Δεκατέσσερα χρόνια χωρίς τον Αλέκο Αραπάκη. Η μνήμη του πρέπει να μείνει ζωντανή.

Δεκατέσσερα χρόνια πέρασαν φέτος από το θάνατο του "μεγάλου μάστορα" του βιολιού Αλέκου Αραπάκη, ο οποίος γεννήθηκε στα Ψαχνά το 1920 και έκανε γνωστή την πόλη μέσω του μουσικού του έργου σε πάνω από είκοσι χώρες του κόσμου, στις οποίες περιόδευσε επανειλημμένως. Ο Αλέκος Αραπάκης συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του μουσικού πενταγράμμου και ειδικότερα της παραδοσιακής μουσικής, όπως τη Δόμνα Σαμίου και άλλους.

Ο Αλέκος Αραπάκης πρόσφερε πάρα πολλά με το δοξάρι του στον πολιτισμό τόσο της περιοχής των Ψαχνών αλλά και της Εύβοιας όσο και στον πολιτισμό όλης της χώρας. Ο Αραπάκης είναι μέρος του πολιτισμού μας και θα πρέπει όλοι μας να τον βλέπουμε έτσι.
Λίγα λόγια για την ζωή του:
Γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄20 στα Ψαχνά Εύβοιας και πέθανε το 2006. Είναι από τους γνωστότερους παραδοσιακούς μουσικούς της γενιάς του. Δάσκαλοί του στο βιολί υπήρξαν ο πατέρας του και ο παππούς του, που έπαιζαν και οι ίδιοι. Τέλειωσε μόνο το δημοτικό σχολείο, γιατί από πολύ μικρός γυρνούσε την Ελλάδα κι έπαιζε στα πανηγύρια.

Στην Αθήνα ήρθε το 1958, ήδη δημοφιλής και σταδιοδρόμησε πραγματοποιώντας περιοδείες σε όλη την υφήλιο. Έπαιξε νησιώτικα, στεριανά και μικρασιάτικα τραγούδια και σκοπούς. Συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους της δημοτικής μουσικής, εμφανίστηκε σε όλα τα γνωστά «στέκια» αλλά και στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Υπήρξε ο «ευνοούμενος» βιολιστής που συνόδευε κατ’ αποκλειστικότητα ονομαστές αρμένισσες χορεύτριες του ζεϊμπέκικου, σαν την Τακουί, τη Συρανούς, τη Μπουρανούς. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκπομπές της Κρατικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, ηχογραφώντας περισσότερα από δύο χιλιάδες τραγούδια. Σταθμό στην καριέρα του θεωρεί τη σύμπραξή του με τον σερ Γιεχούντι Μενουχίν σε διαφημιστική ηχογράφηση που έγινε στη Γαλλία.

Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τη Δόμνα Σαμίου όχι μόνο στη δισκογραφία αλλά και συνοδεύοντάς την σε πολλές από τις συναυλίες της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πηγές: www.musipedia.gr

Εις μνήμην του Αλέκου Αραπάκη θα πρέπει να υπάρξουν εκδηλώσεις ή ακόμη και κάποιο φεστιβάλ.. Επίσης καλό θα ήταν να δημιουργηθεί και κάποιος ανδριάντας  του μεγάλου μάστορα του βιολιού, ώστε να μάθουν οι νεώτεροι την καταγωγή του, διότι πολλοί είναι σήμερα που όχι μόνο δεν γνωρίζουν ότι ο Αραπάκης κατάγεται από τα Ψαχνά, αλλά ούτε καν την ύπαρξή του.





Σχόλια