Σαν σήμερα: η Ιερά Εικόνα των Αγίων Αναργύρων από την Καμαρίτσα στην Καστέλλα

Λίγο πριν από την Τοπική Κοινότητα των Πολιτικών, στρίβοντας προς τον δρόμο για Καμαρίτσα, βρίσκεται το παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων. Κάθε χρόνο του Λαζάρου πιστοί από την Τοπικη Κοινότητα της Καστέλλας το πρωί λειτουργούνται στο παρεκκλήσιο. Πιο παλιά μαγείρευαν κιόλας μετά την Θεία Λειτουργία και το μεσημέρι με την Ιερά Εικόνα των δύο ιατρών Αγίων Κοσμά και Δαμιανού έπαιρναν το δρόμο προς την Τοπική Κοινότητα της Καστέλλας. Ανάργυροι ονομάστηκαν οι Άγιοι γιατί δεν έπαιρναν χρήματα. Η διαδρομή είναι περίπου δύο με δυόμιση ώρες με τα πόδια. Ο δρόμος ε΄ναι βατός και το απέραντο γαλάζιο των Βρυσακίων, διαδέχεται το πράσινο που υπάρχει φεύγοντας από το παρεκκλήσιο.

Σύμφωνα με όσα έχω μάθει, διότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα πουθενά, το έθιμο αυτό υπάρχει πριν από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δεν θα τελεσθεί το έθιμο λόγω κορονοϊού.
Να σημειωθεί ότι η Ιερά Εικόνα παραμένει στην Καστέλλα για μία μόνο ημέρα και επιστρέφει στο παρεκκλήσι την επομένη ημέρα, δηλαδή Κυριακή των Βαΐων.
Ας προσευχηθούμε όλοι στους δύο γιατρούς Αγίους να έχει ο θεός όλο τον κόσμο καλά και να περάσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτός ο ιός που έχει πλήξει όλο τον κόσμο.
Το βίντεο που ακολουθεί είναι από το 2015.


Παρακάτω ακολουθουν μερικά στοιχεία για το παρεκκλήσιο-ησυχαστηριο, τα οποία είχαμε δημοσιεύσει το 2010 στο ιστολόγιο CAFE-HYMA την 1η Ιουλίου του 2010:
Για να μεταβεί κάποιος στο ησυχαστήριο των Αγίων Αναργύρων θα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο που θα συναντήσει δεξιά του ερχόμενος από Χαλκίδα λίγο έξω απ' τα Πολιτικά που λέει η πινακίδα προς Αγίους Αναργύρους. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και μπορούν να μεταβούν όλα τα είδη οχημάτων. Το Ησυχαστήριο είναι χτισμένο σε σημείο που υπάρχει πανοραμική θέα της Παραλίας των Πολιτικών και του Ευβοϊκού. Το όλο περιβάλλον προδιαθέτει ψυχική ξεκούραση, πνευματική ηρεμία και διάθεση για προσευχή. Ο σημερινός ναός των Αγίων Αναργύρων χτίστηκε στα θεμέλια παλαιότερου ναού ο οποίος είχε χτιστεί στα ερείπια αρχαίου ναού, όπως συνηθιζόταν την εποχή της επικράτησης του Χριστιανισμού. Ο βυζαντινός ναός είχε σπουδαίες αγιογραφίες και ψηφιδωτό δάπεδο. Αφορμή για να χτιστεί ο σύγχρονος ναός ήταν η εύρεση μιας παλιάς μικρής εικόνας από ένα βοσκό που έβοσκε τα πρόβατά του ή κατ' άλλους από κάποιο γεωργό που καλλιεργούσε το χωράφι του. Ο ναός ανακαινίσθηκε από τον ιερομόναχο Δαμιανό Ι. Ξανθόπουλο όπως αναφέρεται σε μια μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται στο ναό. Στον τοίχο του κελιού του έχει γράψει: "ω κελίον σήμερον εμού, αύριον ετέρου και ουδέποτε τινός", συμβολίζοντας με αυτά τα λόγια την μηδαμινότητα των υλικών απολαύσεων και της πρόσκαιρης ζωής. Τα στοιχεία πάρθηκαν από το βιβλίο του Αλέξανδρου Καλέμη Οι μονές και τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Εύβοιας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Boat

Messapia Travel

Messapia Travel
Όπου ονειρεύεσαι να βρεθείς.... Καλαβρής

Footer