Τα Υδατοδρόμια της Εύβοιας ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση
Η πρώτη πτήση υδροπλάνου στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας φαίνεται πως δεν θα καθυστερήσει πολύ, με την ίδρυση υδατοδρόμιου στη Σκύρο να βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησής της.
Η εταιρεία Hellenic Seaplanes, ολοκλήρωσε μέσα στον Απρίλιο την επικαιροποίηση των τεχνικών φακέλων που αφορούν τα υδατοδρόμια του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, της Σκύρου, της Τήνου, της Σητείας , της Χίου, της Αμφιλοχίας. «Το υδατοδρόμιο της Σκύρου είναι το πρώτο που ξεκίνησε την αδειοδοτική διαδικασία από εκείνα της Εύβοιας», δήλωσε στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ», ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της HellenicSeaplanes, Νικόλας Χαραλάμπους, προσθέτοντας πως προχωρούν οι διαδικασίες και στα υπόλοιπα μέρη του νομού. «Η Χαλκίδα, η Αιδηψός, η Κάρυστος, το Αλιβέρι και η Κύμη είναι οι πέντε υποψήφιες πόλεις στην Εύβοια για υδατοδρόμια, ενώ υδάτινο πεδίο αναμένεται να κατασκευαστεί στην Ερέτρια, προκειμένου να προσεγγίζουν υδροπλάνα», τόνισε ο κ. Χαραλάμπους.
«Ο φάκελος έχει υποβληθεί στο Υπουργείο προκειμένου να δοθεί Άδεια Ίδρυσης, που απαιτείται πριν τη δημοπρασία», δήλωσε, μιλώντας στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ», ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, Κυριάκος Αντωνόπουλος, εξηγώντας πως το νησί έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες απόκτησης υδατοδρομίου από του 2014. «Η Σκύρος έχει μία ιδιαιτερότητα, καθώς έκανε τον πρώτο διαγωνισμό που έγινε στην Ελλάδα το 2014. Τότε τον διαγωνισμό τον πήρε η Hellenic Seaplanes, σύμφωνα με νόμο του 2013. Στα τέλη του 2015, αρχές του 2016, ολοκληρώθηκε ο φάκελος από το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου και την Hellenic Seaplanes», πρόσθεσε.
Το 2016, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει νέο νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια, παγώνοντας έτσι τις όποιες διαδικασίες είχαν προχωρήσει μέχρι τότε. Το καινούργιο νομοσχέδιο του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζη, προέβλεπε μεταξύ άλλων, την κατασκευή των υδατοδρομίων αποκλειστικά από τους δημόσιους φορείς. «Ο νόμος εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2018. Εμείς εναντιωθήκαμε γιατί είχαμε ήδη δώσει διαγωνισμό τον οποίο είχε πάρει η Hellenic Seaplanes. Επιπλέον, δεν ακολούθησε χρηματοδοτικό πακέτο από πλευράς του Δημοσίου, εφόσον έπρεπε το δημόσιο να κατασκευάσει τα υδατοδρόμια», τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος. Παράλληλα, η καθυστέρηση έκδοσης του νέου νομοσχεδίου, που είχε προαναγγελθεί από το 2016, καθυστέρησε σχεδόν 2,5 χρόνια τη διαδικασία αδειοδότησης.
Το Φεβρουάριο του 2019, το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου έλαβε επιχορήγηση 220.000 ευρώ, από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ώστε να κατασκευάσει το υδατοδρόμιο με δημόσια χρηματοδότηση. Ένα χρόνο αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2020, ο νόμος για τα υδατοδρόμια, έμελλε να αλλάξει για μία ακόμα φορά, χωρίς ωστόσο να παρακωλυθούν οι διαδικασίες υλοποίησης εκείνου της Σκύρου. Σήμερα, ο νόμος προβλέπει ότι η κατασκευή μπορεί να γίνει, είτε από ιδιώτη, είτε από το δημόσιο. «Η άδεια παραχώρησης λήγει το 2026. Άρα, όποιος και να το κατασκευάσει, θα το εκμεταλλευτεί η Hellenic Seaplanes. Εμείς προσανατολιζόμαστε σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Στερεάς, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της δημοπρασίας και να το λειτουργήσει μετά η εταιρεία», τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος και πρόσθεσε: «Η δημοπρασία του έργου μπορεί να γίνει στο τέλος του 2020. Η λειτουργία του υδατοδρομίου δεν μπορεί να συζητηθεί πριν το 2021».

Άποψη του Υδατοδρομίου Σκύρου
Σε ότι αφορά το νησί της Εύβοιας, η κατασκευή των υδατοδρομίων, υπάγεται στη δικαιοδοσία του Οργανισμού Λιμένων Ευβοίας. «Το masterplan που πρέπει να κατατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου από τον ΟΛΝΕ και να εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα, περιλαμβάνει και τις υποδομές που πρέπει να γίνουν από τον οργανισμό, στα χερσαία τμήματα, προκειμένου να μπορούν να φιλοξενηθούν υδατοδρόμια», δήλωσε στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ», ο νέος Πρόεδρος του ΟΛΝΕ, Σπύρος Γεροντίτης. «Αν τα έργα προχωρήσουν, το πρώτο που θα κατασκευαστεί είναι αυτό της Χαλκίδας, που τοποθετείται περίπου στην περιοχή του λιμανιού του Αγίου Στεφάνου, απέναντι από το νησί του βιολογικού καθαρισμού της πόλης», πρόσθεσε ο ίδιος.
Τα υδροπλάνα έχουν χωρητικότητα 19 ατόμων, ενώ η αυτονομία τους αρκεί για απόσταση 800 χιλιομέτρων. Υποψήφιες περιοχές για κατασκευή υδατοδρομίων στο υπόλοιπο τμήμα της Στερεάς Ελλάδας είναι τόσο ο Άγιος Κωνσταντίνος στη Φθιώτιδα, όσο και οι πόλεις της Ιτέας και του Γαλαξιδίου στη Φωκίδα. «Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ο Δήμαρχος Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας», πρόσθεσε ο κ. Χαραλάμπους.
Ο Πρόεδρος της Hellenic Seaplanes αναφέρθηκε στα νέα επίπεδα ασφαλείας που θα εισάγει η εταιρεία, κατά την προετοιμασία έναρξης των πτήσεων, με την εισαγωγή του «έξυπνου» κράνους. «Είναι μία προσθήκη που βάζουμε εμείς για τα υδατοδρόμια όπου εξασφαλίζουμε το θέμα της ασφαλής λειτουργίας των υδατοδρομίων και από το κομμάτι της υγειονομικής ασφάλειας. Αυτό το κράνος μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε απευθείας γνώση για τους επιβάτες, σε περίπτωση που φέρουν κάποια συμπτώματα», τόνισε ο πρόεδρος.
Ήδη τα τρία πρώτα υδατοδρόμια σε Κέρκυρα, Παξούς και Πάτρα είναι έτοιμα, και όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της εταιρείας: «Θεού θέλοντος και κορωνοϊού επιτρέποντος θα ξεκινήσουν τις πτήσεις μέσα στο καλοκαίρι».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου