Προβλήθηκε χθες στο 16ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ. ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ στη Χαλκίδα το ιστορικό ντοκιμαντέρ για τη Μάχη στα Βρυσάκια

 Προβλήθηκε χθες στο 16ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ. ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ στη Χαλκίδα το ιστορικό ντοκιμαντέρ για τη Μάχη στα Βρυσάκια


Είναι ενα ιστορικό αφηγηματικό ντοκιμαντέρ με θέμα την Μάχη στα Βρυσάκια.Μια παραγωγή του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων και συγκεκριμένα της πολιτιστικής επιτροπής της Δημοτικής Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΔΗΚΑΔΙΜΕ. Η αναπαράσταση της Μάχης έγινε στο ιστορικό σημείο που εκτυλίχθηκε τον Ιούλιο του 1821. Οι ηθοποιοί που λαμβάνουν μέρους είναι από διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους.



Η κυρία Μύταλα ευχαρίστηκε τους δημιουργούς και ολους όσους συμμετείχαν στην ταινια.




Η Μάχη στα Βρυσάκια, ένα από τα πρώτα πολεμικά επεισόδια της Ελληνικής Επανάστασης παρουσιάζεται στο ιστορικό ντοκιμαντέρ του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων. Η αναπαράσταση πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό σημείο που εκτυλίχθηκε η πρώτη εκ παρατάξεως μάχη τετρακοσίων επαναστατών Ελλήνων υπό τον Αγγελή Γοβιό προς τα στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη τον Ιούλιο του 1821.


Οι ηθοποιοί που λαμβάνουν μέρος στο ντοκιμαντέρ είναι μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, ενώ το σενάριο και την επιστημονική τεκμηρίωση υπογράφει ο ιστορικός – αρχαιολόγος Νίκος Καρατζάς.


Η Μάχη έμελλε να μείνει στην ιστορία της Πατρίδας μας καθώς ο Βρυώνης, ερχόμενος στην Χαλκίδα, έμαθε ότι οι επαναστάτες Έλληνες είχαν καταστραφεί σε δύο μάχες έξω από την πόλη από τον Σινάν Αγά. Οι Έλληνες όμως, μετά την ήττα τους, προσκάλεσαν τον «Αετό της Ευβοίας» Αγγελή Γοβιό, ο οποίος έλαβε την αρχηγία των Ελλήνων επαναστατών της Ευβοίας. Ο οπλαρχηγός Γοβιός ήταν ο καλύτερος στην Εύβοια, αμέσως μετά τον Νικόλαο Κριεζώτη. Η καταγωγή του ήταν από την Λίμνη και είχε θητεύσει στη φρουρά του Αλή Πασά στα Ιωάννινα. Υπήρξε ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου και διακρίθηκε για τον ηρωισμό του στην ιστορική μάχη στο Χάνι της Γραβιάς, όπου 117 Έλληνες ήρθαν αντιμέτωποι με 8.000 Τούρκους.


Έχοντας υπάρξει νικητής σε μάχες πέτυχε μία ακόμα σημαντική νίκη εναντίον των Τούρκων στις 15 Ιουλίου του 1821 στην περιοχή Βρυσάκια, λίγα χιλιόμετρα έξω από το οχυρό των Τούρκων στη Χαλκίδα. Η μάχη κράτησε επτά ώρες και ο Ομέρ Βρυώνης διέταξε υποχώρηση των στρατευμάτων του προς Χαλκίδα, την οποία, με εφορμήσεις τους οι άνδρες του Γοβιού την μετάτρεψαν σε φυγή!


Ο Βρυώνης επανήλθε στις 18 Ιουλίου στα Βρυσάκια, αλλά και πάλι αποκρούσθηκε από τον Γοβιό, που είχε καταφύγει στις γύρω ορεινές περιοχές. Έτσι ταπεινωμένος αποχώρησε από την Εύβοια.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ:ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΡΛΑΤΗΡΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Γεωργία Καρλατήρα έχει σπουδάσει την υποκριτική τέχνη στο Εθνικό Θέατρο και είναι σε εξέλιξη το μεταπτυχιακό της στην θεατρολογία. Είμαι πολύ τυχερή γιατί συνάντησα σπουδαίους δασκάλους και τα διδάγματα τους με συντροφεύουν πάντα,δήλωσε. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Γιούρι Λιουμπίμωφ, η Λυδία Κονιόρδου, ο Αντώνης Διαμαντής, Μαρίνα Μέργου κ.α.


Εδώ και μια δεκαετία εργάζετε με παιδιά και ενήλικες. Εκτός της διδασκαλίας, σκηνοθετεί παραστάσεις και πολλές από αυτές έχει γράψει και τα θεατρικά κείμενα: “Τα μυρμήγκια” , “Της κουζίνας τα καμώματα” , ” Σαρδέλας και Κυδώνης” καθώς και θεατρικά για παιδιά όπως: “Το δάγκωμα του απείρου” , “Βασιλική” κ.α..


Είναι συνεργάτης του θεάτρου ΟΜΜΑ και έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες του εξωτερικού όπου έχει δώσει παραστάσεις με το εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη” Ασκητική”.


Έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Χαλκίδας το 2018 ως εμψυχώτρια στο θεατρικό εργαστήρι, στην παράσταση του θεάτρου Χαλκίδας πέρσι το καλοκαίρι στα πλαίσια του bio-Mechanical Festival “Πηνελοπιάδα” στο ρόλο της Πηνελόπης και φέτος στο “Ξημέρωμα στην Αυλίδα”. Επίσης η συνεργασία της με την ΕΠΑΨΥ στην Χαλκίδα, της αποκαλύπτει έναν εντελώς καινούργιο τρόπο να δουλεύει σε θεατρικά μονοπάτια.























Σχόλια