Σήμερα αρχίζουν οι χαιρετισμοί της Παναγίας

 


Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας είναι μια σειρά από προσευχές και ύμνους προς τιμήν της Θεοτόκου, της Μητέρας του Ιησού Χριστού. Αποτελούν μέρος της βυζαντινής λειτουργικής παράδοσης και αναγνώσσονται συχνά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι ύμνοι αυτοί εκφράζουν τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη προς την Παναγία για τον ρόλο της ως μητέρα του Σωτήρα και ως πνευματική προστάτιδα των πιστών

Οι  χαιρετισμοί της Παναγίας προέρχονται από το ευαγγέλιο του Λουκά, όπου ο αρχάγγελος Γαβριήλ εμφανίζεται στην Παρθένο Μαρία και την χαιρετά με τους λόγους: "Χαίρε, κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου." Αυτός ο χαιρετισμός είναι γνωστός ως Το Χαιρετισμός της Παναγίας ή το Αρχάγγελιος. Αυτό το γεγονός έχει μεγάλη θρησκευτική και πνευματική σημασία για τους χριστιανούς και έχει εμπνεύσει αμέτρητες τέχνες, θρησκευτικές τελετουργίες και προσευχές. 

Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας, γνωστοί και ως Ακάθιστος Ύμνος, αποτελούν ένα αριστούργημα της Βυζαντινής Υμνογραφίας. Είναι ένα Κοντάκιο, δηλαδή ένα σύνολο ύμνων με 24 μέρη, που έχουν αλφαβητική διάταξη και είναι αφιερωμένα στην Παναγία¹.


Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ακάθιστος Ύμνος ψαλλόταν στο ναό της Παναγίας των Βλαχερνών στην αγρυπνία της 15ης Αυγούστου κάθε έτους. Ο ύμνος αυτός συνδέεται με την θεϊκή αρωγή που παρείχε η Παναγία κατά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Άβαρους το έτος 626 μ.Χ., όπου ένας ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε τον εχθρικό στόλο και έτσι η πόλη σώθηκε¹.


Ο Συγγραφέας του Ύμνου αυτού θεωρείται ο Ρωμανός ο Μελωδός, αν και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Ο Ύμνος δεν ήταν δυνατό να συνετέθη σε μία νύκτα, άρα μάλλον είχε συντεθεί νωρίτερα¹. Ο Ακάθιστος Ύμνος είναι μια ακολουθία που τελείται κατά κύριο λόγο στις ενορίες την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αλλά στα μοναστήρια τελείται καθημερινά μαζί με την ακολουθία του Αποδείπνου². Το πρώτο μέρος του Ύμνου περιλαμβάνει ιστορικά γεγονότα του Ιησού Χριστού και της Παναγίας, με κεντρικό θέμα τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου².



Σχόλια