Μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ψαχνών γνώρισαν τα αρχαιοελληνικά παιχνίδια με το Greek Toys

 Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησαν σήμερα οι μαθητές της Δ Τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ψαχνών.Έκαναν ένα μοναδικό ταξίδι στον συναρπαστικό κόσμο των αρχαιοελληνικών παιχνιδιών με το Greek Toys. Γνώρισαν από κοντά τα παιχνίδια με τα οποία έπαιζαν τα παιδιά στην Αρχαία Ελλάδα, όπως πλαγγόνα (αγαπημένο παιχνίδι των κοριτσιών), πλαταγή (πήλινη κουδουνιστρα για τα μωρά παιδιά),  «το άθυρμα», (ένα πήλινο αλογάκι πάνω σε ρόδες, που το έσερναν σε όλο το σπίτι),τα πεντέλιθα (σήμερα πεντόβολα), τον Ατρόμητο (γνωστός σε όλους μας ως σβούρα) και πολλά ακόμη παιχνίδια. Έμαθαν την ιστορία τους, πως παίζεται το κάθε παιχνίδι, ενώ κατασκεύασαν οι ίδιοι οι μαθητές τα δικά τους αρχαιοελληνικά παιχνίδια με πηλό με την βοήθεια των συντελεστών του Greek Toys Σοφία και Λουίς. Περιηγήθηκαν στο εικονικό μουσείο του Greek Toys και γνώρισαν τους πρωταγωνιστές του:

Λίλυ η κουδουνίστρα

Το όνομά της είναι Ελένη παραπέμποντας στην Ωραία Ελένη της αρχαιότητας, αλλά οι φίλοι της την αποκαλούν χαϊδευτικά Λίλυ.


Είναι μια πήλινη πλαταγή, μια κουδουνίστρα. Κρατώντας την από το κεφάλι και κουνώντας την, τα κινητά μέλη του σωματός της, δηλαδή τα πόδια της, έκαναν ήχους για να ξεχνιέται το μωρό και να σταματά το κλάμα. 

Βαλίος το αλογάκι

Είναι ένα πήλινο αλογάκι με ροδίτσες το οποίο το παιδί μπορούσε να το σέρνει τραβώντας το από το χαλινάρι του και αυτό να κυλά πάνω στις ρόδες του.


Το όνομα του είναι αναφορά στο Βαλίο, στο ένα από τα δυο αθάνατα άλογα του Αχιλλέα (το άλλο ήταν ο Ξανθός). Ο Ποσειδώνας χάρισε το Βαλίο στον Πηλέα, πατέρα του Αχιλλέα, ως γαμήλιο δώρο. Σύμφωνα με την παράδοση, και τα δύο άλογα ήταν αρχικά Τιτάνες, σύμμαχοι του Δία και του Ποσειδώνα, που μεταμορφώθηκαν σε άλογα.

Φίλων το γουρουνάκι

Είναι ένα αρχαίο αγγείο σε σχήμα μικρού γουρουνιού και χρησιμεύε ως μπιμπερό, αλλά και ως παιχνίδι. Το μπιμπερό είχε σχήμα μικρού ζώου για να βοηθάει το παιδί στη διακοπή του θηλασμού με ομαλό τρόπο.


Το όνομα Φίλων θα το συναντήσουμε σε φιλοσόφους, όπως τον Φίλωνα τον Λαρισαίο, τον Φίλωνα της Αλεξάνδρειας, και το μαθηματικό τον Φίλωνα τον Βυζάντιο. Η επιλογή του ονόματος όμως έγινε γιατί ο Φίλων παραπέμπει στη λέξη φίλος, καθώς ως μπιμπερό είναι ο πρώτος “φίλος”, το πρώτο παιχνιδάκι στη ζωή του μωρού. 



Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ότι η Σοφία Παυλάκη, η οποία μαζί με τον Λουίς έχουν φτιάξει το Greek Toys, κατάγεται από τα Ψαχνά, όπου για πρώτη φορά "κάνουν στάση" τα Αρχαιοελληνικά παιχνίδια.

Στην παρουσίαση της όλης δράσης παρών ήταν και ο σχολικός σύμβουλος Πέτρος Ορφανός, ο οποίος με αφορμή όσα ανέφερε η Σοφία, τόνισε ότι από το 2027 τα σχολεία μετατρέπονται σε δεξιοτήτων, κάτι που γίνεται η αρχή σαν αυτό του διαδραστικού προγράμματος Greek Toys. 

Κλείνοντας θα πρέπει να τονιστεί ότι όλοι οι μαθητές έμειναν "ξετρελαμένοι" και δεν ήθελαν να τελειώσει η όλη δράση. 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Greek Toys, μπορείτε να βρείτε στο greektoys.org


Το φωτογραφικό υλικό και το βίντεο έχει επιμεληθεί η εκπαιδευτικός πληροφορικής Σταματία Χαλουλια.





Σχόλια