Ο Μυστικός Δείπνος

 


Ο Μυστικός Δείπνος, γνωστός και ως ο Τελευταίος Δείπνος, είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη χριστιανική πίστη. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μυστικός Δείπνος ήταν το τελευταίο γεύμα που μοιράστηκε ο Ιησούς με τους Δώδεκα Αποστόλους πριν τη σταύρωσή του.


Η λέξη “Μυστικός” προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “μυστήριο”, που σημαίνει κάτι το κρυφό ή το ιερό. Ο Δείπνος αυτός θεωρείται “μυστικός” λόγω της ιερής φύσης του και της θεσμοθέτησης της Ευχαριστίας. Αντίθετα, τα αρχαία ελληνικά συμπόσια ήταν κοινωνικές συναντήσεις με φαγητό, ποτό και φιλοσοφική συζήτηση, όπου η λέξη προέρχεται από το “σύν” (μαζί) και το “πόσις” (ποτό) 

Το βαθύτερο θεολογικό νόημα του Μυστικού Δείπνου είναι πολυεπίπεδο. Από τη μία πλευρά, αντιπροσωπεύει την αγάπη και την προσφορά του Χριστού προς την ανθρωπότητα. Είναι η εσχατολογική αποκάλυψη της σωτηριώδους αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο, η οποία είναι η καρδιά της σωτηρίας. Από την άλλη πλευρά, η προδοσία του Ιούδα αποκαλύπτει την ανθρώπινη αδυναμία και την τάση προς την αυτοκαταστροφή, που επίσης πηγάζει από μια παρερμηνευμένη αγάπη - μια αγάπη που διαιρεί και οδηγεί στην απομόνωση


Σχόλια