Απάντηση Τάσου Μπαλτά Προέδρου ΕΟΣ Χαλκίδος για τις ανεμογεννήτριες.


To συγκεκριμένο πρόγραμμα κρύβει αρκετά λάθη όπως μπετά σιδερικά στη Δίρφη τελεφερίκ και άλλα παρωχημένα που δε συνάδουν με την προστασία του βουνού αλλά συντελούν στην καταστροφή του.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στις στρατηγικές επενδύσεις εντάσσονται και αντίστοιχα προγράμματα "τουριστικής ανάπτυξης" Μπορείτε να δείτε σχετικά εδώ:
https://www.erimitis.gr/
Για την ιστορία έχει υπάρξει χιονοδρομικό στην περιοχή από τον ΕΟΣ Χαλκίδας το 1979 μέχρι το 1983 - μικρή πίστα 240 μέτρα ακόμη και για τα τότε δεδομένα μικρή με επεμβάσεις και κοπή Ελάτων.
Οι λόγοι εγκατάλειψης ήταν συγκεκριμένοι: Η μικρή σε μήκος πίστα, το πολύ χιόνι είτε το κακό χιόνι είτε το καθόλου χιόνι ανά περιόδους.
Το έργο ήταν λάθος τότε φυσικά είναι λάθος και σήμερα όπου σε παγκόσμιο επίπεδο τα χιονοδρομικά εγκαταλείπονται ως δραστηριότητα (πάνω από 60%) σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως επίσης είναι γνωστά και τα προβλήματα σε εθνικό επίπεδο με τα χιονοδρομικά Δείτε απλά το θέμα ιδιοκτησίας στο Παρνασσό που έχει μεγάλους χώρους και πλαγιές σε σχέση με τη Δίρφη (ακόμη και αυτό βέβαια θεωρείται μικρό)
από δημόσιο έγινε ιδιωτικό και ξανά δημόσιο με προβλήματα στη λειτουργία.
Τα περιβαλλοντικά προβλήματα της εγκατάστασης χιονοδρομικών:
https://www.treehugger.com/ski-resorts-and-the...
Η Δίρφη δεν μπορεί και δε χρειάζεται χιονοδρομικό είναι ήδη τόπος επίσκεψης ορειβατών - πεζοπόρων - σκιέρ του ορειβατικού σκι η Στενή απολαμβάνει τουρισμό 4 εποχών ήδη.
Στο βίντεο βλέπεται απόσπασμα από ανάβαση και κατάβαση από τον Ίταμο προς την κορυφή ντοκυμαντέρ αφιερωμένο στο ορειβατικό σκι που έκανε διάσημη τη Δίρφη σε παγκόσμιο επίπεδο.
https://www.youtube.com/watch?v=6KpHS22l1ys
Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει αναπτυχθεί ο τουρισμός όσο πρέπει και στα υπόλοιπα χωρία είτε της Δίρφης είτε στα Μεσσάπια.
Λίγες αναφορές που θα πρέπει οι δημοτικοί συμβουλοι να γνωρίζουν:
Αναρριχητικό πεδίο στα Καμπιά εκδήλωση το 2019 με πλήθος κόσμου από όλη τη χώρα.
Μονοπάτια: Σ1, Σ2, Σ3, Σ4, Αγάλης, Ξηροβουνίου, ένωση Στενής με Στρόπωνες μετά από 40 χρόνια. Ένωση Αγάλης με καταφύγιο Δίρφης και πλήθος άλλων μονοπατιών με σταθερές επισκέψεις όλο το χρόνο ορειβατών, προσκόπων, επισκεπτών από όλο το κόσμο.
Παιδική Ορειβατική εκδήλωση 4 συνεχόμενες χρονιές με πλήθος παιδιών με δωρεάν διαμονή - φαγητό - δραστηριότητες για τα παιδιά με ειδική ομάδα εκπαιδευτικών.
Ανάβαση και γνωριμία του βουνού και της περιοχής σε χιλιάδες παιδιά σχολείων κάθε χρόνο.
Το καταφύγιο μας βρίσκεται από το 1965 στη θέση του από τα λίγα καταφύγια που είναι ανοιχτά το χειμώνα με όλες τις συνθήκες - δέχεται επισκέψεις από όλη τη χώρα και φυσικά ωφελείται άμεσα η Στενή και η περιοχή.
Το μονοπάτι της Ηρώς και η εκδήλωση την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου προς τιμήν της συνορειβάτισσας μας είναι από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις όλου του νησιού με 800 επισκέπτες από όλη τη χώρα στην τελευταία εκδήλωση πριν τον ιο.
Η εκδήλωση στην Ταναίδα με πλήθος κόσμου και συμμετοχή όλων των συλλόγων της περιοχής για 11η συνεχόμενη χρονιά.
Πολλές ενέργειες και πολύ δουλεία με ένα σκοπό, τη διατήρηση και την ανάδειξη της περιοχής και του ορεινού όγκου της Δίρφης.
Αφού έγραψα για ένα αρνητικό για την Ιστορία του συλλόγου να σας γράψω και ένα από τα σημαντικότερα, το Αισθητικό Δάσος της Στενής είναι έργο του ΕΟΣ Χαλκίδας με προεδρικό διάταγμα το 1977, προς ενημέρωση σας λοιπόν αν δείτε τα πολύγωνα της εγκατάστασης της στρατηγικής επένδυσης δεν έχουν τολμήσει να πατήσουν μέσα στο Αισθητικό δάσος γιατί είναι ζώνες αποκλεισμού.
Η πρόταση μας λοιπόν για ανακήρυξη Εθνικού Δρυμού για την περιοχή προς όλους τους Δήμους και την Περιφέρεια δείχνει το δρόμο για τη διάσωση της περιοχής μας.
Κάτι πολύ σημαντικό αλλά χρονοβόρο και με αρκετές διαδικασίες είναι και ανακήρυξη της περιοχής σε παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, η περιοχή έχει όλα τις προϋποθέσεις, σίγουρα μπορεί να επιτευχθεί.
https://eoschalkidas.gr/20-1-2021.pdf
Ανοιχτή πρόσκληση στους δημοτικούς συμβούλους και στον κο. Σελεβάκο να έρθουν να τους γνωρίσουμε όλη τη δουλεία που κάνουμε και τους στόχους που έχουμε θέσει όλα τα χρόνια με πολύ κόπο δύσκολή προσωπική εργασία και χρήματα από το σύλλογο για το κοινωνικό καλό.
Ο Πρόεδρος του ΕΟΣ Χαλκίδας
Μπαλτάς Αναστάσιος

Σχόλια