Σπύρος Πνευματικός: Είμαι εδώ να συζητήσουμε, αν υπάρχουν εμπεριστατωμένες και βιώσιμες εναλλακτικές προτάσεις για την ΛΑΡΚΟ

Ο βουλευτής Εύβοιας ΝΔ, κ Σπύρος Πνευματικός μίλησε εχθές στο ραδιόφωνο Εύριπος FM με την δημοσιογράφο Έφη Ντίνη για το θέμα της ΛΑΡΚΟ και την αγωνία για τους εργαζόμενους. Τόνισε ότι τα προβλήματα της ΛΑΡΚΟ  δεν είναι καινούρια. Η κατάσταση αυτή «σέρνεται» χρόνια, με μεγάλα άλυτα ζητήματα, τα οποία δυστυχώς και οδήγησαν σε αδιέξοδο.

“Η σημασία της για την περιοχή είναι τεράστια και για αυτό καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, στο μέτρο του εφικτού, για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση διάσωσής της. Βασικός στόχος είναι να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως επεσήμανε ο Βουλευτής,  είχε τη διοίκηση της εταιρείας για 5 χρόνια και ενώ είχε όλο το χρόνο να ετοιμάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη διάσωση της δεν το έκανε. Τα προβλήματα παρέμειναν και ενώ έψαχναν για ιδιώτη επενδυτή ποτέ δεν βρέθηκε.
Προκειμένου να ενημερωθεί και ο κόσμος για την κατάσταση της εταιρείας, ο κ Πνευματικός ανέφερε συγκεκριμένα ότι η ΛΑΡΚΟ έκλεισε τη χρήση του 2018 με αρνητική καθαρή θέση 308 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο κατά την 4ετία 2015-2018 έχει καταγράψει σωρευτικές ζημίες 148 εκατ. ευρώ. Τα χρέη προς τρίτους είναι πάνω από 500 εκ. ευρώ και υπάρχει πέναλτι κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παράνομες κρατικές ενισχύσεις. “Μια εταιρία με τόσο βαρύ φορτίο αποτελεί μια άσκηση εξαιρετικά δύσκολη”, τόνισε.
“Κανείς δεν θέλει να πτωχεύσει η εταιρία αλλά να βρεθεί ο κατάλληλος επενδυτής  ώστε να συνεχιστεί η παραγωγή νικελίου και η εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος, μια δραστηριότητα σημαντική για την τοπική και εθνική οικονομία”.
Η τεράστια εμπειρία και εξειδίκευση του προσωπικού είναι το βασικό πλεονέκτημα και αυτό που θα βοηθήσει να διατηρήσει ο επενδυτής, αν όχι όλους, τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.
Δεν είναι προς όφελος κανενός να πτωχεύσει η εταιρεία. Υπάρχει κάθε πρόθεση η κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να μη χάσει κανείς εργαζόμενος της δουλειά του.
Ο Βουλευτής τόνισε επίσης ότι δεν βρήκα καμία δικαιολογία για να αποφύγει να μιλήσει για αυτό το τόσο δύσκολο και ευαίσθητο θέμα που αφορά τόσες οικογένειες αλλά και όλη την περιοχή. “Είμαι εδώ να συζητήσουμε, π.χ. στο πλαίσιο σύσκεψης που πρότεινε ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων με το σωματείο και άλλους βουλευτές, και αν υπάρχουν εμπεριστατωμένες και βιώσιμες εναλλακτικές προτάσεις, να τις μεταφέρουμε στον αρμόδιο υπουργό και φυσικά να ασκήσουμε πιέσεις προκειμένου να μην χάσει κανείς τη δουλειά του”.

eviaportal

Σχόλια