Στα σκαριά λιμενικά έργα στο λιμένα Πολιτικών


 Στην τελική ευθεία βρίσκεται αυτό το διάστημα ακόμα ένα έργο σε λιμάνι στην Εύβοια.


Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον λιμένα στα Πολιτικά του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων στην Εύβοια.


Το έργο έλαβε την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μπαίνοντας στο τελικό στάδιο.


Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Οργανισμός Λιμένων Νομού Ευβοίας Α.Ε. 

Ταυτότητα του έργου

Τα υφιστάμενα κύρια λιμενικά έργα του Α/Κ εκτείνονται στη νότια συνέχεια του ορίου οικισμού Πολιτικών Ευβοίας. Η λιμενολεκάνη έχει διαστάσεις 105 Χ 50m περίπου με άνοιγμα από τα ανατολικά.


Τα υπό αδειοδότηση έργα έχουν κατασκευαστεί σε δύο φάσεις. Αρχικά περί τη δεκαετία του 70 υπήρχε ένας μεμονωμένος μόλος διπλής κρηπίδωσης με μήκος 31,50 μ και πλάτος 14,00 που συνδέονταν μέσω της αμμουδιάς, με τον παράκτιο δρόμο.


Ενώ η παραλία ήταν και παραμένει διαμορφωμένη με χαλικάκι για περισσότερο του 1χλμ δυτικά του προβλήτα. 

Στα ανατολικά υπάρχει μικρή αμμώδης διαμόρφωση για ένα μήκος 50μ και πλάτος από 0,5μ έως και 20μ, στο πίσω μέρος της οποίας υπάρχει το κρηπίδωμα που συνεχίζει με τον παραλιακό δρόμο, ενώ για τα υπόλοιπα 50 μ της ΧΖΛ διακρίνεται μόνο το παραλιακό κρηπίδωμα.


Αργότερα κατά τη δεκαετία του ’90 έγιναν επιπρόσθετες εργασίες και το λιμάνι συμπληρώθηκε με:


Σκυρόδετο διάδρομο επικοινωνίας με το δρόμο πλάτους 2,50 μ και με μήκος 24 μ.


Έναν κρηπιδωμένο μόλο μήκους 55,00 μ σε συνέχεια του αρχικού και κάθετα στην ακτογραμμή, επίσης διπλής κρηπίδωσης. 

Στο τελείωμα του με μορφή Γ (Γάμα) επίσης μόλος με διπλή κρηπίδωση μήκους 56,00 μ και πλάτους 5,00 μ. Το δεύτερο τμήμα αυτού είναι σε μορφή γάμα με το αρχικό είναι παράλληλο προς της ακτογραμμή.


Το βάθος του νερού είναι από -1,00 στο παλαιό κομμάτι έως -5,40 στο σημερινό ακρομώλιο. Το ύψος στέψης του καταστρώματος κυκλοφορίας είναι το +2,00 μ από την κατωτάτη ρηχία ή +1,80 περίπου από τη μέση θαλάσσια στάθμη. Το ακρομώλιο διαμορφώνεται με μεγαλύτερο πλάτος 6,0 μ στα τελευταία 5,5 μέτρα του κύριου μώλου. 

Από μηχανολογικής πλευράς το λιμάνι διαθέτει νυκτερινό ηλεκτροφωτισμό, και έναν μηχανικό γερανό ανύψωσης των δικτύων αλίευσης. Δεν διαθέτει φανό επισήμανσης του ακρομωλίου και πίλαρς διανομής ενέργειας και νερού στα σκάφη.


Το νέο έργο, σύμφωνα με τα σχέδια κατασκευής του, έχει κατασκευαστεί με μπλόκια “εν ξηρώ” διαστάσεων 5,0×2.85 και ύψος 1,75 μ, τα οποία ποντίστηκαν στην τελική τους θέση. Τα μπλόκια κλειδώνουν μεταξύ τους μέσω εντορμίας ενώ θεμελιώνονται σε επιχωμένο πυθμένα ύψους 3,0 περίπου μέτρων από λιθορριπή έως 100 Κγ. Η λιθορριπή έδρασης έχει καλύψει όλη τη διατομή εκσκαφής. Με τον τρόπο αυτόν αποφεύχθηκαν οι καθιζήσεις που είχαν αναγνωριστεί κατά την εδαφομηχανική μελέτη.



Σχόλια