ΚΕΠ Υγείας Διρφύων-Μεσσαπίων: Πραγματοποιήθηκε δράση ελέγχου νεφρικής λειτουργίας

 Το ΚΕΠ Υγείας του Δ.Διρφύων Μεσσαπίων στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με την Επιμελήτρια Α’ Γενικής Ιατρικής Π.Ι. Στροπώνων – Κ.Υ. Ψαχνών και αρμόδια Αντιδήμαρχο Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων, κα Αφένδρα Σοφία και με την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΕΕΕΕΠ) πραγματοποίησε δράση ελέγχου νεφρικής λειτουργίας την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023, με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της δυσλειτουργίας-ανεπάρκειας των νεφρών που προκαλείται από βλάβη των νεφρών ποικίλης αιτιολογίας. 

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν από την υγειονομική ομάδα της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την άψογη συνεργασία.

Εξετάστηκαν συνολικά 99 πολίτες, όπου έγιναν δωρεάν μετρήσεις κρεατινίνης και e-GFR και σύμφωνα με τα αποτελέσματα πέντε (5) από αυτούς παραπέμφθηκαν για περαιτέρω έλεγχο καθώς τα αυξημένα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα υπόδειξαν δυσλειτουργία στα νεφρά και σε δεκατρείς (13) πολίτες έγινε σύσταση για επανέλεγχο σε τακτική βάση

Η νεφρική νόσος, έχει χαρακτηριστεί ως μια σιωπηλή νόσος καθώς τις περισσότερες φορές η διάγνωση της γίνεται όταν πια έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Υπάρχουν όμως βασικές κατευθυντήριες γραμμές που μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε να προστατέψουμε τη λειτουργία των νεφρών και να δράσουμε προληπτικά πριν από την εμφάνιση της.

Αυτός είναι και ο βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας, η ενημέρωση των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων, καθώς έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.









Σχόλια