Πρόγραμμα Ερμής στο Τμήμα Αεροδιαστημικής στο ΕΚΠΑ στα Ψαχνά

 


Το πρόγραμμα **«Ερμής»** αποτελεί το πρώτο μέρος του εθνικού προγράμματος μικροδορυφόρων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, τρεις νανοδορυφόροι θα κατασκευαστούν και θα εκτοξευθούν μέσα σε 24 μήνες. Οι νανοδορυφόροι αυτοί αποτελούν το πρώτο βήμα στην εξερεύνηση του διαστήματος με ελληνική σφραγίδα.


Οι μικροδορυφόροι είναι κύβοι με μάζα από ένα μέχρι 100 κιλά. Κατασκευάζονται με εμπορικά μικροηλεκτρονικά στοιχεία, όπως μικροεπεξεργαστές, μνήμες, αισθητήρες και ηλεκτρονικές πλακέτες. Αυτά τα στοιχεία είναι σχεδιασμένα για να αντέχουν τις ακραίες συνθήκες του διαστήματος, όπως χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας.


Οι νανοδορυφόροι κατασκευάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και χρησιμοποιούνται σε χαμηλού κόστους διαστημικές αποστολές. Στόχος τους είναι να επιδείξουν νέες διαστημικές τεχνολογίες. Η ανάπτυξη του διαστημικού τομέα έχει επιταχυνθεί, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για έρευνα και ανάπτυξη.


Σύμφωνα με τη NASA και την Ευρωπαϊκή Ενωση, στον οικονομικό τομέα, κάθε ευρώ που επενδύεται στο διάστημα επιστρέφεται πίσω στην οικονομία με λόγο 1 προς 10.  

To πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ αποτελεί το πρώτο μέρος του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων με προϋπολογισμό 200 εκατ. Ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης (RRF – EU Next Generation EU). To έργο με προϋπολογισμό περίπου 4.9 εκατ. Ευρώ συντονίζει το νεοσύστατο Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (www.aerospace.uoa.gr) και συμμετέχουν στο έργο η OQ Hellas, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Την διαστημική αποστολή ERMIS επιβλέπει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ)/European Space Agency με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σχόλια