Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Δαπόντε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στον Βατώντα

 


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΒΑΤΩΝΤΑ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ & ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ 

ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ «ΔΑΠΟΝΤΕ»

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ 


ΑΠΟ 1 ΕΩΣ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023


 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ


ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

 ΩΡΑ 18:15 Υποδοχή της Ιεράς Εικόνας & απόδοσις τιμών. 


 ΩΡΑ 18:30 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. 


ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

 ΩΡΑ 07:30 Όρθρος & Θεία Λειτουργία υπέρ υγείας της ενοριακής κοινότητος.

 

 ΩΡΑ 18:30 Ιερά Παράκλησις προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου «Πάντων Θλιβομένων η Χαρά». 


ΤΡΙΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

 ΩΡΑ 20:00 Ιερά Αγρυπνία προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου «Ακενώτου Ποτηρίου» στην οποία θα Ιερουργήσει ο Παν/τος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Ευγενικός και Θα ψάλλουν ο πρεσβύτερος Πέτρος Βλάχος εφημέριος του Ιερού Ναού αγίου Τρύφωνος Νέα Λαμψάκου και ο κύριος Ελευθέριος Πνευματικός διευθυντής της σχολής μουσικές γέφυρες και πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό του αγίου Χριστοφόρου Βαθέως Αυλίδος.


ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

 ΩΡΑ 18:30 ΩΡΑ 18:30 Το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου.


ΠΕΜΠΤΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

 ΩΡΑ 18:00 Η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου


ΠΑΡΑΚΕΥΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023


 ΩΡΑ 18:30 Ιερά Παράκλησις προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.


ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

 ΩΡΑ 07:30 Όρθρος & Θεία Λειτουργία προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου «Πάντων Θλιβομένων η Χαρά».  


 ΩΡΑ 18:00 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός για την ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού μας και περιφορά της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας πέριξ του Ιερού Ναού.


ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

 ΩΡΑ 07:00 Όρθρος & Θεία Λειτουργία για την ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού μας και μνημόσυνο εις μνήμην των Ιερέων Θεοδώρου Μπερεδήμα, Δημητρίου Χάλιου, των κτητόρων του Ιερού Ναού & πάντων των κεκοιμημένων της ενοριακής κοινότητας.


 ΩΡΑ 18:30 Ιερά Παράκλησις προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου.


ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023


 ΩΡΑ 10:00 Δέησις και αναχώρησης της Ιεράς Εικόνας


Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 07:00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 13:00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 16:30 ΕΩΣ ΤΙΣ 20:00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ. 


Ιστορικό Ιεράς Εικόνας

Στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Σκοπέλου η οποία ιδρύθηκε πρίν 300 έτη από τον Χατζηστεφανή Δαπόντε υπάρχει μεταξύ πολλών άλλων Ιερών Κειμηλίων και Ι. Εικόνων και η πανέμορφη Εικόνα της Παναγίας μας αφιέρωμα και αυτή του υιού του λόγιου Μοναχού ΚαισάριουΔαπόντε, του κατά κόσμον Κωνσταντίνου. Το Ιερό αυτό εικόνισμα χρονολογείται από το 1682 και είναι δώρο της συζύγου του Ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Ιωάννου Μαυροκορδάτου προς τον τότε γραμματέα του Κωνσταντίνο Δαπόντε. Η Ι. Εικόνα προερχόταν από την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου της Βλαχίας και η ως άνω σύζυγος του Βοεβόδα την προσέφερε ως δώρο στον Κωνσταντίνο Δαπόντε κατά το 1741 και μάλιστα την 13ην Νοεμβρίου. Περί αυτών πληροφορούμε θα από χειρόγραφη δια μελάνης επιγραφή που υπάρχει στο πίσω μέρος του Εικονίσματος και γράφει τα εξής, τα οποία αντιγράφουμε αλλά ορθογραφημένα : « + Η παρούσα και θεία εικών υπάρχει του αγίου Ιω. του Χρυσοστόμου και την αφιέρωσεν ο πατράσκος; δια μνημόσυνόν του και των γονέων του η οποία ήτον της δόμνας του δούκα βοηβόδα και όποιος την αποξενώσει της αυτής μονής έστω αφορεσμένος και ασυγχώρητος εν τω νύναιώνι και εν τω μέλλοντι να έχει την Παναγία αντίδικον. Αμήν.–αχπγ΄- ». Η χρονολογία εδώ είναι 1683 ενώ στο εμπρόσθιο μέρος γράφει 1682. Κάτω από αυτή την επιγραφή υπάρχει γραμμένη με άλλο γραφικό χαρακτήρα και πάλι με μελάνη και χειρογράφως προφανώς από τον ίδιο τον Καισάριο, η ακόλουθη αφιερωματική επιγραφή η οποία λέει επί λέξει τα εξής : « + Σύ Κυρία μου υπεραγία Θεοτόκε η καταξιώσασά σε τον αμαρτωλόνκαι ανάξιονδούλον σου κτήσασθαι την ιεράν σου ταύτην και σεβασμίαν εικόνα κατά το αψμα΄ έτος, νοεμβρίουιγ΄, ήνεχαρίτωσας η κεχαριτωμένη της θείας σου χάριτος, εν ή καυχώμαι ή διαδήματι βασιλικώ, και επιθυμώ σε υπέρ χρυσίον και λίθον τίμιον πολύν, και έχων σε ……. (δυσανάγνωστη λέξη) έχειν και θησαυρόν, συ αξίωσόν με και της βασιλείας των ουρανών, η δούσα μοι την παναγίαν εικόνα σου ως αρραβώνα της βασιλείας των ουρανών, ένθα προσκυνήται ο μονογενής υιός του Θεού και υιός σου, ο γλυκύς μου Ιησούς και Κύριος, ού δι’ εσόπτρου, και εν αινίγματι και εικόνι αλλά πρόσωπον προς πρόσωπον, ως (εφικτόν …… ( τρείς δυσανάγνωστες λέξεις) και τω παναγίω αυτού ……(δυσανάγνωστη λέξη) θεοπρεπώς, και σοι τη παναχράντω αυτού μητρί τη διακονισαμένη αυτώ την απόρρητον γέννησιν. αμήν. ο αμαρτωλός και ανάξιος δούλος, και λάτρις της θεοτόκου Κωνσταντίνος Στεφάνου αναγνώστης δαπόντες εκ της νήσου Σκοπέλου.». Επίσης λίγο πιο κάτω το ίδιο χέρι του Δαπόντε σημειώνει :« ώ πανυπερθαύμαστε, Θεοτόκε δέσποινα τους δούλους σου φύλαττε, τους πόθω προστρέχοντας εικόνι σου τη θεία από πάντων των κινδύνων.».

                                                                                  Εκ του Ιερού Ναού

Σχόλια