Ποια είναι η αλήθεια;

 


Πόσο καλά γνωρίζουμε τι σημαίνουν οι λέξεις που χρησιμοποιούμε σήμερα; Εδώ και καιρό, όπως διαπιστώνετε και οι αναγνώστες μου, έχω ξεκινήσει ένα υπέροχο ταξίδι στην ετυμολογία των λέξεων. Δηλαδή στον αληθινό τους λόγο αφού έτυμος στα αρχαία είναι ο αληθινός. 

Στην παρούσα ανάρτηση θα αναφερθώ σε μία λέξη που πραγματικά την έχουμε "κουρελιασει" την σημερινή εποχή. Και ο λόγος για την λέξη αλήθεια. Ακούμε από πολιτικούς, ιερείς, δημοσιογράφους κ.ο.κ. να κατέχουν την αλήθεια. Τι σημαίνει όμως η λέξη αυτή που την χρησιμοποιούμε τόσο συχνά; Η απάντηση δίδεται από τον Πλάτωνα στον διάλογο με τον Κρατύλο.

Η πρώτη ετυμολογία της λέξης είναι το α στερητικό και η λέξη λήθη. Δηλαδή αυτή που δεν ξεχνιέται, αυτή που δεν εισέρχεται στης Λήθης το Πηγάδι, όπως αναφέρει και το γνωστό άσμα. 


Η δεύτερη ετυμολογία προέρχεται από την λέξη άλη με ψιλή και οξεία που σημαίνει περιπλάνηση και από την λέξη θεία. Επομένως σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή αλήθεια σημαίνει η περιπλάνηση του θείου, του αγαθού. Έτσι δεν έχει ουδεμία σχέση με την εκδοχή που έχουμε δώσει στη λέξη αλήθεια την σημερινή εποχή. 

Σε ανάρτηση στο μέλλον θα ασχοληθώ και με την λέξη ψεύδος, για να δούμε όλοι μαζί αν τελικά είναι αντίθετη της λέξης αλήθειας ή σημαίνει κάτι διαφορετικό. 

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι η αλήθεια των λέξεων κρύβεται στην ετυμολογία τους. Και το ταξίδι αυτό είναι μεγάλο και κρύβει πολλές εκπλήξεις. 

Σχόλια