Ολομέλεια της Βουλής Θ. Ζεμπίλης: «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα.....»

Χθες τα μεσάνυχτα, με πλειοψηφία 288 βουλευτών, ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο έχει ιστορική σημασία, καθώς αποκαθιστά, μια αδικία πολλών δεκαετιών. Κατά την διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε, ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης, λαμβάνοντας τον λόγο, υπερθεμάτισε της ψήφισης του νομοσχεδίου, αναφέροντας όμως και τους προβληματισμούς του.

Αρχικά, ο κ. Ζεμπίλης σημείωσε ότι για διάφορους λόγους η Ελλάδα παρέμενε μέχρι τώρα μια από τις τελευταίες χώρες, που δεν έχουν ρυθμίσει την ψήφο των αποδήμων, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίοι συμπαραστάθηκαν στην χώρα, όταν αυτή τους είχε ανάγκη. Τώρα λοιπόν, σύμφωνα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί αυτή η αδικία και να ανοίξει η χώρα την αγκαλιά της σε όλους αυτούς που αναγκάστηκαν να ζήσουν μακριά της, φροντίζοντας όμως να διατηρούν ισχυρούς δεσμούς μαζί της. Οι δεσμοί αυτοί πλέον ισχυροποιούνται, αφού με το ψηφισθέν νομοσχέδιο διευκολύνεται η ενάσκηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων.
Βέβαια, ο κ. Ζεμπίλης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Νέα Δημοκρατία εξαρχής πίστευε ότι έπρεπε να υπάρχει γενικευμένη επιστολική ψήφος των αποδήμων, καθώς αυτό επιτάσσει η δημοκρατία, τα ίσα δικαιώματα και ο σεβασμός στην μεγάλη οικογένεια της ομογένειας. Η ανάγκη όμως σύγκλισης και συναίνεσης των πολιτικών παρατάξεων της Βουλής, έτσι ώστε να καλυφθεί το όριο των 200 ψήφων, οδήγησε σε ένα νομοσχέδιο με περιορισμούς και εξαιρέσεις, που είναι σίγουρο ότι στο μέλλον θα απαλειφθούν!
Ένα άλλο σημείο στο οποίο έδωσε έμφαση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ήταν οι περισσότεροι από 500.000 νέοι άνθρωποι και επιστήμονες που υποχρεώθηκαν να φύγουν από την χώρα κατά την περίοδο της κρίσης, γεγονός που είχε μεγάλο κόστος για την Ελλάδα, τόσο οικονομικά, όσο κα δημογραφικά. Τώρα, με το πρόγραμμα «Επιστρέφω στην Ελλάδα» δημιουργούνται οι συνθήκες για την παλιννόστηση αυτής της γενιάς. Μέχρι τότε όμως πρέπει να φροντίσουμε ώστε να συμμετέχουν ενεργά αυτοί οι νέοι στα πολιτικά μας δρώμενα, κάτι που θα ενισχύσει οριζόντια τις δυνάμεις του εκσυγχρονισμού και της εξυγίανσης του δημόσιου βίου.
Ο κ. Ζεμπίλης έκλεισε την ομιλία του με τον στίχο του Κωστή Παλαμά: «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα!», θέλοντας να δείξει για μια ακόμα φορά ότι δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί και εξαιρέσεις στα δημοκρατικά δικαιώματα των αποδήμων μας, όπως δεν υπάρχουν περιορισμοί στην αγάπη τους για την πατρίδα!

Σχόλια