Κέρδισαν ασφαλιστικά μέτρα προσωρινής παύσης εργασιών για Ανεμογεννήτριες στην Κάρυστο

 


Χθες Παρασκευή 19 Απριλίου στις 3 το μεσημέρι βγήκε η απόφαση όπου κερδίσαμε τα ασφαλιστικά μέτρα προσωρινής παύσης εργασιών για την εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού στην θέση Κούρμαλη του δήμου Καρύστου (έργο ΑΙΟΛΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ /EDPR ) !

Μέχρι τις 15/5 δεν επιτρέπεται να γίνει καμία εργασία στο σημείο!


Αναλυτικά τι έγινε σήμερα.

 


Σήμερα το πρωί από τις 6.30 άρχισε να συγκεντρώνεται κόσμος στην είσοδο του δρόμου για την Σφυριδούπολη και περίμεναν την εκδίκαση της υπόθεσης στην Χαλκίδα όπου είχαν μεταβεί ο Δήμαρχος Λευτέρης Ραβιόλος και η Ρόδο Σφυρίδη σαν μάρτυρας. Παρόντες επίσης ήταν ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Πολυχρόνης Πολυχρονίου, η Αντιδήμαρχος Κανέλου Μαρία Χουντάση, η Δημοτική Σύμβουλος Γεωργία Τούρλα και ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαικής Συσπείρωσης Δημήτρης Παρασκευάς. Επίσης από τον σύλλογο Συνταξιούχων η Κούλα Βρανά , ο βουλευτής ΚΚΕ , Γιώργος Μαρίνος και ο Σάκης Παπαδόπουλος από την Ελεύθερη Στερεά.

Από την πλευρά του δήμου ήταν οι δικηγόροι του ,Λιόλου Ελένη και Τριμίτζιου Δάφνη ενώ από την πλευρά της Εταιρίας ΑΙΟΛΟΣ ήταν δύο δικηγόροι και δύο μηχανικοί. 

Δήμαρχος στην τοποθέτηση του είπε ότι ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ! Τόνισε προς την Εταιρία ότι : "Δεν μας σεβαστήκατε ,δεν περιμένατε τις αποφάσεις των δικαστηρίων και μας φέρατε τα ΜΑΤ. Δεν σας εμπιστευόμαστε και για αυτό δεν είναι όλη η Κάρυστος εδώ αλλά είναι σε επιφυλακή στο σημείο  της κινητοποίησης."

Συνέχισε τονίζοντας ότι χάνεται η ισόρροπη ανάπτυξη με καταστροφή της κτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας και του τουρισμού . Επίσης ανέφερε τις κατοικίες που βρίσκονται στην περιοχή και την εγγύτητα τους στο έργο. Ανέφερε ότι ήδη έχουμε 725 ανεμογεννήτριες και ότι παράγουμε το 37.5% της Ελληνικής παραγωγής. Ανέφερε όλα τις νομικές κινήσεις που έχουμε πάρει μέχρι τώρα και έκλεισε την τοποθέτηση του λέγοντας ότι " δεν πρόκειται να γίνει αυτό το έργο! Έχουμε πόλεμο!"  
Η Ρόδο Σφυρίδη αντέκρουσε όλα τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς αρχίζοντας από την απουσία αρχαιολόγου, και πολλά άλλα.
Αναφέρθηκε ότι οι ιδιώτες δεν έχουν κάνει αναγνώριση τίτλων και το σημείο είναι δημόσιο αναδασωτέο δασικό και υπάρχουν ελλείψεις στις αιτιολογήσεις.



Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι ο Δήμος και οι υπόλοιποι 42 προσφεύγοντες όπως Σύλλογοι ,σωματεία, και δημότες, μεταξύ αυτών και ο ΣΠΠΕΝΚ), είναι αίτηση ακύρωσης κατά της Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων που έδωσε το ΥΠΕΝ, ενώπιον του ΣΤΕ.

Σήμερα έπρεπε να εκδικαστούν οι ενδικοφανείς προσφυγές για την βεβαίωση παραγωγού στις θέσεις Πιονάρι, Βαλμός, Κούρμαλη και Σχοιναρή, δηλ, στα σημεία όπου έχουν υπολογιστεί για τις ανεμογεννήτριες του έργου, όπου να τονίσουμε ότι είναι οι ΠΡΩΤΕΣ που θα μπούν σε τέτοιο ύψος στην ΕΥΡΩΠΗ. Το ίδιο το δικαστήριο όμως έδωσε "Αναβολή Οίκοδεν" δηλ, μόνο του έδωσε την αναβολή.

Η κ.Σφυρίδη ως μηχανικός και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Καρύστου κατέθεσε μήνυση (μηνυτήρια αναφορά) εναντίον της ΑΙΟΛΟΣ, της Εταιρίας τοποθέτησης του ιστού όπως και προς την Αναπληρωτή Δασάρχη Σπυρούλη Παρασκευή .
Η μήνυση προς τις δύο εταιρίες έγιναν γιατί ξεκίνησαν τις εργασίες χωρίς να έχουν πρωτόκολλο εγκατάστασης και χωρίς να έχουν ειδοποιήσει την Αρχαιολογική Υπηρεσία να βρίσκεται στις εσκαφές.
Η μήνυση προς την Δασάρχη, έγινε γιατί η έγκριση εγκατάστασης δεν ενέφερε ότι βρίσκεται σε αναδασωτέο τμήμα και ήθελε ειδική αιτιολόγηση γιατί γίνεται εγκατάσταση πριν την αναδάσωση.




Ο Βαγγέλης Σφυρίδης και η Ευαγγελία Αθανασίου σε μια μικρή κουβέντα στην ώρα της διαμαρτυρίας. 
Αναφερόμενος στο ποσοστό κάλυψης ο κ.Σφυρίδης αναφέρεται στον πρώην δήμο Καρύστου. 







 
https://karystinizoikaiparadosi.blogspot.com/2024/04/blog-post_19.html?spref=fb&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2juMfFlZLTAwLv0WJgyr4VHxLi1rtr-5kpcBqpCVGdM641x1bU_9ixxUU_aem_AekmHmUpEyBoALWgmgNmFrRB7VyXGcUenV77zh3Nk9WipDNKASDdJFDHS9o-T6rdrCUfEm0vkBif3jaPbkBJaH7H&m=1


Σχόλια