Η σωστή ανακύκλωση θα γίνει μόνο εάν αλλάξουν σκέψη και νοοτροπία αυτοδιοικούντες και πολίτες

 


Ένα από τα θέματα, με τα οποία έχω ασχοληθεί κατά το παρελθόν πάρα πολύ τόσο σαν μέλος οικολογικού συλλόγου όσο και ως blogger είναι το θέμα της ανακύκλωσης. Πριν ξεκινήσω να αναφέρω την άποψή μου για αυτό το μεγάλο και σοβαρό ζήτημα, θα ήθελα να αναφερθώ στην λέξη ανακύκλωση. 

Η λέξη είναι σύνθετη και αποτελείται από την πρόθεση ανά και το ρήμα κυκλώνω. Δηλαδή το κάθε απόρριμμα, το οποίου τελειώνει ο κύκλος ζωής, αντί να πεταχθεί οπουδήποτε και να προκαλέσει καταστροφή στο περιβάλλον, όπως βέβαια γίνεται, θα πρέπει κάτω από ειδικές διαδικασίες να συλλεχθούν, να λιωθούν ή να τροποποιηθούν και να παραχθούν νέα προϊόντα. 

Η ανακύκλωση αποτελεί μια βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων. Τα ανακυκλώσιμα υλικά, αποκαλούμενα επίσης "recyclables" ή "recyclates", μπορούν να προέλθουν από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών, των δημόσιων υπηρεσιών και των βιομηχανιών.


Περιλαμβάνουν το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, την άσφαλτο, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα πλαστικά. Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να ανακυκλώνονται όχι μόνον γιατί η τοποθέτηση τους σε χώρους ταφής απορριμμάτων επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά και γιατί βλάπτει την υγεία μας.


Τα βιοδιασπάσιμα απόβλητα, όπως τα υπολείμματα τροφίμων ή τα απόβλητα κήπων και καλλιεργειών, είναι επίσης ανακυκλώσιμα με τη βοήθεια μικροοργανισμών μέσω της λιπασματοποίησης (κομποστοποίησης) ή της αναερόβιας χώνευσης.

Όμως στους περισσότερους Δήμους στην χώρα μας, και δη και στον δικό μας, η ανακύκλωση είναι ελλιπής και πολλές φορές ανύπαρκτη. Και αυτό οφείλεται, σύμφωνα πάντα με την άποψή μου, τόσο στην έλλειψη ενημέρωσης προς τους πολίτες και την έλλειψη κινήτρων, όσο και προς την έλλειψη φιλοσοφίας στους Δήμους και σε όλη την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει να γίνουν εκδηλώσεις ενημέρωσης σε σχολεία, Πανεπιστήμια, Δήμους, φορείς και συλλόγους για την σωστή ανακύκλωση και να βρεθούν τρόποι, ίσως εμπνευσμένοι και από το εξωτερικό, που θα δίδουν κάτι ανταποδοτικό σε όποιον προβαίνει στην σωστή ανακύκλωση. 

Από την άλλη και οι υπάλληλοι καθαριότητας των Δήμων, πάντα με την καθοδήγηση των αρμόδιων αντιδημάρχων, να κάνουν σωστή συλλογή των ανακυκλώσιμων ειδών και όχι να βλέπουμε να συλλέγουν τα απορρίμματα των κάδων ανακύκλωσης μαζί με τα υπόλοιπα απορρίμματα. Κάτι το οποίο είναι πολύ σύνηθες και πραγματικά μας δυσαρεστεί. 

Το συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω είναι ότι εάν δεν αλλάξουμε τρόπο σκέψης και νοοτροπίας όλοι μας αυτοδιοικούντες και πολίτες, τότε δεν επρόκειτο να δούμε να πραγματοποιείται σωστή ανακύκλωση. 

Σχόλια