Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ (ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ). Του Χαραλαμπου (Μπάμπη) Στεργίου



Στην παρούσα ανάρτηση θα ασχοληθώ με έναν πολύ αγαπημένο εκπαιδευτικό, που μου είχε κάνει και εμένα μάθημα, και αναφέρομαι στον γνωστό μαθηματικό Μπάμπη Στεργίου, οι παλαιότεροι τον θυμούνται. Ο κος Στεργίου έχει εκδόσει αρκετά βιβλία και το τελευταίο του, που εκδόθηκε τις προηγουμενες ημέρες είναι Διαγωνισμοί για Μαθηματικά Α Γυμνασίου. Παραθέτω αυτολεξεί τα όσα αναφέρει για το νεο του βιβλίο και εύχομαι καλή επιτυχία.

"Η αδυναμία μου στους μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και της Α' Γυμνασίου είναι δεδομένη και δηλωμένη εδώ και πολλά χρόνια. Πηγάζει από το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά έχουν ...πολύ μυαλό και πολύ μεράκι για μαθηματικές περιπέτειες, αρκεί να ξέρεις να τους ανάψεις τη φλόγα της φιλομάθειας και της περιέργειας, να τους δείξεις εμπιστοσύνη και να τους δώσεις χώρο για αυτενέργεια .Κάνουν δαιμόνιους συλλογισμούς με απίστευτη ταχύτητα και συχνά ξαφνιάζουν και μας τους μαθηματικούς !

Για τον λόγο αυτό πάντα με προθυμία ετοίμαζα με άλλους συναδέλφους θέματα για μαθηματικούς διαγωνισμούς αυτών των τάξεων, ειδικά για τους τοπικούς διαγωνισμούς της ΕΜΕ, και κυρίως στην Εύβοια.Αλλά και σε ιστοσελίδες με μαθηματικό περιεχόμενο αναρτούσα θέματα για παιδιά αυτής της ηλικίας. Οι λύσεις που έπαιρνα ήταν μερικές φορές απρόσμενες και πανέξυπνες για παιδιά.

Αναζητώντας λοιπόν και αξιοποιώντας σχεδόν καθημερινά την εμπειρία και άλλων, πολλών χωρών , σε αυτό το πεδίο συγκέντρωσα άφθονο και εξαιρετικό υλικό, μέρος του οποίου είχα συμπεριλάβει στα δύο(εξαντλημένα πια) βιβλία της Ε' και ΣΤ' Δημοτικού, τα οποία όμως σύντομα ελπίζω να παρουσιάσω εμπλουτισμένα και αναμορφωμένα .

Ήταν καιρός επομένως να ετοιμάσω ένα βιβλίο και για την Α΄ Γυμνασίου , όχι γιατί έλειπε αλλά επειδή αυτή είναι μια σπουδαία χρονιά για την απόκτηση μαθηματικής σκέψης και δεν πρέπει να περάσει αναξιοποίητη .Ένας άλλος λόγος είναι γιατί ενώ μέχρι πριν δύο χρόνια μόνο ο παγκόσμιας εμβέλειας διαγωνισμός ''Καγκουρό '' υπήρχε που απευθύνονταν σε πανελλήνια κλίμακα σε αυτή την τάξη, τώρα προστέθηκε και ο διαγωνισμός '' Πυθαγόρας '' της ΕΜΕ και αυτό ωθεί ακόμα περισσότερους μαθητές στην συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς. Κάτι λοιπόν μου έλεγε πως για αυτή την τάξη χρωστούσα κάτι ακόμα, πέρα από το αντίστοιχο βοήθημα για το καθημερινό μάθημα.
Με χαρά λοιπόν παρουσιάζω σε συναδέλφους, γονείς και μαθητές αυτό το βιβλίο(576 σελίδες). Είχα έτοιμη και μια ενότητα με θέματα από άλλους διαγωνισμούς, των παραρτημάτων της ΕΜΕ κυρίως και από την Κύπρο, αλλά ο αριθμός των σελίδων του βιβλιου ανέβαινε πολύ.Τα θέματα αυτά καθώς και ό,τι άλλο νεότερο συγκεντρώσω ίσως τα συμπεριλάβω σε κάποιο άλλο βιβλίο ή σε κάποια επανέκδοση. Πιθανόν, να τα συμπεριλάβω στο βιβλίο της ΣΤ Δημοτικού , στην ενότητα για τους διαγωνισμούς, μια και στην ουσία η ύλη των θεμάτων αυτών είναι ίδια με αυτή του Δημοτικού.

Εύχομαι , όπως και τα άλλα βιβλία των τριών επόμενων τάξεων που έχουν ως θέμα τους διαγωνισμούς (αλλά πάνω από όλα προσφέρουν ευκαιρία για οργανωμένη μελέτη και συστηματική απόκτηση μαθηματικών δεξιοτήτων και αρετών) , να κεντρίσει και αυτό το ενδιαφέρον των παιδιών της Α' Γυμνασίου στα μαθηματικά και να τους κάνει να αγαπήσουν ακόμα περισσότερο αυτή την μοναδική σε πλούτο, αξία και προσφορά -στην ανθρωπότητα -επιστήμη.

Όσοι αποκτήσουν από τώρα γερά θεμέλια στα μαθηματικά-αυτός είναι ο στόχος του βιβλίου-όχι μόνο θα διακρίνονται στους διαγωνισμούς, αλλά θα πετύχουν αργότερα τόσο στις εξετάσεις για το πανεπιστήμιο όσο και στην πορεία τους στις θετικές ή οικονομικές επιστήμες, όποια και να επιλέξουν. Μια καλή αρχή είναι εγγύηση για καλή πορεία και πρόοδο.

Σας ευχαριστώ για την μέχρι τώρα συγκινητική αποδοχή των ανάλογων βιβλίων και εύχομαι καλή πρόοδο στα παιδιά , στα παιδιά σας και στους μαθητές σας !
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ" !!!

Σχόλια