Γιώργος Βούλγαρης"Ο Θεός αν μπορούσε να κατανοηθεί από την ανθρώπινη φύση δεν θα ηταν Θεός ....θα ήταν τσιφτετέλι!»


Γιώργο σε καλωσορίζω στο EVIA SMILE .Έχεις μία πορεία στον χώρο σεβαστή και με μεγάλη διάρκεια.Μία διαδρομή που περιλαμβάνει θέατρο ,τηλεόραση, μουσικά βίντεο κλίπ ,θεατρικές σκηνοθεσίες ,συγγραφή θεατρικών κειμένων , διδασκαλία υποκριτικής, αρθρογραφία, κινηματογραφικές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Θα ήθελα όμως να αρχίσουμε αυτή μας την συνέντευξη από την νέα σου ταινία που ονομάζεται ‘’ TISIS (chapter I ) the cursed love ‘’ και που το τρέιλερ της στο YOUTUBE έχει επιφέρει ανυπομονησία στους απανταχού σινεφίλ . Για πες μας περί τίνος πρόκειται;

Πρόκειται για την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Γιώργου Ευαγγελόπουλου που υπογράφει το σενάριο και την σκηνοθεσία και κινείται σε dark fantasy μονοπάτια επηρεασμένη από ελληνική μυθολογία .Είναι μία προσπάθεια που διήρκησε 8 ολόκληρα χρόνια καθότι δεν στηρίχθηκε από καμία εταιρία παραγωγής ,χρήματα,στούντιο, και η εύρεση πόρων καθυστέρησε κατά πολύ το αρχικό πλάνο!Η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου σε φυσικούς χώρους στην Βοιωτία σε βουνά, λαγκάδια, ποτάμια, δάση, σπηλιές! Και μόνο με φυσικό φως.

Η ταινία εξιστορεί τα πάθη και τις αμαρτίες των ανθρώπων που συμπαρασύρουν θεϊκές οντότητες (νεράιδες-ξωτικά), με αποτέλεσμα το Συμβούλιο των Αθανάτων αναγκάζεται να κόψει τον ομφάλιο λώρο των σχέσεων με τους θνητούς με μία κατάρα-προειδοποίηση “Κάθε αθάνατος που θα γευτεί την αμαρτία με θνητό, θα πέσει από το βασίλειο , θα τον περιμένει μόνο θάνατος και ο απόγονός του θα εξοντώσει την φυλή των θνητών, καθώς θα θρέφεται μόνο με το αίμα και την σάρκα αυτών”. Κάθε νεράιδα και ξωτικό, θεός και ημίθεος που ζούσε στα δάση, κρύφτηκε για πολλά χρόνια. Οι ιστορίες των ανθρώπων για συναντήσεις με νεράιδες και θεϊκές οντότητες σβήνουν… Όμως, η μοίρα είχε αποφασίσει να ζωντανέψει Τη θεϊκή οργή με τον πιο σκληρό τρόπο, όταν ένας θνητός(εγώ) έρχεται σε σύγκρουση με τα πιο μεγάλα “πρέπει” και “θέλω” του. Ο ρόλος που ερμηνεύω είναι ενας θνητός ο οποίος δεν έχει όνομα, είναι πολύ μοναχικός, ζει, κυνηγά, επιβιώνει μακριά από πόλεις ή κοινότητες ανθρώπων, ο οποίος σε μία δεδομένη στιγμή έρχεται απρόσμενα σε επάφη με την Ίριδα μία νεράιδα (Φλωρεντία Μπέμπη), κόρη του βασιλιά των αθανάτων (Κωστής Σαββιδάκης) και η μοίρα αποφασίζει να αντιμετωπίσουν ένα πεπρωμένο που κανείς τους δεν είχε φανταστεί. Ένας  ρόλος βαθιά συναισθηματικός και κυνικός παράλληλα. Στην ταινία, μαζί με μένα, στους βασικούς ρόλους συναντάμε καταξιωμένους και αγαπημένους συναδέλφους όπως η μεγάλη κυρία του θεάτρου μας, Μαρία Αλιφέρη, ο Κωστής Σαββιδάκης, η Φλωρεντία Μπέμπη, η Χρύσα Μαρκατά, ο Βασίλης Σαμαριτάκης κ.ά

Η ταινία αυτό το διάστημα ταξιδεύει σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ πρίν την εξοδό της στην Ελλάδα που δεν θα αργήσει .



Σύμφωνα με τους Αρχαίους Έλληνες μετά την Τίσιν έρχεται η Θεία Λύτρωση. Στη ζωή σου τι σημαίνει η Τίσις;

Η ΤΙΣΙΣ οδηγεί στην αποκατάσταση της φυσικής τάξης των πραγμάτων μέσω της οργής και της εκδίκησης των θεών (δηλ. της θείας δίκης). Ολόκληρη η παραπάνω φιλοσοφία –αλληγορία περιβλήθηκε με τον θρησκευτικό μανδύα για να αποκτήσει σεβασμό, ισχύ, και διαχρονικότητα∙ η οποία όμως κρύβει- ως φυσική νομοτέλεια- την ισορροπία της φύσης και την αρμονία τής ζωής των ανθρώπων μέσω της δικαιοσύνης και του μέτρου.


Ποιά είναι η γνώμη σου σε σχέση θρησκείας και θεάτρου;

      Η ουσία της πίστης μας είναι η Αγάπη και η Ελευθερία.Ο καθένας είναι ελεύθερος να νιώσει,να πράξει να πιστέψει σε ότι θέλει και με όποιο τρόπο θέλει.Εγώ νιώθω απέραντη χαρά που μέσα σε αυτή την συνθήκη( της ελευθερίας μου) επέλεξα να είμαι με την ορθόδοξη επιλογή του δόγματος μας.Τώρα αν με ρωτάς, αν στον χώρο του θεάτρου ασπάζονται τον Χριστιανισμό είμαι πολύ μικρός για να σου απαντήσω και δεν με ενδιαφέρει κιόλας! Ο Χριστός δεν μπορεί να επιβληθεί από καμία κοινωνική συνείδηση , από καμία μορφή εξουσίας.Τον ανακαλύπτεις εσύ ο ίδιος μόνο αν το θελήσεις.Το μόνο που μπορώ να πω από προσωπική εμπειρία είναι ότι πρέπει να έχεις πολύ μίσος και ασυμπάθεια προς τον εαυτό σου όταν Τον αρνείσαι. Πολλοι κάνουν ένα τεράστιο ατόπημα.Προσπαθούν να Τον κατανοήσουν ,να τον εξηγήσουν με την λόγική με το ανθρώπινο μικρό μυαλό τους.Δεν γίνεται η Τελείοτητα να χωρέσει σε λογική.Νομοτέλεια! Ο Θεός αν μπορούσε να κατανοηθεί από την ανθρώπινη φύση δεν θα ηταν Θεός καλέ μου....θα ήταν τσιφτετέλι!



Τι είναι για εσένα ηθοποιός και τι μπορεί κατά τη γνώμη σου να προσφέρει;

Ηθοποιός σημαίνει… να έχεις την πολυτέλεια να γεννιέσαι και να ζείς ξανά. ‘Ενα ατέρμονο παιχνίδι που σου χαρίζει τον Αμλετ ,τον Κρέοντα την Αντιγόνη ,τον Ερρίκο Δ’ και τόσες αλλες ψυχές . Σημαίνει να κάνεις μία βουτιά στο κενό, να καταθέτεις κάθε κύτταρο του κορμιού σου στο κοινό ,μια ανιδιοτελής αγάπη, μία θυσία που σε στεφανώνει κάθε μέρα .Καταθέτεις την ψυχή σου χωρίς όρια και συμβάσεις, χωρίς τα μικρά τα ποταπά.Είναι η απόλυτη έκφραση θυσίας και αγάπης.

Μετά από αυτή την πολύχρονη εμπειρία που έχεις εάν κάποιος σε έβαζε να διαλέξεις θέατρο, κινηματογράφο ή τηλεόραση τι θα διάλεγες;

Το θέατρο αναμφισβήτητα είναι ο πυρήνας της καλλιτεχνικής μου ύπαρξης. Το θέατρο θα λέγαμε οτι είναι η μητέρα των τεχνών εκεί όπου όλα αρχίζουν και τελειώνουν οπότε δεν τίθεται μέτρο σύγκρισης με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση , τα οποία σαφέστατα αγαπώ για πολύ διαφορετικούς λόγους. Στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση σου δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσεις σε πιο στενά πλαίσια απ’οτι στο θέατρο καθώς όλα εξαρτώνται κυρίως απο τεχνικά πράγματα όπως το μοντάζ, το φώς, τη φωτογραφία που μπορεί να υπάρξει ή την τοποθέτηση της κάμερας και φυσικά από έναν άνθρωπο που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, τον σκηνοθέτη. Σε αντίθεση μ’ όλα αυτά το θέατρο μπορεί να δημιουργήσει σε έναν ηθοποιό ή σκηνοθέτη ασύλληπτα συναισθήματα μέσω της ειλικρίνειας και της αμεσότητας που δημιουργούνται.



Με το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα 85-2022 ουσιαστικά αλλά και τυπικά με την υπογραφή της ανώτατης πολιτειακής αρχής, όλοι οι καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών(ηθοποιοί,χορευτές,κινηματογραφιστές,κλπ) εξισώνονται με απόφοιτους λυκείου.Η θέση σου ποιά είναι;

Το έχω ξαναπεί ότι αυτό το κατάπτηστο τερατούργημα που υπεγράφει είναι γελοίο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η «μαυρίλα» στον Πολιτισμό, ούτε η ισοπεδωτική απαξίωσή του. Εδώ και 50 μέρες σύσσωμος σχεδόν ο καλλιτεχνικός κόσμος, και όχι μόνο, αγωνίζεται σε όλη την Ελλάδα μέσω απεργιών, κινητοποιήσεων και καταλήψεων, ενάντια στην υποβάθμιση της τέχνης και τον εξευτελισμό του πολιτισμού.Ανατριχιάζω και υποκλίνομαι σε όλα αυτά τα νέα παιδιά που εδώ και τόσες μέρες μας δείχνουν τον δρόμο, παλεύοντας τόσο πρωτόγνωρα ,μαζικά ,όμορφα και δίκαια,όχι μόνο για τα δικαιώματα των κλάδων μας αλλά για τον πολιτισμό και το πανανθρώπινο μήνυμά του.








Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου