Ερώτηση Γεώργιου Ματσούκα προς τους Βουλευτές της Εύβοιας για τις ανεμογεννήτριες


 Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές,


Ονομάζομαι Γεώργιος Ματσούκας και κατοικώ στη Χαλκίδα. Θα ήθελα να σας θέσω ένα ερώτημα για τις ανεμογεννήτριες στο νησί μας. (σ.σ σας είχα θέσει ανάλογο ερώτημα στις 7 Οκτωβρίου 2019 (!), λίγο μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο πανέμορφο, παρθένο δάσος μας στην κεντρική Εύβοια όπου τα αίτιά της ακόμα διερευνώνται ή/και δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά ... Το ερώτημα που σας είχα θέσει τότε βρίσκεται κάτω στο σύνδεσμο παραπομπής). Τότε κάηκε ένα δάσος που αποτελούσε προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura (υπάρχουν καταγγελίες ότι μέρος των πάρκων είναι μέσα στην προστατευόμενη περιοχή). Μόλις στις 19 Φεβρουαρίου 2021, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε) συνεδρίασε και ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας ισχύος 470,4MW» των εταιριών «ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ» και EDP Renewables S.A., προϋπολογισμού 489 εκατ. ευρώ" όπου σύμφωνα με αυτό θα φτιαχτούν ακόμη 8 αιολικά πάρκα στην Εύβοια! Τέσσερα στη βορειοκεντρική Εύβοια και τέσσερα στη νότια.


Οι αιολικοί σταθμοί και τα συνοδά υποστηρικτικά έργα υπάγονται διοικητικά στους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου.


Ασφαλώς και πρέπει η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας να γίνει μέσα από μια στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά η Εύβοια έχει ήδη απαντήσει σε αυτή την ανάγκη εδώ και χρόνια με την εγκατάσταση περισσότερων από 350 ανεμογεννητριών, σε 34 γιγαντιαία πάρκα που έχουν χωροθετηθεί στη νότια Εύβοια. Η εικόνα που εισπράττει κάποιος ταξιδεύοντας με αεροπλάνο πάνω από την Καρυστία είναι ενδεικτική: συστοιχίες γιγαντιαίων ανεμογεννητριών με μορφή πυραυλικών συστημάτων έχουν φυτρώσει σε όλες τις βουνοκορφές της περιοχής. Τα γιγαντιαία αυτά πάρκα έχουν αλλάξει τη φυσιογνωμία του νησιού μας, αλλοιώνοντας και επιβαρύνοντας σημαντικά το φυσικό περιβάλλον. Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας (ΡΑΕ), αγνοώντας επιδεικτικά τις τοπικές αρχές και κοινωνίες, εκδίδει άδειες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, οι οποίες επιβαρύνουν σημαντικά το νησί μας.


Οι επιπτώσεις των ανεμογεννητριών είναι γνωστές. Καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, αρνητικές συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων, επιπτώσεις στην τοπική οικονομία καθώς ο τουρισμός κυριολεκτικά εκμηδενίζεται. Υπάρχουν και μελέτες όπου συνδέουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών με ακραία καιρικά φαινόμενα. Όπως έγραψα και παραπάνω, ασφαλώς και πρέπει να στραφούμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά η Εύβοια έχει σηκώσει υπέρμετρα αυτό το βάρος και δεν αντέχει άλλο. Απειλείται πλέον η φυσιογνωμία του νησιού μας.


Όλα αυτά γίνονται μη λαμβάνοντας υπ' όψην τις τοπικές κοινωνίες και αρχές. Οι δήμαρχοι των Δήμων όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν νέες ανεμογεννήτριες δηλώνουν έκπληκτοι και ότι δεν είχαν ουδεμία ενημέρωση για το γεγονός. Σε πολλά μέρη ανά την Ελλάδα (πχ Κουλέντια Λακωνίας), οι κάτοικοι και οι φορείς προσφεύγουν στο ΣτΕ, η υπόθεση εκκρεμεί, αλλά τα έργα ξεκινούν κανονικά!




Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές,


Σε τί ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να σταματήσει η επέλαση των ανεμογεννητριών στην Εύβοια;




Μετά τιμής,


Γεώργιος Ματσούκας.

Σχόλια