Παρέμβαση Νίκου Μαστροκώστα για τα αιολικά πάρκα Ευβοίας

Ολόκληρη η επιστολή που κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα, στον Υπουργό Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη, στη ΡΑΕ, στους Βουλευτές Νομού Ευβοίας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στις ΠΕΔ.
“Επειδή το θέμα της αιολικής ενέργειας είναι από τα σοβαρότερα που απασχολούν τον δήμο Κύμης Αλιβερίου και γενικότερα όλη την Νότιο Εύβοια ενώ εδώ και καιρό επεκτείνεται σε όλη την Εύβοια και την Σκύρο, θα πρέπει να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις που εκκρεμούν εδώ και χρόνια από την ψήφιση του νέου τότε αναπτυξιακού νόμου του 2773 /1999, που ενώ μπήκαν σε επίπεδο βουλής και νομοθετήσεων με ενέργειες των τότε ΟΤΑ με πρωτοβουλία του Δήμου Δυστίων σε ημερίδα ΟΤΑ νοτίου Ευβοίας στο παλαιό κτήριο του δήμου Δυστίων κατόπιν ομόφωνης ψήφισης από όλους του βουλευτές του νομού , τους Δημάρχους της νότιας Εύβοιας, τον πρώην Νομάρχη και τωρινό Δήμαρχο Μπουραντά Αθανάσιο , και τους δημ συμβούλους την πρόταση μου που είχα καταθέσει τότε ως Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δυστίων με δώδεκα άρθρα και μόνο μια μπήκε στο νόμο 2773/1999 το άρθρο 38 παράγραφος 7. Το άρθρο αναφέρει ότι κάθε παραγωγός ενέργειας με χρήση ΑΠΕ θα επιβαρύνεται με ειδικό τέλος που θα καθορίζεται από το υπουργείο οικονομικών και Ανάπτυξης και αντιστοιχεί σε ποσό επί των πωλήσεων της ενέργειας στην ΔΕΗ και θα παρακρατείτε από την ΔΕΗ για να αποδοθεί στους ΟΤΑ που στα όρια τους λειτουργούν μονάδες ΟΤΑ για πραγματοποίηση τοπικών έργων ανάπτυξης.
Το ποσό καθορίστηκε Στο 3 %, μετά τροποποιήθηκε με τον νόμο 3468/2006 και μετά τροποποιήθηκε πάλη.
Όσον αφορά το χωροταξικό σχεδιασμό, το ιδιοκτησιακό, τις περιοχές φυσικής ομορφιάς , το περιβαλλοντολογικό ,τον κορεσμό, τις περιοχές Natura, τα ανταποδοτικά, τα εργασιακά, την αποκατάσταση, την έγκριση από τους ΟΤΑ Α΄και Β΄βαθμού για την αδειοδότηση, δεν σχεδιάστηκαν δεν νομοθετηθήκαν και δεν υπολογίστηκαν καθόλου.
Ως εκ τούτου καταθέτω εισήγηση πρότασης για λήψη τροποποιήσεων άρθρων νόμων.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου με υπεύθυνη στάση αποφάσισε (ΑΡ. ΑΠΟΦ 51/2020 , ΑΔΑ : ΨΛ6ΑΩΛΡ-ΠΤΔ) και είναι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ΑΠΕ (αιολική φωτοβολταικά κ.α) γιατί υποκαθιστούν εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα που ρυπαίνουν το περιβάλλον και αποτελούν εξάρτηση της χώρας για παραγωγή ενέργειας ενώ συντελούν στην βελτίωση της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως διότι δεν παράγουν διοξείδιο του άνθρακα και δεν μολύνουν. Με αυτά τα κριτήρια πρέπει να σχεδιάσουμε, να προτείνουμε, να προγραμματίσουμε, να υπερασπιστούμε και να προστατεύουμε, για να παραδώσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον στις επόμενες γενιές.
Αλλά :
– Να ανασταλεί κάθε νέα αδειοδότηση και κάθε εγκατάσταση αδειοδοτημένης μονάδας διότι έχει κορεστεί η περιοχή με την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων , διότι δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός ούτε εφαρμόζεται ο υπολογισμός κορεσμού περιοχών , ενώ πρέπει να μειωθεί ο συντελεστής και πρέπει να γίνει άμεσα χωροταξικός σχεδιασμός στην Εύβοια ξεχωριστά διότι έχει το 41% της Αιολικής ενέργειας ολόκληρης της Ελλάδας , διότι δεν ερωτώνται οι τοπικές κοινωνίες με γνωμοδότηση η με απόφαση τους οι Δήμοι και της Περιφέρειας .
– Συνεργασία με τους όμορους δήμους, με την Περιφέρεια και τους Βουλευτές του νομού για κοινή σύσκεψη, για κοινή αντιμετώπιση και κοινή ένδικη προσφυγή για καλύτερη αντιμετώπιση του θέματος που έχει προκύψει.
α) Είμαστε Αρνητικοί στην Άδεια που ενέκρινε η Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων στην << ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΙΣΧΙΟΣ 470.4 MW των εταιριών ΕΛΑΚΤΩΡ ΑΕ και EDPRenewablessS.A.>> που προβλέπει εγκατάσταση 8 Αιολικών πάρκων 470.4 MW και προϋπολογισμού 489 εκ. ευρώ , στην κεντρική και νότια Εύβοια στους 3 Δήμους , Κύμης -Αλιβερίου , Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας. για .
β) Είμαστε κάθετα αντίθετοι και αρνητικοί καταθέτοντας την αντίρρησή μας στην αδειοδότηση από την ΡΑΕ εγκαταστάσεων ΑΠΕ, δίπλα σε περιοχές απείρου φυσικού κάλλους, σε περιοχές Natura, σε δασικές περιοχές, σε περιοχές υψηλού τουριστικού προορισμού, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε περιοχές πολιτιστικού πλούτου, σε υπάρχουσες η προγραμματισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, σε περιοχές αμφισβήτησης του ιδιοκτησιακού σε περιοχές κορεσμένες από εγκατάσταση ΑΠΕ, σε περιοχές που υπάρχει αδυναμία απορρόφησης ισχύος και μεταφοράς, σε απόσταση από τοπικό διαμέρισμα μικρότερη του ενός χιλιομέτρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα είμαστε αντίθετοι και κάθετα αρνητικοί και θα κινούμαστε νομικά και με άλλες νόμιμες ενέργειες που σκοπό θα έχουν την προστασία των περιοχών των κάτοικων και επιχειρήσεων του Δήμου μας.
γ ) Αίτημα προς το υπουργείο ανάπτυξης η όποιο άλλο υπουργείο να θεσμοθετηθεί δια άρθρου νόμου και να απαιτείτε για την εγκατάσταση ΑΠΕ η σύμφωνη γνώμη από τις τοπικές κοινωνίες όπως αυτές εκφράζονται από την Τ.Α Α΄ και Β ‘ βαθμού και να απαγορευτεί δίπλα σε περιοχές απείρου φυσικού κάλλους, σε περιοχές Natura , σε δασικές περιοχές, σε περιοχές υψηλού τουριστικού προορισμού , σε αρχαιολογικούς χώρους, σε περιοχές πολιτιστικού πλούτου, σε υπάρχουσες ή προγραμματισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, σε περιοχές αμφισβήτησης του ιδιοκτησιακού σε περιοχές κορεσμένες από εγκατάσταση ΑΠΕ, σε περιοχές που υπάρχει αδυναμία απορρόφησης ισχύος και μεταφοράς , σε απόσταση από τοπικό διαμέρισμα μικρότερη του ενός χιλιομέτρου.
δ) Αρνητικοί στην αδειοδότηση από την ΡΑΕ για εγκατάστασης αιολικού πάρκου και δασική έκταση με έλατα στα Κοτύλαια διότι είναι περιοχή απείρου φυσικού κάλλους και υπάρχουν δίπλα πάνω από 200 πίστες αναρρίχησης κατασκευασμένες από Γάλλους αναρριχητές, εκεί ενδέχεται να έχουμε πάρα πολλούς επισκέπτες, ωστόσο πρέπει να κατασκευαστούν τουλάχιστον 1500 ακόμα πιστών αναρρίχησης για να καταφέρουμε να γίνουμε πόλος έλξης για χιλιάδες αθλητές. Ο εκπρόσωπος των Γάλλων Αναρριχητών κ. Ολιβιέ πρότεινε τη δημιουργία ενός φορέα με τη συμμετοχή του δήμου, κατοίκων της κοινότητας συλλόγων εθελοντών κλπ, ώστε να υπάρξει οργάνωση και σωστή διαχείριση των επισκεπτών ιδιαιτέρως όταν αυτοί θα αυξηθούν και θα έρχονται από όλο τον κόσμο.
ε ) Αρνητικοί σε ενδεχόμενη πρόθεση αδειοδότησης η αίτηση που εξετάζεται από την ΡΑΕ στη θέση Ορταρι διότι είναι περιοχή απείρου φυσικού κάλλους δασική περιοχή.
ζ ) Αρνητικοί κάθετα στην αδειοδότηση για εγκατάσταση αιολικού πάρκου με 19 μεγάλες ανεμογεννήτριες στο τοπικό διαμέρισμα Πετριών της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων στην περιοχή (Μάλια η γκορίτσιδα) πάνω από την ομορφότερη παραλία της περιοχής απείρου κάλλους (Χερόμυλος) και δίπλα σε 9 παραλίες του τοπικού διαμερίσματος με πληθώρα Τουριστικών επιτηρήσεων και ξενοδοχειακών μονάδων σε απόσταση σχεδόν 500 μέτρα από το τοπικό διαμέρισμα Πετριών και φτάνει στο τοπικό διαμέρισμα Αχλαδερής και Νεοχωρίου.
η) Να γίνει επανεξέταση των αδειών που έχουν δοθεί και δεν έχουν ξεκινήσει την εγκατάσταση στις περιοχές αυτές διότι έχουν άλλο προορισμό και δεν είναι για αιολικά πάρκα .
θ) Είμαστε Αρνητικοί και εισηγούμαστε περί τροποποίησης του νόμου σε διάταξη στον νέο νόμου που σχεδιάστηκε και ψηφίστηκε περί εκσυγχρονισμού της περιβαλλοντικής νομοθεσίας όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος του φορέα Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Εύβοιας και μετατρέπει την Εύβοια σε μοναδικό νομό στην χώρα σε απέραντο αιολικό πάρκο και την εντάσσει σε περιοχή ανεξέλεγκτης εγκατάστασης ανεμογεννητριών με το να μην ισχύει η διάταξη περί τήρησης των ελαχίστων αποστάσεων μεταξύ ανεμογεννητριών.
2. Αίτημα για α) Ύπαρξη ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ και των θέσεων εγκατάστασης αιολικών πάρκων και άλλων ΑΠΕ στην Εύβοια , β) να μειωθεί ο συντελεστής κορεσμού και να εφαρμοστεί σε ενδεχόμενες αδειοδοτήσεις, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να μην λειτουργούν σε βάρος των άλλων παραγωγικών και οικονομικών συμφερόντων της περιοχής (τουρισμός κτηνοτροφία, χώροι αναψυχής, χώροι αθλητικοί, χώροι αρχαιολογικοί, χώροι απείρου φυσικού κάλλους, χώροι δασικοί, περιοχές Natura, περιοχές πολιτιστικού πλούτου κ.α).
Δεν μπορεί η Εύβοια να χωρέσει το 41 % των ΑΠΕ ούτε το περιβάλλον ούτε οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να ανέχονται όλη αυτή την άναρχη εγκατάσταση και για οικονομικές επιπτώσεις των επιχειρήσεων και για το αισθητικό, ψυχολογικό περιβαλλοντικό βιασμό των κατοίκων. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ όχι ρομπότ εταιρειών.
3. Αίτημα για τροποποίηση νόμου η προσθήκη με άρθρο.
Έγκρισης και αποδοχής των χωροθετημένων θέσεων από την τοπική κοινωνία όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τους ΟΤΑ και την Περιφέρεια, οι οποίοι και θα χορηγούν κατόπιν αιτήσεως του κάθε ενδιαφερόμενου επενδυτή και κατόπιν εισηγήσεως των αρμόδιων κρατικών αρχών όπως ΡΑΕ με την προέγκριση και τελική έγκριση για την εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου.
4. Αίτημα νομοθέτησης για Προκήρυξη των θέσεων αυτών από φορείς του Δημοσίου και Ο.Τ.Α με ποσό για την εγκατάσταση που θα αποδίδετε στους ΟΤΑ ώστε να υπάρξει η μέγιστη κοινωνική και δημόσια ωφέλεια από την εκμετάλλευση αυτού του δημόσιου τοπικού φυσικού πλούτου.
5. Αίτημα για να τηρούνται και να ελέγχονται οι διατάξεις του νέου νόμου περί έκδοσης απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών ορών. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη του κράτους όπως προβλέπει το σύνταγμα στο άρθρο 24 παρ. 1 που προβλέπει την υποχρέωση να προστατεύει το περιβάλλον ως κατεξοχήν ζωτικό χώρο του ανθρώπου που αναπτύσσει ελευθέρα την προσωπικότητα του και σε άλλο άρθρο αναφέρει ότι είναι και δικαίωμα κάθε ενός πολίτη η προστασία του.
6 . α) Αίτημα προς τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών για τροποποίηση του νόμου που τροποποιήθηκε για τα ανταποδοτικά τέλη από τις εταιρείες ανεμογεννητριών και επιστροφή του ποσού που παρακρατείτε 0,3% από τότε για το Υπουργείο Περιβάλλοντος από το 3% που είχε θεσμοθετηθεί και ψηφιστεί για τους δήμους που το κατείχαν από την ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου 2773/1999 αρ8ρο 38 παράγραφος 7 και στην τροποποίηση του νόμου 3468/2006 άρθρο 25, και το 1% που αποδίδεται στου κατοίκους των περιοχών που στα όρια τους έχουν ΑΠΕ το όποιο αφαιρέθηκε πάλη από το 3 %. Το σημερινό ποσό που παίρνουν οι δήμοι είναι το πενιχρό 1,7 % αν σκεφτεί κανείς ότι η δήμοι και οι κάτοικοι τους και οι επιχειρηματίες είναι αυτοί που έχουν δεχτεί και έχουν υποστεί όλη αυτή την κακοποίηση της περιοχής τους και την οικονομική πτώση των επιχειρήσεων τους ενώ στις εταιρείες ΑΠΕ χορηγείτε επιδότηση λειτουργικής ενίσχυσης βάση διατάξεων του ν. 4414/2016.
Το ποσό αυτό θα πρέπει όχι μόνο να πάει πάλι στο 3 % αλλά να αυξηθεί στο 5,5 %.
Το 1% προς τους κατοίκους που με τον νόμο 4585/18 με τις τελευταίες αλλαγές του ν 4685/2020 άρθρο 3 παράγραφος 1γ) αντικαταστάθηκε σε 1/3 του ιδικού τέλους 3% του ν. 3468/2006 άρθρο 25 παράγραφος Α1 μετά την τροποποίηση του άρθρου 19Α παράγραφος 6 του νόμου 3983/2011 και το 0,3 % που αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3στ του ν . 4585/2018 σε 1/10 του ειδικού τέλους του 3 % ν 3468/2006 του άρθρου 25 παράγραφος Α1 προς το πράσινο ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, να είναι επιπρόσθετα του ποσού που θα παίρνουν οι ΟΤΑ με το άρθρο 25 παράγραφος Α1 του ν 3468/2006 και όχι αφαιρούμενο ή το ποσό των ΟΤΑ θα πρέπει από 3 % να γίνει 5,5 % .
β) Να αποδοθεί στους κατοίκους ότι ο νόμος προβλέπει , δηλαδή το 1/3 να επιστρέφει στους κατοίκους του Δημοτικού διαμερίσματος που έχει το αιολικό πάρκο σε μορφή μείωσης του λογαριασμό ρεύματος κάθε πρώτο τρίμηνο του έτους η εκκαθάριση έτους , πράγμα που έγινε μια φορά μόνο το 2017 και από τότε δεν αποδίδεται .
γ) Να νομοθετηθεί με άρθρο με πρόταση νόμου ποσοστό 5% στον εκ του συνολικού προϋπολογισμού της εγκατάστασης σε αρχικό ανταποδοτικό τέλος εγκατάστασης η ποσό που θα προκύψει από την προκήρυξη των θέσεων μετά τον χωροταξικό σχεδιασμό για έργα που θα γίνονται στο δημοτικό διαμέρισμα που θα εγκατασταθεί το αιολικό πάρκο, 2% στον Δήμο που ανήκει το αιολικό πάρκο, ποσοστό 1% να χορηγείται στις περιοχές των ΟΤΑ όπου περνά το καλώδιο σύνδεσης με το διαχειριστή διανομής. Τα έργα θα προτείνει με απόφαση του το τοπικό διαμέρισμα του Δήμου προς τον Δήμο και θα γίνετε ανάθεση από τον δήμο για την μελέτη και κατασκευή με την επίβλεψη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, πράγμα που γίνεται αλλά άναρχα και κατά το δοκούν από την εκάστοτε διοίκηση.
δ) Αίτημα για νομοθέτηση με άρθρο νόμου η απαλλαγή του τέλους ΑΠΕ, ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές των δήμων ενώ έχουν εγκατεστημένες εταιρείες ΑΠΕ και περνά καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ που επιβαρύνουν και μολύνουν το περιβάλλον τους και την οικονομική πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους.
ε) Αίτημα να νομοθέτηση με άρθρο νόμου οι δρόμοι πρόσβασης στα αιολικά πάρκα που ανοίγονται και τα υπόγεια δίκτυα μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας να παίρνουν έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο.
7. Αίτημα για νομοθέτηση με άρθρο.
α) Να γίνει σεβαστό και να τηρείται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας όπου εξάλλου προστατεύεται από το σύνταγμα και να μην χορηγούνται άδειες εγκατάστασης ΑΠΕ αιολικών πάρκων η άλλων από την ΡΑΕ η από τις αρμόδιες υπηρεσίες και υπουργεία προς τους επενδυτές εάν δεν έχει ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό και οι χρήσεις γης έτσι ώστε να μην ζημιώνονται οι ιδιοκτήτες από καταπάτηση της ιδιοκτησίας τους και μάλιστα με την συνέργεια των δημοσίων αρχών.
β) Η τυχόν αντίρρηση ιδιοκτήτη προς την ΡΑΕ να σταματά την αδειοδότηση και την εγκατάσταση αν έχει αδειοδοτηθεί χωρίς την σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε ιδιοκτήτη.
8. Αίτημα για νομοθέτηση με άρθρο.
Οι δημιουργίες θέσεων εργασίας κατά το στάδιο της εγκατάστασης και της λειτουργίας των αιολικών πάρκων και φωτοβολταικών να καλύπτονται από εργαζόμενους κατοίκους της περιοχής αποκλειστικά με δεσμευτικό και μη αναστρέψιμο κριτήριο την εντοπιότητα ή μη μόνον αν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι κάποιας ειδικότητας.
9. Αίτημα για νομοθέτηση με άρθρο.
α) Οι επενδυτές θα υποχρεούνται δια ρητής διάταξης να αποκαθιστούν στην προτέρα φυσική κατάσταση οποιαδήποτε αλλοίωση προκαλέσουν στο φυσικό περιβάλλον κατά την διάρκεια των εργασιών κατασκευής, λειτουργίας, ή επέκτασης ή ανανέωσης των ανεμογεννητριών αλλά και αποχώρησης τους μετά το πέρας της εκμετάλλευσης λειτουργίας της εγκατάστασης.
β) Υπογειοποίηση και αποκατάσταση των οδών η περιοχών κατά την κατασκευή των δικτύων μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας .
γ) Αποκατάσταση των δρόμων όπου περνούν τα βαρέα οχήματα μεταφοράς ανταλλακτικών και τμημάτων των ανεμογεννητριών για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων.
10. Αίτημα για νομοθέτηση με άρθρο.
Η χρήση της γης που καταλαμβάνουν οι ΑΠΕ να περιέλθει στους ΟΤΑ όσον αφορά την διαχείριση και τα οφέλη που τυχόν προκύπτουν. Μετά χρήση και αποχώρηση των επενδυτών από την εκμετάλλευση των ΑΠΕ να υφίσταται δια συμβατικού όρου ο κύριος και χρήστης των εκτάσεων ο Δήμος στην εδαφική Περιφέρεια του οποίου βρίσκεται η έκταση.
11. Αίτημα για νομοθέτηση με άρθρο.
Κατόπιν συμφωνίας η προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των επενδυτών και της Τ.Α η των κρατικών φορέων παιδείας να ιδρυθεί και να λειτουργήσει σχολή ειδίκευσης για την εκπαίδευση στελεχών από το εργατικό δυναμικό της περιοχής για την συντήρηση και λειτουργία των αιολικών πάρκων που όφελος θα έχουν και οι κάτοικοι για την καταπολέμηση της ανεργίας αλλά και οι εταιρίες.
12. Πρόθεση μας που εκπορεύεται από την καταρχήν θετική στάση μας για ορθολογική εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας, είναι η συνεργασία μας με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, τις αρμόδιες αρχές ΥΠΕΝ, Υπουργείο Επενδύσεων, ΡΑΕ, τους οποίους καλούμε να αποδεχτούν τις παραπάνω ρεαλιστικές και δίκαιες προτάσεις μας να μεριμνήσουν για αυτές και σε όποια δεν έχουμε αντίρρηση να ζητήσουν άμεσα την συγκατάθεση και συμφωνία των ΟΤΑ για οποιοιδήποτε επιχειρούμενη η περεταίρω εγκατάσταση αιολικού πάρκου η ΑΠΕ η άλλης μορφής Επένδυσης , ενώ σε περίπτωση άρνησης τους να εξουσιοδοτούμε δικηγορικό γραφείο να προσφύγει νόμιμα για την αναστολή η και ματαίωση των εργασιών κατασκευής ή λειτουργίας οποιουδήποτε αιολικού πάρκου ή ΑΠΕ που μας βρίσκει αντίθετους επειδή προσβάλει το περιβάλλον και τα συμφέροντα των δημοτών μας”.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου