Μια ξεχωριστή συνέντευξη με τον αγαπημένο μου μέντορα Μανώλη Ισχάκη

 


Από τότε που γνώρισα αυτόν τον άνθρωπο ήθελα να του πάρω συνέντευξη και πραγματικά ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, που το όνειρο μου γίνεται πραγματικότητα. Πρόκειται για τον άνθρωπο που με "ξεκλείδωσε" και άρχισε να αλλάζει η ζωή μου. 

Το όνομα αυτού, Μανώλης Ισχάκης. Τον γνώρισα την περίοδο του κορονοϊου και έχω παρακολουθήσει το πρόγραμμα του Restart. 

1. Αγαπημένε Μανώλη σε ευχαριστώ πολύ που δέχθηκες την πρόσκληση μου. Είμαι ένας εκ των μαθητών σου, που όταν ξεκίνησα το Restart, σε αμφισβήτησα, αλλά την τρίτη ημέρα του προγράμματος όλα άλλαξαν μέσα μου. Θα μοιραστείς λίγα λόγια για το Restart, με το αναγνωστικό μου κοινό; 


Αγαπημένε μου Γιώργο,

Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω με τη σειρά μου για την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί με εσένα και τους αναγνώστες σου, ένα κομμάτι του οράματός μου. 

Όλα ξεκίνησαν όταν συνειδητοποίησα πως είχα κολλήσει στη ζωή μου αλλά ο μόνος υπεύθυνος για αυτό ήμουν εγώ. 

Έτσι αποφάσισα να πάρω τη ζωή στα χέρια μου. Ύστερα από μια επίπονη δεκαετή πορεία τα κατάφερα. 

Αυτό με οδήγησε στην ανάγκη να απαντήσω σε ένα θεμελιακό ερώτημα:

Τελικά, είναι τόσο δύσκολο; Οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αφιερώσουν μια ζωή για να αλλάξουν και να αρχίσουν να ζουν. 

Έτσι με συνεχή εκπαίδευση, μελέτη και έρευνα δημιούργησα το Restart! ®

Ξέρω ότι για κάποιους φαίνεται απίστευτο αλλά εσύ που το έχεις παρακολουθήσει ξέρεις τι εννοώ: 

Η τεχνογνωσία, η δομή και ο τρόπος διεξαγωγής του Restart ® επιτρέπει στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τη γλώσσα του μυαλού τους και μέσα από βιωματικές πρακτικές (γιατί η ζωή δεν είναι θεωρία, είναι πράξη) δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να πραγματοποιήσουν αλλαγές που κάποιοι μπορεί να προσπαθούσαν πολλά χρόνια. 

Και το καλύτερο, ύστερα από συζήτηση με πολλούς από αυτούς, είναι ότι αυτές οι αλλαγές είναι μόνιμες. 

Αν μπορούσα να συνοψίσω θα έλεγα πως το Restart ® είναι η δεύτερη ευκαιρία που δίνεται σε όλους μας να ζήσουμε μια ζωή με χαρά, ηρεμία και πολλές επιτυχίες. 



2. Πολλά είναι τα δημοσιεύματα μου για την ομάδα της Happy Virus, στην οποία είμαι και μέλος και έχουν γίνει αρκετές δράσεις στηρίζοντας ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Για πες μας λίγα λόγια για το πώς δημιουργήθηκε αυτή η ομάδα;  

Όταν έφυγα από το βάλτο, και άρχισα να πετυχαίνω και βίωσα την πληρότητα, τότε ήρθα αντιμέτωπος με μια ερώτηση:

Μόνο αυτό είναι; Τι άλλο υπάρχει;

Και εκεί συνειδητοποίησα πως αυτό ήταν η αρχή.. Εκεί ξεκινάει η πραγματική ζωή. 

Το σημείο που σταματάει το «ΕΓΩ» και αρχίζει το «ΕΜΕΙΣ» αρχίζει η πραγματική ζωή. Πρέπει να φύγουμε από την ψευδαίσθηση της ατομικότητας. 

Είναι αυτό που θαύμασα, συνεχίζω να θαυμάζω και με εμπνέει σε εσένα. 

Ένας άνθρωπος που έρχεται με αξίες βγαλμένες από τα παλιά καλά χρόνια. Σπάνιο στις μέρες αυτές. 

Μπαίνοντας μέσα στη Happy Virus εσύ και η Μαρία Φιλλιπαίου, δώσατε μια πνοή σε αυτήν την ομάδα που δεν κάνει τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από το να συλλέγει την αγάπη των ανθρώπων που την απαρτίζουν και να την μοιράζει πρακτικά σε ανθρώπους που για κάποιους λόγους σε αυτή τη φάση χρίζουν βοήθειας. 

Για αυτό θα ήθελα σε αυτό το σημείο να προσκαλέσω και άλλους εθελοντές γιατί όταν οι άνθρωποι είμαστε οργανωμένοι σε ομάδες που προσφέρουμε, τότε η ζωή έχει άλλο νόημα. 



 3. Μια ακόμη ομάδα που έχεις δημιουργήσει στο Facebook και η οποία είναι ανοιχτή είναι η Live With Passion. Πού οφείλεται η έμπνευση αυτής και ποιος ο σκοπός της; 


Ο σκοπός της Live with Passion (Greek community) έρχεται από τη δέσμευση μου στο όραμά μου να βοηθήσω ανθρώπους να εκφράσουν το πλήρες δυναμικό τους και να ζήσουν μια όμορφη ζωή που τους εμπνέει και τους κάνει να νιώθουν περήφανοι για τη ζωή τους. 

Ένας άνθρωπος έχει τεράστια δύναμη. Μια ομάδα ανθρώπων μπορούν να αλλάζουν τα πάντα.. 

Η κοινωνία μας χρειάζεται ανθρώπους χαρούμενος, με στόχους όραμα. 

4. Από πολλούς coaches, ακούμε συχνά ότι πρέπει να έχουμε αυτοπεποίθηση. Εσύ κάποια στιγμή σε κάποιο μάθημα μας είχες αναφέρει ότι αν την βρούμε να σου την φέρουμε. Τελικά τι είναι η αυτοπεποίθηση;

Χμμμ… Μου αρέσει η ερώτησή σου.. 

Εδώ βρίσκω μια αδυναμία μου. Πολλές φορές δεν βρίσκω τα κατάλληλα λόγια ώστε να περιγράψω σε μερικές γραμμές ιδέες που θέλουν ανάλυση. 

Για αυτό και μερικά από τα σεμινάρια μου διαρκούν 40 ώρες και πάνω.. 

Ωστόσο, θα κάνω το καλύτερο που μπορώ. 

Μια κατεύθυνση των ερευνών μου ήταν η γλωσσολογία και η βιολογία. Δεν μπορούσα να πιστέψω έτσι απλά πως όλα είναι θέμα μυαλού και σκέψης. Κάτι κρύβεται πίσω από εκεί. 

Για ποιο λόγο δεν μπορούσα; 

Γιατί εάν ήταν η αλήθεια, τότε οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα έτρωγαν τη ζωή τους στην προσωπική ανάπτυξη χωρίς να έχουν σημαντικές βελτιώσεις. 

Πρακτικά μιλώντας και όχι θεωρητικά. 

Στην πράξη τι γίνεται. 

Το συμπέρασμα ποιο ήταν;

Η αυτοπεποίθηση είναι μια λέξη που της έχουν προσδώσει ένα νόημα με πολλές παρανοήσεις. Οι άνθρωποι που το έχουν αφουγκραστεί, βάζουν τη σκέψη τους σε λάθος τροχιά. Εκεί αρχίζει το πρόβλημα για αυτούς. 

Αναφέρομαι πολλές φορές και εγω προσωπικά στην αυτοπεποίθηση σαν πρώτο βήμα αλλά όταν κάποιος θέλει να εντρυφήσει, τότε πρέπει να πάει στην καρδιά, να κατανοήσει την αλήθεια και από εκεί θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του. 

5. Μια από τις ατάκες σου στα βιντεάκια που ανεβάζεις και στα μαθήματα σου που λες και την έχω "κολλήσει" και εγώ είναι η φράση Ζήσε με Πάθος. Τι σημαίνει για εσένα η ατάκα αυτή;

Ζήσε με Πάθος σημαίνει να ζεις έντονα ότι και αν επιλέξεις να κάνεις. Αυτό περιλαμβάνει ότι μπορείς να φανταστείς. 

Θέλεις να γελάσεις; Κάντο έντονα

Θέλεις να πετύχεις; Κάντο έντονα

Θέλεις να ερωτευτείς; Κάντο έντονα

Για εμένα, ότι αξίζει να κάνεις αξίζει να το παρακάνεις αλλά… μέσα σε πλαίσιο που σεβόμαστε και εμάς και τους άλλους. Όχι ασυδοσία. 


6. Πολλοί coaches αναφέρουν ότι δεν πρέπει να έχουμε αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, φόβο, λύπη κ.ο.κ. Πώς γίνεται κάτι τέτοιο αφού αυτά τα συναισθήματα μας εξελίσσουν; Πώς θα ήταν η ζωή μας μόνο με θετικά συναισθήματα;

Όπως γνωρίζεις διαφωνώ κάθετα με αυτό εδώ και πάρα πολλά πολλά πολλά χρόνια. 

Όλα τα συναισθήματα χρειάζονται και πρέπει να σταματήσουμε την δαιμονοποίησή τους. 

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να διευρύνουμε τη αντίληψή μας ώστε να έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας και να μην είμαστε θύματα των συναισθημάτων μας και στη συνέχεια να μάθουμε γιατί υπάρχουν αυτά.

Όχι γενικά.. αλλά συγκεκριμένα. Είναι ένα από τα βασικά σημεία του Restart®. 

7. Μανώλη ποιες ανάγκες θεωρείς ότι ικανοποιεί ο κάθε άνθρωπος; Θεωρείς ότι η σημαντικότητα είναι μία από αυτές;

Συμφωνώ απόλυτα πως το να νιώθω σημαντικός είναι σημαντικό. Και το πρόβλημα δεν είναι να ταπεινωθώ για να ρίξω θεωρητικά το ΕΓΩ μου. 

Το πρόβλημα είναι πώς θα επιλέξω να νιώσω σημαντικός; 

Μέσα από προσφορά ή μέσα από χειραγώγηση και εξουσία πάνω σε άλλους;

Ίσως επαναληφθώ αλλά εκεί που οι άνθρωποι το χάνουμε είναι σε παρανοήσεις και λάθος διεκδικήσεις αυτών που έχουμε ανάγκη. 

Γιατί, αν κάποιος δεν ξέρει πώς να νιώσει σημαντικός, τότε θα αρχίσει να συμπεριφέρεται όπως ο ναυαγός που άθελά του βάζει σε κίνδυνο τον ναυαγοσώστη του. 

8. Πολλοί άνθρωποι κάθονται και κρίνουν τα πάντα από τον καναπέ τους. Θεωρείς ότι αν έβγαιναν από την ζώνη άνεσής τους και αναλάμβαναν δράση, θα άλλαζε η κατάσταση στην χώρα μας;

Πιστεύω ότι μερικοί άνθρωποι δεν θα το κάνουν ποτέ. Είναι σαν να εύχομαι να ψηλώσω 10 πόντους στα 40 μου. 

Αποκλείεται. 

Και μην βιαστείς να με πεις απαισιοδοξο.. :D 

Όταν το σώμα και το μυαλό προγραμματιστεί και ο κοινωνικός προγραμματισμός επιβάλλει συγκεκριμένα status, τότε οι περισσότεροι δεν θα κουνηθούν ποτέ από τον καναπέ. 

Ας κοιτάξουμε την ιστορία και την πορεία από ψυχολογικής άποψης και ίσως κάνει νόημα αυτό που πιστεύω. 

Οπότε θα ήταν καλύτερο να μιλήσουμε για τους λιγότερους και όχι τους περισσότερους. 

9. Επειδή είσαι αρκετά δραστήριος, ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Δεν το έχω πει ποτε δημόσια αλλά θα το πω. 

Ύστερα από μια υπέροχη δράση στην Εϋβοια, είχαμε κάτσει για φαγητό. Εκεί μου μιλήσατε για ένα κέντρο που θα μπορούσε να βοηθήσει ΑΜΕΑ δεδόμενου ότι η ζωή τους μετά το θάνατο των γονιών τους είναι αβέβαιη. 

Δεν μου έχει φύγει από το μυαλό ακόμη και σήμερα. Ακόμη και σήμερα κάνω συναντήσεις και ψάχνω τρόπους να υλοποιηθεί. 

Πραγματικά δεν ξέρω αν γίνει.. Αλλά θα ηταν κάτι που θα ένιωθα υπέροχα αν το δημιουργούσαμε. 

Έτσι λοιπόν, αυτό είναι ένα από τα σχέδια μου… 

10. Πριν κλείσω αυτή την όμορφη συζήτηση θα ήθελα να παίξουμε ένα παιχνίδι. Θα σου παραθέσω μερικές λέξεις ή φράσεις και να μου γράψεις τι σημαίνουν για εσένα:


Μαθήματα Ζωής: Ζήσε

 ΑΜΕΑ: Ένας μαγικός κόσμος που λίγοι θα αντιληφθούν

Αγάπη: Μου βάζεις δύσκολα.. Το καύσιμο της ζωής

Προσφορά: Αγάπη

Νέες Δεξιότητες: Ζωή

Έρωτας: Καύσιμο




Οξυγόνο

Σε ευχαριστώ πολύ που αποδέχθηκες την πρόταση μου και για όσα με έχεις βοηθήσει να καταφέρω. Είσαι υπέροχος.



Σχόλια

  1. Συγχαρητήρια! Ο κόσμος έχει ανάγκη τέτοιους ανθρώπους ...σαν εσας!! Καλή επιτυχία στο όραμά σας και καλή δύναμη! ...με πολύ φως!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου