Αφιέρωμα στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας στην Τοπική Κοινότητα Τριάδας.


 Την επομένη της Πεντηκοστής, ημέρα Δευτέρα, η Εκκλησία τιμά το ‘Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας και την Αγία Τριάδα εν γένει. Οι πιστοί προσέρχονται στους ιερούς ναούς για να γιορτάσουν την χαρά της εορτής. Το χωριό της Τριάδας στον δήμο Διρφύων Μεσσαπίων τιμά το τρίτο πρόσωπο της θεότητας στο ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται έξω απ’ αυτό. 

Όπως μας εξηγεί ο επί πολλών ετών γραμματέας και πρώην πρόεδρος του χωριού, Αθανάσιος Ζέρβας, η γιορτή του Αγίου Πνεύματος σημαίνει πολλά για το χωριό τους, καθώς είναι συνυφασμένη και με τον ομώνυμο βυζαντινό ναό που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από τον σύγχρονο.


Όπως μας πληροφορεί στα κείμενά του ο ιστορικός αρχαιολόγος Νίκος Καρατζάς στην Τριάδα της Εύβοιας, η μνήμη της έχει μακρό παρελθόν και παράδοση από τα βάθη των αιώνων. 

Λίγα μέτρα πιο κάτω χτίστηκε με επιμέλεια με τη μέριμνα του Σπυρίδωνα Κριεζώτη, γιος του Δημήτριου και εγγονού του οπλαρχηγού Νικόλαου, το εκκλησάκι της Αγίας Καλλιόπης, αφιερώνοντάς το στην Αγία, εις μνήμη της μητέρας του Καλλιόπης, του γένους Κίτσου Τζαβέλλα. 



https://tvstar.gr/2024/06/24/sto-ekklisaki-tis-agias-triadas-gia-tin-giorti-tou-agiou-pnevmatos/



Σχόλια