποίησης)
Τις ενδείξεις εμπορίας ανθρώπων (ενδείξεις και ψυχολογία του θύματος)
Τις κατάλληλες τεχνικές διενέργειας συνέντευξης ταυτοποίησης πιθανών θυμάτων
Την εκτίμηση ρίσκου και τον σχεδιασμό ασφαλείας
Στόχος της εκπαίδευσης ήταν να εξοπλιστούν οι επαγγελματίες πρώτης γραμμής με τις κατάλληλες γνώσεις και τα εργαλεία, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν ενδείξεις σε πιθανά θύματα εμπορίας ανθρώπων και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εντοπισθούν και να παραπεμφθούν με ασφάλεια στον κατάλληλο φορέα για να λάβουν την απαραίτητη προστασία και φροντίδα.
Είναι τιμή μας που στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου Χαλκίδας, του Ερυθρού Σταυρού, συνάδελφοι από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, από το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Χαλκιδέων, εκπρόσωποι της Περιφερειακής ενότητας Ν. Ευβοίας και την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, εκπρόσωποι του Χαμόγελου του Παιδιού, συνάδερφοι από το Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Ν. Ευβοίας, τον ΟΚΑΝΑ Ν. Ευβοίας, ΤΟΜΥ Βασιλικού, την Εισαγγελία Ανηλίκων και την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων, αλλά και το Κέντρο Υγείας Ψαχνών και το Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων. 
Το Κέντρο Κοινότητας θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά το φορέα υλοποίησης έργου, Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων και συγκεκριμένα το Δήμαρχο κ. Ψαθά Γεώργιο για την αρωγή του σε ό,τι χρειαστήκαμε για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής και την ΔΗ.Κ.Α.ΔΙ.ΜΕ για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων.
Τέλος, σας ευχαριστούμε όλους για την ενεργή συμμετοχή σας. Η συμμετοχή όλων σας σε συνδυασμό με τις –κατά γενική ομολογία- θετικές εντυπώσεις, μας γεμίζει με ικανοποίηση αλλά και την ανάγκη πραγματοποίησης μελλοντικά αντίστοιχων δράσεων και εκδηλώσεων.
Το Κέντρο Κοινότητας χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας 2014-2020.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΜΑΤΡΑΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ


Σχόλια