Εργαζόμενοι Γ.Ν. Χαλκίδας: Η Υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και θα παλέψουμε ενάντια σε όσους μας τη στερούν

Σήμερα η κατάσταση σχετικά με την πανδημία και την εξάπλωσή της μπορεί να δείχνει ελεγχόμενη, μα αυτό οφείλεται στο υψηλό αίσθημα ευθύνης που έδειξε ο λαός μας τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα και όχι στα μέτρα που καυχιέται πως πήρε η κυβέρνηση για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας.



Μόνο ως κοροϊδία μπορούν να ληφθούν οι 3.337 προσλήψεις που έγιναν ,τη στιγμή που τα κενά σε υγειονομικό προσωπικό είναι 30.000! Όσο για τις ΜΕΘ που λειτουργούν μόλις 775, είναι αναντίστοιχες των

αναγκών οι οποίες αγγίζουν τις 3500 για τον πληθυσμό της χώρας!

Άλλωστε πόσο επαρκώς εξοπλισμένοι με ατομικά μέσα υψηλής προστασίας είναι οι υγειονομικοί; Πόσο ενισχύθηκε η ΠΦΥ ώστε να αντιμετωπίζει ασθενείς με COVID-19 και ήπια συμπτωματολογία, ή ασθενείς με άλλα νοσήματα που όλο αυτό το διάστημα έμειναν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Επιπλέον, πώς θα ανταπεξέλθει το δημόσιο σύστημα Υγείας σε ένα νέο κύμα της επιδημίας , έχοντας ανύπαρκτες εφεδρείες σε προσωπικό, υλικά και υποδομές;

Η κυβέρνηση της ΝΔ όσο κι αν υποστηρίζει πως “βάζει το ΕΣΥ πάνω από το «εγώ»” η πραγματικότητα τη διαψεύδει. Όχι μόνο δεν ενίσχυσε τις δημόσιες δομές υγείας που όλα τα προηγούμενα χρόνια η ίδια, αλλά και οι προκάτοχοί της έχουν υποβαθμίσει αλλά ενίσχυσε με άφθονο χρήμα τους ιδιώτες επιχειρηματίες της Υγείας.

Μέχρι που έφτασε στο σημείο αντί να επιτάξει τις ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, να τις ενοικιάζει στη διπλάσια τιμή(από 800 ευρώ ημερήσιο κόστος νοσηλείας σε 1600 ευρώ)!

Αξιοποίησε τον «κερδισμένο χρόνο» από το χαμηλό ρυθμό εξάπλωσης της νόσου, παίρνοντας μια σειρά αντεργατικά μέτρα με αλλεπάλληλες ΠΝΠ. Νομιμοποίησε τις ευέλικτες μορφές εργασίας, όπως συμβάσεις ορισμένου χρόνου επικουρικών εργαζομένων, προσλήψεις με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, μετακινήσεις προσωπικού.

Καθώς και χιλιάδες απολύσεις , όπως ιατρών επικουρικών που έληγε η σύμβασή τους, περιόρισε ατομικές και συλλογικές ελευθερίες.

Το Γ.Ν.Χαλκίδας δε διαφέρει από τα υπόλοιπα νοσοκομεία όσο αφορά τις τεράστιες ελλείψεις του. Παρά ταύτα η νέα διοίκηση προπαγανδίζει ακριβώς το αντίθετο, προβάλλοντας ως επιχείρημα τις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού εν μέσω πανδημίας που είναι ελαχιστότατες ακόμη και για τις ανάγκες του παλιού ΓΝΧ, πόσο μάλλον για τις ανάγκες του νέου που είναι σαφώς πολλαπλάσιες.

Βασικός συντελεστής της προπαγάνδας η συμβιβασμένη πλειοψηφία του σωματείου, η οποία καλλιεργεί αυταπάτες , δικαιώνοντας με αυτό τον τρόπο το ρόλο της ως υπονομευτή των αγώνων των εργαζομένων. Είναι τεράστια η ευθύνη που φέρει ο πρόεδρος του σωματείου, ο οποίος αρνείται επανειλημμένα να καλέσει ΔΣ με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ,σε μια περίοδο όπου η κατάσταση στο χώρο της υγείας είναι εκρηκτική.

Είναι ξεκάθαρο πως μας θέλουν σιωπηλούς. Όμως εμείς δε θα τους κάνουμε τη χάρη! Η Υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και θα παλέψουμε ενάντια σε όσους μας τη στερούν, ενάντια στην πολιτική που τη θέλει εμπορεύσιμο υλικό και τις Δημόσιες μονάδες Υγείας επιχειρήσεις ΑΕ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

· Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για την πλήρη στελέχωση του νέου νοσοκομείου ώστε να λειτουργήσει με τις απαραίτητες προδιαγραφές.

· Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών εργαζόμενων.

· Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος , ένταξη στα ΒΑΕ και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία και την ασφάλειά μας.

· Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.

· Όλοι και όλες στην Απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Τιμάμε τους νεκρούς της εργατικής τάξης που και στην πανδημία πληρώνει παγκόσμια βαρύ φόρο

Χαλκίδα 28/04/2020

Σχόλια