Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή την Β. Εύβοια. Του Γεωργίου Πρατζίκου

 


Αυτές τις ημέρες αρκετές φορές έχω μεταβεί σε περιοχές της Βορείου Ευβοίας, όπου επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα, που κατέκαυσε ότι βρήκε στο πέρασμά της. Η εικόνα, που αντικρίζει κάποιος καθ' οδόν, είναι πραγματικά τραγική. Χιλιάδες στρέμματα δάσους κάηκαν. Ζώα έγιναν στάχτη. Περιουσίες μιας ζωής εξαφανίστηκαν. Άνθρωποι που έβγαζαν με μόχθο το μεροκάματό τους, έμειναν άνεργοι στον ίδιο τους τον τόπο. 

Αλλά πέραν αυτού είδα και τον ηρωισμό σε πολλούς κατοίκους, των χωριών που έχω επισκεφθεί, όπου έβαλαν σε κίνδυνο τις ζωές τους και έσωσαν ολόκληρες τοπικές κοινότητες. Το υλικό που έχω μαζέψει και μαζεύω όλο αυτό το διάστημα είναι πάρα πολύ. Και βέβαια πέραν των θλιβερών εικόνων, όπως και είναι και οι παρακάτω, προσπαθώ να βρω τις ομορφιές που έχουν μείνει στην Βόρειο Εύβοια, οι οποίες υπάρχουν και θα πρέπει να τις προστατεύσουμε αυτές σαν κόρες οφθαλμού, να τις αναδείξουμε και να τις κάνουμε γνωστές σε όλη την οικουμένη. 

Η Βόρειο Εύβοια μπορεί να κάηκε, αλλά δεν θα σταματήσει ποτέ να ζει και θα παραμείνει ως ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδος και όλου του κόσμου. Αξίζει να την επισκεφθεί κάποιος και να ανακαλύψει τις πιο κρυφές ομορφιές, που υπάρχουν ακόμη και στα μικρότερα χωριά που την διακοσμούν. 

Αν και τώρα θα παραθέσω μερικές εικόνες από τα καμμένα, θα υπάρξουν δημοσιεύματα από όμορφες και αισιόδοξες εικόνες, που έχουν τραβηχτεί μετά τις φωτιές για να πω σε όλους ότι στο χέρι μας είναι να κρατήσουμε ζωντανό το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας μας. 





Σχόλια