Περί αμβλώσεων

 


Σήμερα η Εκκλησία μας γιορτάζει το θάνατο των 44.000 παιδιών, που φονεύθηκαν από τον Ηρώδη σύμφωνα με το Ευαγγέλιο και την πίστη μας. 

Όπως αναφέρθηκε και στην εγκύκλιο του Μητροπολίτου Χαλκίδος, όπου διαβάστηκε σήμερα στους Ιερούς Ναούς της Εύβοιας, από την στιγμή της συλλήψεως ενός βρέφους, υπάρχει ανθρώπινη ζωή. Επομένως η εκάστοτε έκτρωση από την εκάστοτε γυναίκα θεωρείται φόνος. 



Ο αρχαίος Έλληνας και πατέρας της σύγχρονης ιατρικής Ιπποκράτης, ήταν ο πρώτος που απαγόρευσε σε ιατρό να κάνει έκτρωση.


«Οὐ δώσω δὲ οὐδὲ φάρμακον οὐδενὶ αἰτηθεὶς θανάσιμον, οὐδὲ ὑφηγήσομαι ξυμβουλίην τοιήνδε. Ὁμοίως δὲ οὐδὲ γυναικὶ πεσσὸν φθόριον δώσω» - αναφέρει στον όρκο του ο Ιπποκράτης.


Οι Ιεροί Κανόνες θεωρούν την άμβλωση - έκτρωση εγκληματική πράξη, ενώ οι Πατέρες της Εκκλησίας τονίζουν ότι πρόκειται για φόνο.


Η άμβλωση κατά τον Μέγα Βασίλειο ορίζει την γυναίκα υπόλογη φόνου, ενώ εντάσσει ξεκάθαρα την άμβλωση στους εκουσίους και θεληματικούς φόνους, φόνους εκ προμελέτης.


Να σημειωθεί ότι το έμβρυο από τη στιγμή της γονιμοποιήσεως αποτελεί σύμφωνα με τη διδασκαλία της Ορθόδοξης εκκλησίας αδιαίρετη ψυχοσωματική οντότητα, αποτελεί πρόσωπο.

Για αυτό οι γυναίκες της σημερινής εποχής, πρέπει να αναθεωρήσουν σχετικά με το παρόν ζήτημα και ειδικά την εποχή που διανύουμε, όπου υπάρχει υπογεννητικότητα στην χώρα μας.

Σχόλια