Γιώργος Ψαθάς: «Η Δίρφυς έχει έναν διαφορετικό προορισμό»


Αναδημοσίευση από stereanews

Με αφορμή τα καίρια ζητήματα του πολύπαθου Δήμου, ο Δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων κ. Γιώργος Ψαθάς, μας μίλησε για τις αποκαταστάσεις στις ζημιές που έχουν υποστεί κάτοικοι και περιβάλλον στις περιοχές μέσα στο Δήμο, την υλοποίηση του έργου της παράκαμψης Ψαχνών και το σχεδιασμό για τα αιολικά πάρκα.



Συνέντευξη Χρυσάνθη Μαστροκώστα



Με αφορμή τις πολύ πρόσφατες καταστροφές στο δήμο σας, τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, τι έργα αποκατάστασης έχουν γίνει;

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν γίνει έργα αποκατάστασης μέσα στο Μεσσάπιο ποταμό και έργα που ήταν εντός οικισμού. Αυτά εντάσσονται σε μια παλιά εργολαβία που είχε δρομολογηθεί πριν τις πλημμύρες και αφορούν ενίσχυση στις όχθες του ποταμού και προστασία μέσα στον οικισμό. Έγινε μια προσπάθεια να υλοποιηθεί ό,τι είχε προγραμματιστεί από πριν. Εκτός απ’ τα έργα αποκατάστασης μέσα στα ποτάμια, για τα οποία επιστρατεύτηκαν μηχανήματα του Δήμου αλλά κυρίως της Περιφέρειας, γιατί τα ποτάμια όπως ξέρετε ανήκουν με βάση το νόμο στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, έχουν δρομολογηθεί έργα που βρίσκονται στο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας μέσα στο επαρχιακό δίκτυο του Δήμου, που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας με κόστος 42 εκ. ευρώ. Αυτά αφορούν αποκαταστάσεις εντός των οικισμών του Δήμου μέσα στα όρια της δικαιοδοσίας του γύρω στα 6,700. Για την ώρα, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και προσπαθούμε με τις νόμιμες διαδικασίες να το πραγματοποιήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Μέσα στα ποτάμια τι εργασίες γίνονται ακριβώς;

Στα ποτάμια γίνονται τεχνικά έργα, με αφαίρεση μεγάλων πέτρινων ογκόλιθων, γίνεται ενίσχυση των πλαϊνών στην ουσία.

Τι είδους έργα πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν στο μέλλον ώστε να αποφευχθούν στο μέτρο του δυνατού φαινόμενα κατάκλισης υδάτων σε σπίτια και καταστήματα;

Στην πάνω πλευρά, στον παραποτάμιο που υπήρχαν τα προβλήματα πρέπει να γίνουν οι εργασίες απ’ το δασαρχείο, της τάξεως του 1,5 εκ. ευρώ με κορμοδέματα πάνω ψηλά στο βουνό καθώς επίσης και με φράγματα μέσα στην κοίτη του ποταμού, ούτως ώστε να περιορίσουμε τη ροή του προς τον οικισμό, γιατί εκεί υπάρχει περιθώριο να κρατάμε πίσω το νερό. Αυτές οι εργασίες, απ’ ό,τι γνωρίζω έχουν δημοπρατηθεί ήδη. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στο καλοκαίρι θα διενεργηθούν και θα πραγματοποιηθούν ούτως ώστε να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για να μην έχουμε πλημμύρες. Εκείνο το φαινόμενο βέβαια ήταν μεγάλο αλλά πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προλάβουμε και αυτού του είδους τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε όλο το Δήμο, αν θυμάστε, έβρεχε καταρρακτωδώς επί 12 ώρες, ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πιστεύω ότι πρέπει να κατασκευαστούν μεγαλύτερες γέφυρες, πιο ενισχυμένες, έργα σαν αυτά που θα είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα, να γίνουν όσο μπορούν παρεμβάσεις τέτοιες, για να μπορέσουμε να προλάβουμε τέτοιες καταστάσεις και να λειτουργήσουμε καλύτερα σε ένα τέτοιο μεγάλο φαινόμενο.

Πιστεύετε ότι η εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την ειδοποίηση έκτακτων καιρικών φαινομένων ή εκδήλωσης πυρκαγιάς έχει αποδώσει; Είναι αρκετό;

Νομίζω ότι είναι αποδοτικό, απλά χρειάζεται έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση. Δηλαδή, θεωρώ ότι είναι ένα θετικό μέτρο. Δεν μπορείς να πεις ότι είναι αρνητικό το να προλαμβάνεις και να ενημερώνεις έγκαιρα για να είναι προετοιμασμένος ο κόσμος και σε εγρήγορση. Πάντα είναι θετική η ενημέρωση πριν το περιστατικό.

Από την πλευρά της πολιτείας τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει για να αντιμετωπίζει καταστάσεις σαν αυτές τη στιγμή που συμβαίνουν, με πρώτη αξία την προστασία της ανθρώπινης ζωής και δευτερευόντως την προστασία της ακίνητης περιουσίας των πολιτών και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος;

Η πολιτεία πρέπει κυρίως να προλαμβάνει. Όλα αυτά τα έργα στα οποία αναφερθήκαμε πριν, έπρεπε να είχαν γίνει πολύ πιο έγκαιρα κι εμείς οι φορείς να προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Κατά τη γνώμη μου, η πολιτεία πρέπει να χρηματοδοτεί τέτοιου είδους έργα, τα οποία είναι έργα πρόληψης σε ό,τι αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής που μας ενδιαφέρει. Από εκεί και πέρα, η πυροσβεστική είναι πάντα εκεί και προσπαθεί να δώσει τον καλύτερό της εαυτό. Το μυστικό στην πολιτική προστασία είναι ο συντονισμός και η συνεργασία. Για να φέρεις καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να συνεργαζόμαστε οι υπηρεσίες, να υπάρχει αλληλοβοήθεια, να μην υπάρχει σύγκρουση αρμοδιοτήτων, να μην κοιτάζουμε όρια και ο ένας να προσπαθεί να βοηθήσει τον άλλον. Η συνεργασία και η συντονισμένη προσπάθεια φέρνουν αποτελέσματα.

Έχουν δοθεί αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες;

Έχει λειτουργήσει εξαιρετικά το Υπουργείο Υποδομών και οι υπηρεσίες του Δήμου μας σε αυτό το κομμάτι. Έχει δοθεί σε όλους το αρχικό βοήθημα και έχουν αποδοθεί στα 2/3, αλλά καθημερινά αποδίδονται οι οικοσκευές. Με βάση ένα νέο νόμο που υπογράφηκε τέλος Δεκέμβρη, θα δοθούν και στα υπόγεια και στις αποθήκες. Καθημερινά δίνονται χρήματα για τις οικοσκευές και η διαδικασία συνεχίζεται σε καθημερινή βάση μέχρι σήμερα. Υπήρχε μια καθυστέρηση μόνο με τη μετάβαση του νέου χρόνου, ένα 15ήμερο λόγω τεχνικών ζητημάτων, αναλήψεις των υποχρεώσεων, όπως οι προϋπολογισμοί, αλλά είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται, γιατί πρέπει να αποδοθούν τα χρήματα σε αυτούς οι οποίοι τα δικαιούνται και πρέπει να ελέγχουμε πλέον και τα Ε1. Να υπάρχει μια αποτύπωση, δηλαδή, πραγματικής ιδιοκτησίας για να μπορέσουν και οι υπηρεσίες να λειτουργήσουν πιο ευέλικτα και πιο γρήγορα. Υπάρχει διασταύρωση στα στοιχεία για να φτάσουν στην ενταλματοποίηση και μετά στην αποπληρωμή του εντάλματος, γιατί η κάθε μία περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά. Για παράδειγμα σε περιπτώσεις του ενοικίου επιπλωμένης κατοικίας που έχει υποστεί ζημιά, η αποζημίωση πηγαίνει στον ενοικιαστή και ο ιδιοκτήτης λαμβάνει το 25% της αποζημίωσης παρόλο που η ζημιά έχει προκληθεί στην οικοσκευή του ιδιοκτήτη. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν αδικίες και κάποιες παραλήψεις στο σύστημα, αλλά είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Υπήρξαν οι υπηρεσίες που έκαναν αυτοψίες και είναι στο στάδιο ολοκλήρωσης.

Προβλέπεται κάποιο σχέδιο αναδάσωσης με αφορμή την καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος σε περιοχές του Δήμου σας;

Ανεξάρτητα από το αν το βουνό θα ξαναγεννηθεί από μόνο του μετά από 5 ή 10 χρόνια, προβλέπεται και αυτό. Είναι στο αρχικό στάδιο μιας σύμβασης 1 εκ. ευρώ με κορμοδέματα και κορμοφράγματα, στο βουνό πάνω απ’ το χωριό Κοντοδεσπότι. Αλλά να σημειώσω ότι η πλημμύρα δεν προκλήθηκε μόνο από το καμένο βουνό ή στο Μοίστρο που είχε καεί απ’ το ’07-’08. Στην περίπτωση αυτή, πλημμύρισε ο Λίλας, που πηγάζει από το Δήμο μας.



Για την παράκαμψη των Ψαχνών: «Απόλυτα αναγκαίο έργο, περιμένουμε τη χρηματοδότηση» – «Για όλη την Εύβοια πρέπει να υπάρχει ένας διαφορετικός οδικός χάρτης»

Ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του είχε δηλώσει ότι θα εκδοθεί μέσα στον περασμένο Σεπτέμβριο προκήρυξη για την υλοποίηση της παράκαμψης της Χαλκίδας. Σε τι στάδιο βρίσκεται; Δρομολογείται; Για ποιους λόγους έχει καθυστερήσει;

Αυτό είναι ένα σημαντικό έργο που πιστεύω ότι πρέπει να δρομολογηθεί αλλά το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση και όλο αυτό που περνάει όλος ο κόσμος και όλος ο πλανήτης με την πανδημία καταλαβαίνετε ότι έχει φέρει τα πράγματα πίσω, χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω την καθυστέρηση. Είναι αναγκαίο. Είναι ένα έργο που έχει εξαγγελθεί πέντε φορές. Από ένα σημείο και μετά θα το διακωμωδούμε. Θα χαθεί η εμπιστοσύνη στο τέλος. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Νομίζω ότι είναι ένα έργο απόλυτα αναγκαίο για την Εύβοια, γιατί για όλη την Εύβοια πρέπει να υπάρχει ένας διαφορετικός οδικός χάρτης. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο να μην υπάρχει μία θετική εξέλιξη. Περιμένουμε τη χρηματοδότηση και είναι ένα έργο που θα γίνει απ’ το Υπουργείο Υποδομών και όχι από εμάς.

Συμφωνείτε με την υλοποίηση της παρακαμπτήριας οδού;

Είναι προτεραιότητα, εμείς έχουμε τρέξει απ’ την πρώτη στιγμή όλες τις διαδικασίες, τις απαραίτητες μελέτες, έχουμε δρομολογήσει όλα όσα χρειάζονται. Εμείς και η Περιφέρεια και ο Δήμος Χαλκιδέων απ’ το παρελθόν μέχρι σήμερα, έχουμε ασκήσει πιέσεις.

Ποια είναι τα οφέλη;

Το βασικό είναι η οδική ασφάλεια. Μιλήσαμε για ανθρώπινη ζωή. Θεωρώ ότι αυτός ο δρόμος με τη συχνότητα κυκλοφορίας την οποία έχει, θα είναι ένας δρόμος ασφαλής, κλειστός και θα βοηθήσει τους πάντες.



Για ΑΠΕ: «Η πολιτεία, κωφεύει, αδιαφορεί και αυθαιρετεί»

Την περασμένη Κυριακή συναποφασίσατε με άλλους τρεις Δήμους της Εύβοιας να οργανώσετε τρόπους αντίστασης στην υλοποίηση των αιολικών πάρκων που έχει ήδη εγκριθεί μέσω της Διυπουργικής. Σε τι στάδιο βρίσκονται αυτές οι συζητήσεις με τους υπόλοιπους Δημάρχους;

Είναι μια πρώτη συνάντηση μετά την αιφνιδιαστική διυπουργική σύσκεψη και έγκριση. Εμείς αντιδράσαμε αμέσως. Ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκαν αμέσως και υπάρχει το δεδομένο ότι η συγκεκριμένη επένδυση μας βρίσκει αντίθετους. Εμείς δεν έχουμε κανένα αιολικό πάρκο στην περιοχή μας και το λέμε ξεκάθαρα ότι δε θα επιτρέψουμε με οποιονδήποτε τρόπο να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στη Δίρφυ. Έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις και με τους φορείς και με τους Υπουργούς σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Υπάρχει και τεχνικός σύμβουλος από την Περιφέρεια για να ενισχύσουμε τη θέση μας και από εκεί και πέρα, πιστεύουμε ότι η Δίρφυς έχει έναν άλλο προορισμό και πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι. Υπάρχουν δραστηριότητες εκεί. Δε θα επιτρέψουμε να πεθάνουν οι πολίτες του Δήμου για να στήσουμε ανεμογεννήτριες και κουφάρια μετά από 25 χρόνια.

Ποιοι είναι οι τρόποι αντίδρασης;

Υπάρχει αντίδραση από νομικής πλευράς και από πολιτικής πλευράς και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί.

Πιστεύετε ότι θα έχουν αποτέλεσμα;

Έχουμε μια εξειδικευμένη νομική σύμβουλο σε συνεργασία με το Δήμο Σκύρου, η οποία έχει κερδίσει αρκετές υποθέσεις, έχει απόλυτη γνώση σε ό,τι αφορά την ισχυροποίηση των θέσεών μας και θα το παλέψουμε όσο μπορούμε. Είμαστε ο μόνος Δήμος που έκανε ενέργειες έγκαιρα και προσφυγές κατά της πρώτης απόφασης και συμμετείχαμε στη διαβούλευση στη δεύτερη απόφαση. Η πολιτεία κωφεύει, αδιαφορεί και αυθαιρετεί. Το άλλο είναι ότι θα προσφύγουμε στην ΕΕ. Ήδη έχει ετοιμαστεί η νομική εισήγηση, έχει προγραμματιστεί και η υποχρέωση που έχει ο Δήμος για την αποπληρωμή της αποζημίωσης της δικηγόρου. Έχουν γίνει όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

Για ποιο λόγο διαφωνείτε;

Διαφωνώ με τα αιολικά πάρκα στο Δήμο μου. Υπάρχουν τα φωτοβολταϊκά και άλλου είδους πάρκα. Θα έχουν συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον. Το συγκεκριμένο βουνό, όμως, πέρα από τεχνικούς όρους που αφορούν στην προστασία της βιοποικιλότητας και στα άγρια πουλιά και ζώα, έχει και στρατηγική σημασία σε ό,τι φορά στην άμυνα της χώρας.

Υπάρχει αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας και πώς αντικατοπτρίζεται στις τοπικές κοινωνίες;

Δεν μπαίνω στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Αδιαφορώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Boat

Messapia Travel

Messapia Travel
Όπου ονειρεύεσαι να βρεθείς.... Καλαβρής

Footer