Η θεατρική παράσταση Καληνύχτα Ψωροκωσταινα το Σάββατο στα Ψαχνά

 


Η θεατρική ομάδα του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων παρουσιάζει το θεατρικό έργο “Καληνύχτα Ψωροκώσταινα” το Σάββατο 19 Οκτωβρίου και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου Ψαχνών.




Η Πανωραία Χατζηκώστα, γνωστή ως Ψωροκώσταινα, γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας. Μετά την καταστροφή του Αϊβαλιού το 1821, κατέφυγε στο Ναύπλιο, όπου ζούσε σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας. Παρά τις δυσκολίες, η Πανωραία ήταν γνωστή για την γενναιοδωρία της και την αφοσίωσή της στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.




Το 1826, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Μεσολογγίου, η Πανωραία προσέφερε τα ελάχιστα υπάρχοντά της για την ενίσχυση των πολιορκημένων, κερδίζοντας τον σεβασμό και την αναγνώριση των συμπολιτών της. Η πράξη της αυτή έγινε σύμβολο της αυτοθυσίας και της αλληλεγγύης.




Η έκφραση "Ψωροκώσταινα" χρησιμοποιήθηκε αρχικά με αρνητική χροιά για να περιγράψει την οικονομική δυσπραγία της Ελλάδας, αλλά με τον καιρό απέκτησε και μια θετική διάσταση, αναδεικνύοντας την ανάγκη για εθελοντική συνδρομή και αλληλεγγύη.




Η ιστορία της Πανωραίας Χατζηκώστα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, υπενθυμίζοντας μας την αξία της προσφοράς και της αλληλεγγύης σε δύσκολες εποχές.





Σχόλια