Μελισσοκομία Μακρής στους πρόποδες του βουνού της Δίρφυς

 


Ένας από τους πιο παλιούς κατοίκους της γης, εφόσον εμφανίστηκε 65 εκατομμύρια χρόνια πριν, η μέλισσα, δημιουργεί τον πλέον πολύτιμο θησαυρό για την υγεία.


Χρειάστηκαν περισσότερα από 15 εκατομμύρια χρόνια για να τελειοποιηθεί ως οργανισμός το μικροσκοπικό αυτό μικρό αλλά καταπληκτικό έντομο. Πολύ αργότερα ο άνθρωπος προσπάθησε και κατάφερε να εκμεταλλευτεί την εργατική μέλισσα, όταν γνώρισε τις ευεργετικές της ιδιότητες για την υγεία του και αντιλήφθηκε τα οικονομικά οφέλη, που θα του επέφερε. Η προσπάθειά του να εξημερώσει τη μέλισσα συνεχίζεται και σήμερα για τουλάχιστον 15.000 χρόνια.


Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι πρώτες μέλισσες γεννήθηκαν στην Κρήτη. Λέγεται μάλιστα ότι η κόρη του βασιλιά της Κρήτης, Μελισσέα, ανέθρεψε τον Δία μέσα στη σπηλιά με γάλα από την Αμάλθεια και μέλι. Για του λόγου το αληθές, κατά τις ανασκαφές στη Φαιστό βρέθηκαν πήλινες κυψέλες της μινωικής εποχής (3400 π.Χ.).


Όλοι οι Ολύμπιοι θεοί, όμως, τρέφονταν με νέκταρ (υδρόμελο) και αμβροσία (μέλι), ενώ ο πιο όμορφος θεός απ’ όλους, ο Απόλλωνας, τρεφόταν αποκλειστικά με αυτά. Η συστηματική παραγωγή μελιού ξεκίνησε μετά τους Ελληνιστικούς χρόνους (323 – 31 π.Χ.), αν και η πρώτη συλλογή μελιού από άγρια μελίσσια μέσα σε σπηλιές, αναφέρεται ήδη από τον 8ο αιώνα στα έργα του Ομήρου και του Ησίοδου.

Ένα από τα ιερότερα  μέρη ήταν και είναι το όρος Δίρφυς. Στους πρόποδες του και ειδικότερα στην τοπική κοινότητα της Λούτσας γεννήθηκε η Μελισσοκομία Μακρής. Μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να βρει μέλι πεύκου, ελάτης, παράγωγα του μελιού και όχι μόνο. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 6988321099, 6943105318 και στην σελίδα Μελισσοκομία Δ.Μακρής στο Facebook 







Σχόλια