Αφιέρωμα στην μεταβυζαντινή εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Του Νικολάου Καρατζά


 Η Αγία Τριάδα, είναι μια μεταβυζαντινή  εκκλησία που βρίσκεται στην τοπική κοινότητα της Τριαδας του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων και χρονολογείται (κατά τον Ορλάνδο) 11ο μ.Χ.. Είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό τύπο του σύνθετου τετρακιονίου εγγεγραμμένου σταυροειδούς και χαρακτηρίζεται για την φροντισμένη τοιχοδομία της, για την εκλέπτυνση και τον εξαιρετικό πλούτο του αρχιτεκτονικού της διακόσμου.

     Ο ναός έχει σχήμα επίμηκες 8,65μ. Χ 14μ., και στον νάρθηκα σώζεται λίθινη σαρκοφάγος μήκους 2,05. και ύψους 0.74μ. Τέσσερις κίονες βρίσκονταν στο κέντρο ακριβώς του ναού οι οποίοι με την βοήθεια τεσσάρων κυλινδρικών καμαρών σε σχήμα σταυρού στήριζαν τον κεντρικό τρούλο του ναού ο οποίος είχε 2,50μ. διάμετρο. Στα δυτικά του ναού σώζεται ο νάρθηκας, χώρος που οδηγούσε στον κύριο χώρο του ναού, στην συνέχεια υπήρχε ο τετράγωνος σε σχήμα κύριος ναός, ενώ στα ανατολικά βρίσκεται το τριμελές ιερό το οποίο αποτελούσε συνέχεια του τετραγώνου του κυρίως ναού.

     Σε μικρή απόσταση από το ναό υπάρχει μικρός επιτύμβιος ναός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Αγία Τριάδα αποτελούσε καθολικό μονής και ο μικρός επιτύμβιος ναός το κοιμητήριο της μονής.    

Νικόλαος Καρατζας

Αρχαιολόγος-Ιστορικός

Σχόλια