Θεσσαλονίκης Φιλόθεος: «Να εμπνεύσουμε τους νέους ανθρώπους»


 Άλλος «αέρας» φυσά από χθες στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη κ. Φιλόθεου στη θέση του εφησυχάζοντα πλέον μητροπολίτη Άνθιμου, ανοίγει νέο κεφάλαιο στην εκκλησιαστική παράδοση της πόλης.


Ο Μητροπολίτης κ. Φιλόθεος, ένας άνθρωπος 46 χρόνων με φρέσκιες ιδέες, μακριά από τα στερεότυπα και την εικόνα που μπορεί να έχει κάποιος για τους ανθρώπους της εκκλησίας σε υψηλές θέσεις της ιεραρχίας, μίλησε στη «ΜτΚ» για την ευθύνη που αισθάνεται αλλά και την πρωταρχική και κυρίαρχη στόχευσή του που είναι να φέρει τους νέους ανθρώπους όσο το δυνατόν πιο κοντά στην εκκλησία.


«Να εμπνεύσουμε», αυτό είναι το σύνθημά του και η γραμμή πάνω στην οποία θα πορευτεί για να κερδίσει τους Θεσσαλονικείς.


Ταυτόχρονα είναι και το στοίχημά του, αφού αναλαμβάνει την ηγεσία της ιστορικής Μητρόπολης ύστερα από τον κ. Άνθιμο, έναν ιεράρχη που άφησε το στίγμα του στην πόλη κι όχι μόνο.


Σε τόνο ήπιο, με μειλίχιο ύφος, χωρίς εξάρσεις στο λόγο του και σε γλώσσα απλή, λαϊκή, κατανοητή, μίλησε στη «ΜτΚ» από καρδιάς.


«Νομίζω πως αυτό που μου ζητούν οι νέοι άνθρωποι, όλοι οι άνθρωποι αλλά κυρίως οι νέοι, είναι να υπάρχει ειλικρίνεια στη σχέση και στην προσέγγιση. Θα προσπαθήσω να είμαι ειλικρινής στη ζωή μου και θα προσπαθήσω να εμπνεύσω, ας πούμε, όχι προσωπικά αλλά μαζί με τους συνεργάτες μου, κληρικούς, λαϊκούς και όλους τους ανθρώπους της τοπικής εκκλησίας, αυτή τη διάθεση που η εκκλησία έχει πάντα για να προσεγγίζει τους νέους ανθρώπους», είπε αναφερόμενους στους νέους αλλά και στο εκκλησίασμα της Μητρόπολης.


«Νομίζω πως ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης είναι ο προσωπικός τρόπος προσέγγισης. Όλοι ζούμε στην ίδια πόλη, βρισκόμαστε στους ίδιους χώρους και κάπως έτσι γνωριζόμαστε», πρόσθεσε.


Η προσέγγισή του αυτή μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και κινήσεις πιο άμεσες για την προσέγγιση των νέων ανθρώπων.


«Γίνεται ήδη ένα ‘νεανικό’ έργο. Υπεύθυνος νεότητας είναι ο πατήρ Βαρνάβας Γιάγκου, ο οποίος είναι εξαιρετικός, και ήδη κάνει κινήσεις. Κοιτάζουμε όλα αυτά να τα κατευθύνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα», τόνισε.


Για το ενδεχόμενο να αναλάβει το βάρος και της προσωπικής του παρουσίας σε σχολεία ή άλλους χώρους, είναι ξεκάθαρος. «Η παρουσία μου στα σχολεία είναι επιθυμητή και θα τη θεωρώ ιδιαίτερη ευλογία. Φαντάζομαι να έχουμε καλή επικοινωνία με τους ανθρώπους της εκπαιδεύσεως γιατί πάντοτε, όταν πηγαίνουμε στα σχολεία, δεν πηγαίνουμε για να δημιουργήσουμε πρόβλημα ή να ‘καπελώσουμε’ το όποιο έργο γίνεται, αλλά συμπληρωματικά, μέσα από μια αφορμή περαιτέρω γνωριμίας. Και με τις κατασκηνώσεις και τα κατηχητικά είχα μια πολύ καλή σχέση. Μακάρι να έχω την ευκαιρία να εργαστώ και μ’ αυτό τον τρόπο», τόνισε στη «ΜτΚ».


Η μέχρι τώρα εμπειρία από την παρουσία του σε δομές που έχουν να κάνουν με την παραβατικότητα των νέων είναι πολύτιμη και έχει καθορίσει και τον τρόπο σκέψης και δράσης του στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.


«Για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων κι αυτών των πραγμάτων χρειάζεται συνεργασία όλων των φορέων. Συνεργασία και με τις σχολικές κοινότητες, με την εκκλησία, με τους φορείς που ασχολούνται με τη νεότητα, τις δημοτικές αρχές, ούτως ώστε να εμπνεύσουμε έναν άλλο τρόπο ζωής και να δώσουμε και άλλου είδους διεξόδους και κατευθύνσεις στους νέους ανθρώπους. Αλλά αν ο καθένας μας προσπαθεί αποσπασματικά, μόνος του, δεν θα έχει σημαντικά αποτελέσματα. Αν όμως υπάρχουν συνεργασίες σ’ αυτόν τον τομέα, θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Κι επειδή έχω περάσει από τέτοιες δομές, έχω δει ότι όσες φορές συνεργαστήκαμε είχαμε καλά αποτελέσματα», είπε.


Για τον παναγιότατο μητροπολίτη κ. Φιλόθεο η ευθύνη που αναλαμβάνει ως ποιμενάρχης της Θεσσαλονίκης είναι μεγάλη, όπως και το έργο που έχει να επιτελέσει. Όπως επισήμανε στη «ΜτΚ», το γνωρίζει και είναι αποφασισμένος να συνεχίσει το καλύτερο για την τοπική εκκλησία».


Σε ό,τι αφορά το οργανωτικό κομμάτι της μητρόπολης και το αν χρειάζονται κάποιες αλλαγές, τόνισε: «Πρέπει να έρθω, να δω. Μέχρι τώρα έχω πολύ καλή συνεργασία με όλους όσους υπηρετούν στα γραφεία της Μητροπόλεως -με τον πρωτοσύγκελο, τον γενικό αρχιερατικό, τους πατέρες στη γραμματεία, με τον πατέρα Βαρνάβα Γιάγκου. Δεν έχω σκοπό να έρθω και να κάνω αλλαγές. Έχω σκοπό να έρθω, να γνωρίσω, να δω. Όποιες αλλαγές είναι να γίνουν, θα γίνουν τον κατάλληλο χρόνο».


Ο Παναγιώτατος μίλησε και για την απόφαση να παραμείνει ο εφησυχάζων Μητροπολίτης Άνθιμος στην μητροπολιτική κατοικία στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει όλα αυτά τα χρόνια, παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς να εγκατασταθεί σε μονή στην Αλεξανδρούπολη.


«Το θεωρώ απολύτως ανθρώπινο και χριστιανικό, ένας άνθρωπος που είναι εκεί, που μένει εκεί να συνεχίσει να μένει. Θα το θεωρούσα αδιανόητο να του έλεγα να σηκωθεί να φύγει. Ούτε χριστιανικό είναι ούτε ανθρώπινο. Απεναντίας, η παρουσία του αποτελεί μία ευλογία και για μένα προσωπικά αλλά και για την εκκλησία στην οποία εργάστηκε. Και οφείλω να σας πω ότι στην καθημερινή μας επικοινωνία είναι πάντοτε ευγενής, πάντοτε με πολλή πατρική αγάπη. Αυτό με έχει συγκινήσει». 

romfea.gr

Σχόλια