Παγκόσμια ημέρα Μνημείων:**Το Κάστρο των Ψαχνών: Ένα Μνημείο Ζωντανής Ιστορίας**

 



Στην αγκαλιά της Εύβοιας, όπου η ιστορία αντηχεί μέσα από τα αρχαία πέτρινα, το **Κάστρο των Ψαχνών** στέκει ως φύλακας του χρόνου. Στην κορυφή του λόφου **Καστρί**, με υψόμετρο **273 μέτρα**, το κάστρο αυτό μαρτυρά την πολυσύνθετη ιστορία της περιοχής.


Στις 18 Απριλίου, όταν ο κόσμος γιορτάζει την **Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών**, ας αναλογιστούμε τη σημασία της διατήρησης τέτοιων μνημείων. Ας τιμήσουμε την κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας, αναγνωρίζοντας την αξία τους ως σύμβολα της ταυτότητάς μας και ως πηγές έμπνευσης για τις μελλοντικές γενιές.


Ας γράψουμε λοιπόν ένα κείμενο που αναδεικνύει την ιστορική και πολιτιστική σημασία του Κάστρου των Ψαχνών:


**Το Κάστρο των Ψαχνών: Ένα Μνημείο Ζωντανής Ιστορίας**


Στην καρδιά της Εύβοιας, μεταξύ των πράσινων λόφων και των απέραντων γαλάζιων νερών, το Κάστρο των Ψαχνών αναδύεται ως ένας φάρος του παρελθόντος. Μια οχύρωση που έχει αντέξει στον χρόνο, μαρτυρώντας τις αλλαγές και τις εποχές που πέρασαν. Σήμερα, ενώ γιορτάζουμε την **Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών**, αναγνωρίζουμε την ανεκτίμητη αξία του.  

Το **Κάστρο των Ψαχνών** βρίσκεται στο πλάτωμα της κορυφής του λόφου **Καστρί** με υψόμετρο **273 μέτρα**¹. Σε απόσταση περίπου **2,5 χιλιομέτρων** βόρεια της σύγχρονης κωμόπολης των Ψαχνών, το κάστρο αυτό μαρτυρά την πολυσύνθετη ιστορία της περιοχής.


Η αρχική κατασκευή του κάστρου πιθανολογείται στα βυζαντινά χρόνια, περίπου στον **9ο αι. μ.Χ.**, όταν οι κάτοικοι της πεδιάδας των Ψαχνών θέλησαν να μετοικήσουν σε ένα ασφαλές και οχυρωμένο σημείο για προστασία από τυχόν επιδρομές πειρατών που κυριαρχούσαν στο Αιγαίο εκείνη την περίοδο³.


Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας στο νησί της Εύβοιας (τέλη 14ου - 15ου αι. μ.Χ.), οι Λατίνοι κατακτητές αναγνώρισαν τη σπουδαιότητα και τη στρατηγική σημασία του κάστρου. Επιδιόρθωσαν και ανέδειξαν τα τείχη, και η χρήση του κάστρου φαίνεται να φθάνει έως και την κατάκτηση του νησιού από τους Οθωμανούς το 1470, όταν και λεηλατήθηκε. Έκτοτε, ο λόφος ερημώθηκε, αλλά τα ίχνη του κάστρου συνεχίζουν να μας μιλούν για το παρελθόν της περιοχής⁴.


Η θέα από το πλάτωμα του οχυρωμένου οικοδομήματος είναι επιβλητική και υποδεικνύει την επιβλητική θέση του κάστρου


Σχόλια