Η Ιστορία του Καβοντορίτικου
Ο Καβοντορίτικος χορός είναι ένας παραδοσιακός χορός της Νότιας Εύβοιας, με πλούσια ιστορία και σημασία. Είναι γνωστός και ως Καλλιανιώτικος σκοπός και δεν είναι ούτε συρτός ούτε πηδηχτός, αλλά κυκλικός και σταυρωτός. Δεν έχει νησιώτικο χαρακτήρα σαν τον μπάλο, αλλά είναι απλός και στερεός, σαν τη μουσική του¹.
Η ονομασία του προέρχεται από τον Καφηρέα, το φημισμένο Κάβο Ντόρο, ένα από τα πιο γνωστά τοπωνύμια της χώρας, που συνδέθηκε με πολλά ναυάγια από τα αρχαία χρόνια ως τις μέρες μας. Στα χωριά του Κάβο Ντόρο, ο χορός χορεύεται συνήθως από άνδρες που πιάνονται από τον ώμο, καθώς το σταυρωτό πιάσιμο με γυναίκες ήταν ασυμβίβαστο με τις τότε αυστηρές ηθικές αρχές¹.
Η ιστορία του Καβοντορίτικου είναι στενά συνδεδεμένη με την καθημερινή ζωή και τις παραδόσεις των ανθρώπων της περιοχής. Οι ρίζες του χορού ανάγονται πιθανότατα στην αρχαιότητα, αν και οι ακριβείς ιστορικές καταβολές δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένες. Όπως πολλοί παραδοσιακοί χοροί, ο Καβοντορίτικος έχει εξελιχθεί μέσα στους αιώνες, επηρεασμένος από πολιτιστικές και κοινωνικές αλλαγές, διατηρώντας όμως τον πυρήνα της τοπικής παράδοσης.
Πρόσφατα, ο χορός έγινε viral μέσω μιας ανάρτησης στο Facebook, όπου ο αυθεντικός Καβοντορίτικος σκοπός εκτελέστηκε από τον μεγάλο βιολάτορα της Εύβοιας, τον Σφυρίδη Γεώργιο¹. Επίσης, ένα εντυπωσιακό γεγονός συνέβη όταν περισσότεροι από 1.500 χορευτές συγκεντρώθηκαν στην παραλία της Χαλκίδας για να χορέψουν Καβοντορίτικο, αποτυπώνοντας την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά του νησιού².
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου