Επιστολή Βραχόπουλου για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων


Η επιστολή του καθηγητή: 


Αρχικά, σας ενημερώνω ότι το πρόγραμμα που έχουμε εισηγηθεί είναι πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας και όχι παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Δηλαδή η πρότασή μας είναι για την ανάπτυξη πρότυπου πιλοτικού μοντέλου ανακύκλωσίς των αστικών και βιομηχανικών-βιοτεχνικών αποβλήτων από τρόφιμα και από κλαδέματα και υπολείμματα καλλιεργειών με σκοπό τον μηδενισμό των αποβλήτων.


Συγκεκριμένα από την διαχείρισή τους θα παράγεται ενέργεια (υπό την μορφή του μεθανίου) και λίπασμα και για την διαδικασία αυτή απαιτείται ηλεκτρική και θερμική ενέργεια η οποία θα προκύπτει από ΑΠΕ.


Για την πληρότητα των ΑΠΕ εκτιμήθηκε ότι μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μπορεί να αποδοθεί και από μικρού μεγέθους και μικρής όχλησης ανεμογεννήτρια η οποία θα τοποθετηθεί με σκοπό την εμπειρία των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής σε τεχνολογίες φιλικές προς τον άνθρωπο ώστε να διαπιστώνουν σε κάθε στιγμή τόσο την φιλικότητα όσο και την δυνατότητα που τους δίδεται για χρησιμοποίηση και με απώτερο σκοπό την προσωπική τους και κοινωνική οικονομία.


Η υπόλοιπη ενέργεια θα παραχθεί από εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγη και από εγκατάσταση κανονικής γεωθερμίας για κάλυψη αναγκών θερινού και χειμερινού κλιματισμού αλλά και μέρος των θερμικών αναγκών της διεργασίας. Παράλληλα, από την παραγωγή μεθανίου θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια μέσω μονάδας συμπαραγωγής και θερμότητας, από την οποία επίσης θα καλύπτονται οι ανάγκες της διεργασίας. Μέσω των διατάξεων θα γίνει προμήθεια τριών ή τεσσάρων αυτοκινήτων (απορριμματοφόρα και μεταφοράς προσωπικού) τα οποία θα είναι ηλεκτροκίνητα και θα φορτίζονται από την εγκατάσταση ΑΠΕ.


Τέλος, από τον δήμο θα διατεθεί κτίριο έκτασης 300~400τμ στο οποίο θα εγκατασταθούν οι επιδεικτικές διατάξεις και θα διενεργούνται τα προγράμματα κοινωνικής ενημέρωσης με σκοπό την επικοινωνία και εκπαίδευση των πολιτών και όλες οι ανάγκες του κτιρίου θα καλύπτονται αποκλειστικά από ΑΠΕ.


Τέλος, θα κατασκευαστεί ή χρησιμοποιηθεί θερμοκήπιο στο οποίο θα αναπτύσσονται καλλιέργειες και η ένταση παραγωγικότητας του θα προκύπτει από την διάθεση του διοξειδίου του άνθρακα μετά από την διαδικασία ψύξης των καυσαερίων μέσω της ξήρανσης.


Το εν λόγω θερμοκήπιο, όπως και το κτήριο θα υποστηρίζεται και από την εγκατάσταση κανονικής γεωθερμίας. Το όλο έργο θα ενισχυθεί και από μικρή ηλιοθερμική μονάδα και μονάδα ηλιακού κλιματισμού.


Η συνολική οικονομική συμμετοχή του δήμου θα είναι κάτω του 30% επί των μεγεθών που θα αποκτήσει και βεβαίως αυτό θα καλυφθεί πολύ εύκολα από την ανανέωση μέρους του στόλου των απορριμματοφόρων και τα λοιπά αυτοκίνητα. Το υπόλοιπο θα αποσβεσθεί από τα συνεχή οφέλη του δήμου διαχρονικά.


Με τον τρόπο αυτό η κυκλική οικονομία αναπτύσσεται στην περίπτωση της διαχείρισης αποβλήτων και δημιουργεί σημαντική οικονομία και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.


Τώρα στο προκείμενο θέμα της διαταραχής,


Μετά την ενημέρωση που έκανα στο σώμα ξεκίνησαν οι ερωτήσεις οι οποίες συνδυάζονται, όπως εξάλλου πρέπει, και με κατάλληλο σκεπτικό. Αρχικά η κα Γκόγκου, κατά την ερώτησή της επικεντρώθηκε στο θέμα αιολική ενέργεια χωρίς να λάβει υπόψη της την ποιο πάνω ενημέρωση, ως να μην ήταν εκεί, και μάλιστα προσπάθησε να συνδέσει την ανεμογεννήτρια που προτείνουμε στο πρόγραμμα με τον «αγώνα» που κάνουν οι κάτοικοι της περιοχής για την αποφυγή εγκατάστασης αιολικών πάρκων βιομηχανικού τύπου.

Eviathema. gr

Σχόλια