Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΠΕΔ ΣΤΕΡΕΑΣ



Τη λήψη μέτρων προστασίας των Μνημείων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θέτει στην κορυφή της ατζέντας της η Θεματική Επιτροπή Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας.



Η Επιτροπή, της οποίας Πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής, συνεδρίασε την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου στο δημαρχιακό κατάστημα των Δελφών με την παρουσία των μελών της, η οποία είναι: Ιωάννα Γκόγκου – Δημ. Συμ/λος Διρφύων Μεσσαπίων, Αντιπρόεδρος, Ελένη Αϊδίνη – Δημ. Συμ/λος Δήμου Χαλκιδέων, Αμαλία Ποντίκα – Δημ. Συμ/λος Δήμου Λαμιέων, Κωνσταντίνος Χαρέμης – Δημ. Συμ/λος Δήμου θηβαίων, Δημήτρης Kαραμάνης – Δημ. Συμ/λος Δήμου Λεβαδέων, Ανδρέας Κουλοχέρης – Δημ. Συμ/λος Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, Σταμάτηςς Χαλβατζής – Δημ. Σύμ/λος Δήμου Θήβας και Μιχάλης Παπανικολάου – Δημ. Σύμ/λος Δήμου Λοκρών, ενώ το παρών έδωσε και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας, Αθανασία Ψάλτη, η οποία πραγματοποίησε ενημέρωση προς το Σώμα.


Τα Μέλη της Επιτροπής μέσα από τις τοποθετήσεις τους και την ιδιαίτερα εποικοδομητική μεταξύ τους διαλογική συζήτηση, έθεσαν το πλαίσιο λειτουργίας και όρισαν το Πρόγραμμα Δράσης της Επιτροπής. Επίσης, αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα του Πολιτισμού και του αθλητισμού για τις τοπικές κοινωνίες, έθεσαν τους βασικούς άξονες των ζητημάτων που αφορούν τους τομείς αυτούς, μέσω των οποίων θα διαμορφωθούν οι θέσεις και οι προτάσεις τους , που θα κατατεθούν στο ΔΣ της ΠΕΔ / ΣΕ και στην ΚΕΔΕ.

Οι άξονες αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

Για τον Πολιτισμό :

– Λήψη μέτρων προστασίας των Μνημείων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

– Συντονισμός και συνεργασία μεταξύ Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, με την Κεντρική Κυβέρνηση για το σχεδιασμό και την υλοποίηση παρεμβάσεων στον τομέα του πολιτισμού.

– Διαμόρφωση ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου για την επίλυση προβλημάτων κυρίως στη διαχείριση πολιτιστικών πόρων, προκειμένου να υπάρξουν στοχευμένες χρηματοδοτήσεις.

– Ανάδειξη και αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της Στερεάς Ελλάδας και

– Ψηφιοποίηση , δημιουργία βάσης δεδομένων όλων των σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος της Στερεάς, με σκοπό την αξιοποίησή τους .

Για τον Αθλητισμό :

– Δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων για την προώθηση του αθλητισμού.

– Παρεμβάσεις για τη βελτίωση των υπαρχόντων υποδομών άθλησης στους Δήμους της Στερεάς και

– Ενίσχυση μαζικού αθλητισμού με κοινωνικά χαρακτηριστικά.


okidanews.gr

Σχόλια