Στόλισαν το πρωτομαγιάτικο στεφάνι στην Κεντρική πλατεία των Ψαχνών. Φωτογραφικό υλικό

 Για πρώτη φορά φέτος στο Δήμο Διρφύων -Μεσσαπίων και ειδικότερα στην πόλη των Ψαχνών στολίστηκε εχθές Δεύτερη ημέρα του Πάσχα και παραμονή της μεταφερθείσας εορτής της Πρωτομαγιάς ένα μεγάλο στεφάνι που διακοσμεί την πλατεία. Η όλη εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, της πολιτιστικής επιτροπής του Δήμου και του τοπικού συμβουλίου Ψαχνών.

Το στεφάνι στολίστηκε με την βοήθεια μικρών παιδιών, την συμμετοχή συλλόγων του Δήμου όπως του Συλλόγου Γυναικών Πολιτικών Αύρα, του Εξωραϊστικού Συλλόγου Πολιτικών, του Συλλόγου Γυναικών Ψαχνών Η Έκφραση, του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρού, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσιού και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Αρτάκης Παντάνασσα, εθελοντών, των Αντιδημάρχων Μύταλα -Τζερανη Ευαγγελία, Κιαπέκο Δήμο, Αφενδρα Σοφία, Παναγιώτη Ματράκα και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σπυρόπουλου Αντώνη του Τοπικού Συμβούλου Πρατζίκος Γεωργίου και μελών της πολιτιστικής επιτροπής. Μοιράστηκαν κεράσματα σε μικρούς και μεγάλους και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς χορευτές από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Πολιτικών και τον Πολιτιστικό σύλλογο Ν.Αρτάκης Παντάνασσα.

Ας δούμε όμως την ιστορία του πρωτομαγιάτικου στεφανιού:


Το στεφάνι της Πρωτομαγιάς έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα. Το όνομα του μήνα Μαΐου, ή Maios στα ελληνικά (Μάιος), προέρχεται από την αρχαία θεά Maia (στα ελληνικά Μαία) και είναι επαναδανεισμός από τα λατινικά, καθώς οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που ονόμασαν τον μήνα από αυτήν.


Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Μαία ήταν μια από τις Πλειάδες και η μητέρα του Ερμή από τον Δία. Κόρη του Άτλαντα και της Πλειόνης της Ωκεανίδας, ήταν η μεγαλύτερη από τις επτά Πλειάδες.


Στη μεταγενέστερη αρχαιότητα και καθώς η αρχαία ρωμαϊκή θρησκεία και ο μύθος κυριάρχησαν, η Maia ενσάρκωσε την έννοια της ανάπτυξης, καθώς το όνομά της πιστευόταν ότι σχετίζεται με το συγκριτικό επίθετο maius, maior – που σημαίνει «μεγαλύτερος, μεγαλύτερος» στα λατινικά. 

Η πρώτη μέρα του Μαίου γιορτάζει την τελική νίκη του καλοκαιριού ενάντια στον χειμώνα και τη νίκη της ζωής ενάντια στο θάνατο. Ο εορτασμός είναι παρόμοιος με ένα αρχαίο τελετουργικό που συνδέεται με έναν άλλο δευτερεύοντα ημίθεο, τον Άδωνι, ο οποίος γιόρταζε επίσης την αναβίωση της φύσης.


Η γιορτή της άνοιξης στην αρχαιότητα συνδυαζόταν με τα Ανθεστήρια, μια γιορτή που γινόταν τον Φεβρουάριο και ήταν αφιερωμένη στη θεά της γεωργίας, Δήμητρα, και στην κόρη της, Περσεφόνη.


Η Περσεφόνη αναδυόταν κάθε χρόνο στο τέλος του χειμώνα από τον κάτω κόσμο. Τα Ανθεστήρια ήταν μια γιορτή ψυχών, φυτών και λουλουδιών και ο ερχομός της Περσεφόνης στη γη από τον Άδη σηματοδότησε την αναγέννηση της φύσης, ένα κοινό θέμα σε όλες αυτές τις παραδόσεις

Άλλοι ειδικοί εντοπίζουν τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και την παράδοση του στεφάνου στα Θαργήλια, μια από τις κύριες αθηναϊκές γιορτές προς τιμή του Απόλλωνα και της Άρτεμης που τελούνταν στα γενέθλιά τους, στις 6 και 7 του μήνα Θαργηλίων, που είναι γύρω στις 6 και 7 Μαΐου.


 Τα Θαργήλια περιελάμβαναν τελετή εξαγνισμού και εξιλασμού. Οι άνθρωποι πρόσφεραν τους πρώτους καρπούς της γης στον θεό ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, καθώς ήταν επίσης απαραίτητο να τον κατευνάσουν μήπως καταστρέψει τη σοδειά από υπερβολική ζέστη και, πιθανώς, λοιμό.


Το καθαρτήριο προηγήθηκε της ευχαριστίας. Ένα στεφάνι δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας κλαδιά από οπωροφόρα δέντρα, όπως συκιές, αμυγδαλιές ή ροδακινιές. 































Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Boat

Messapia Travel

Messapia Travel
Όπου ονειρεύεσαι να βρεθείς.... Καλαβρής

Footer