Λαϊκές συνελεύσεις στον Δήμο Διρφύων -Μεσσαπίων: Σκέψεις και προτάσεις


 Αυτές τις ημέρες  που είχα χρόνο παραπάνω, είπα να παρακολουθήσω μερικές από τις Λαϊκές Συνελεύσεις, που πραγματοποιήθηκαν στα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων. Τα συμπεράσματα, που έβγαλα από αυτές, που βέβαια είναι μια μικρή εικόνα που έχω, ίσως μπορούν να βοηθήσουν στο μέλλον, για να γίνουν καλύτερες αυτές, αφού φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που πραγματοποιήθηκαν. 

Θα αρχίσω βέβαια με ένα ερώτημα: Γιατί στις λαϊκες συνελεύσεις πρέπει να απολογούνται οι πρόεδροι των τοπικών διαμερισμάτων; Όπως γνωρίζουμε όλοι τα τοπικά συμβούλια, έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα και τίποτα περισσότερο. Άσχετα αν σε κάποιες περιπτώσεις οι πρόεδροι βοηθούν σε εργασίες, ώστε να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα της καθημερινότητας γρηγορότερα. Αυτό που θα έπρεπε να γίνεται, πάντα σύμφωνα με την άποψη μου, να τίθενται τα ερωτήματα που έχουν οι κάτοικοι της εκάστοτε κοινότητας και δίδονται απαντήσεις από τους αρμόδιους. Θα πρέπει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι κατά την άποψη μου πάντα, στις λαϊκές συνελεύσεις δεν πρέπει να παρευρίσκονται από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής μόνο ο Δήμαρχος και κάποιοι Δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι ώστε να ακούν τα προβλήματα με τα ίδια τους τα αυτιά και να δίδουν τις αρμοζουσες απαντήσεις και λύσεις.

Για να γίνεται πιο σωστή η διαδικασία θα ήταν οφελιμο να γίνεται κατά την συνέλευση, πριν την έναρξη της, καταγραφή των όσων θέλουν να τοποθετηθούν, ώστε να μπορεί να πραγματοποιείται καλύτερα η συζήτηση και να γίνεται εποικοδομητικός διάλογος.

Για να πραγματοποιηθεί μια λαϊκή συνέλευση, χρειάζεται μια προεργασία. Ο εκάστοτε πρόεδρος λίγες ημέρες πριν τη συνέλευση, θα πρέπει να έχει γνωστοποιήσει στους κατοίκους την διεξαγωγή της, ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν και να τοποθετηθούν.

Σε ότι αφορά κατά τις συνεδριάσεις, όσοι τοποθετούνται ειδικά οι εκλεγμένοι και κυρίως της αντιπολίτευσης, θα ήταν πιο ωφέλιμο να αναφέρουν προτάσεις επίλυσης των ζητημάτων και όχι να υπάρχει μόνο καταγγελτικός χαρακτήρας. Θεωρώ ότι τα ζητήματα πρέπει να λύνονται και όχι να διαιωνίζονται και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινούμαστε όλοι. Συχνά ακούω την αντιπολίτευση να αναφέρει ότι χάνουμε προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά ποτέ δεν έχω ακούσει κάποιον να αναφέρει ότι βγήκε η τάδε πρόσκληση και ότι μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. 

Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στις συνεδριάσεις αυτές, ήταν το θέμα της καθαριότητας. Ένα θέμα που ταλανίζει πολλές περιοχές τόσο του Δήμου μας, όσο και της χώρας μας. Πρόταση μου τη νέα χρονιά που μπήκε, να γίνει ένα οργανόγραμμα καλύτερης αποκομιδής των απορριμμάτων από τους αρμόδιους αντιδημάρχους.  Σε κάθε απορριμματοφόρο να υπάρχει σκούπα και φαράσι, ώστε να μαζεύονται από τους υπαλλήλους όσα απορρίμματα πέφτουν κάτω κατά την συλλογή. Επίσης να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας, απ' όλους τους δημότες, οι οποίοι πρώτον θα πρέπει να τοποθετούμε τα απορρίμματα μέσα στους κάδους και όχι έξω από αυτούς, να κατανοούμε τι βάζουμε στους κάδους ανακύκλωσης και τι στους πράσινους κάδους, να κλείνουμε το καπάκι των κάδων και να υπάρχει συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, ώστε να γνωρίζουν όλοι πότε περνάει το εκάστοτε απορριμματοφόρο από την εκάστοτε γειτονιά ή τοπική κοινότητα ώστε να μην βγάζει ο εκάστοτε δημότης όποτε του έλθει ότι απόρριμμα του έλθει δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην αισθητική και στην δημόσια υγεία.  Θα ήταν ωφέλιμο επίσης τόσο από την μεριά του Δήμου, των εθελοντικών οργανώσεων και Συλλόγων αλλά και από εμάς που έχουμε κάποια σελίδα μέσω διαδικτύου να αρχίσουμε καμπάνιες ευαισθητοποίησης προς αυτή την κατεύθυνση. Α και να μην ξεχάσω ότι και δική μας ευθύνη είναι να κρατούμε τους χώρους μας καθαρούς είτε έξω από την οικία μας είτε στους επαγγελματικούς μας χώρους και να εξαλειφθούν εικόνες που δεν αρμόζουν εν έτει 2024.

 Άλλο ένα ζήτημα που επίσης συζητήθηκε σε κάποια τοπικά διαμερίσματα, όπως και στα Ψαχνά είναι το θέμα με τα αδέσποτα. Ένα πολύ μεγάλο θέμα, αφού γίνονται συχνές επιθέσεις σε ανθρώπους και ο αριθμός τους αυξάνεται χάριν στην ασυνειδησία κάποιων , όπου θεωρούν τα ζώα παιχνίδι, τα παίρνουν στις οικίες τους και όταν τα βρεθούν τα πετούν κυριολεκτικά στο δρόμο. Επειδή πολλά ακούγονται ότι από την μεριά του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων δεν έχουν γίνει πράγματα σε σχέση με το θέμα αυτό, έχω να πω ότι υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με τους φιλοζωική που υπάρχει στην περιοχή, γίνονται στειρώσεις και εμβολιασμοί, εθελοντές ταΐζουν τα αδέσποτα, αλλά το θέμα είναι να δημιουργηθεί ένα κυνοκομειο. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται ο Δήμος και κάποια συζήτηση που είχα, φαίνεται να βρέθηκε και χώρος προς ενοικίαση για αυτό το σκοπό. Αν πραγματικά ισχύει κάτι τέτοιο θα βοηθήσει πολύ προς την μείωση του ζητήματος αυτού. Θα θέλαμε και προς την εξάλειψη, αλλά όσο υπάρχουν άνθρωποι, που τα πετούν στους δρόμους, δε νομίζω να συμβεί στο 100%. 

Άλλο ένα ζήτημα που συζητήθηκε πολύ σε Ψαχνά, Καστέλλα και Πολιτικά είναι οι κακοτεχνίες, που έχουν δημιουργηθεί από τον εργολάβο κατά τις εργασίες για το αποχετευτικό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αρκετά ζητήματα ειδικά κατά τις ημέρες βροχοπτώσεων. Κανονικά σύμφωνα, πάντα με την δική μου άποψη θα πρέπει να αποκατασταθούν από τον εργολάβο τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί και να υπάρξουν άλλες κακοτεχνίες. Ίσως θα βοηθούσε εάν υπάρχει έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου κατά την διεξαγωγή του έργου.

Ένα θέμα, που τονίστηκε κυρίως στην λαϊκή συνέλευση της πόλης των Ψαχνών είναι το άναρχο παρκάρισμα ένθεν και κείθεν με αποτέλεσμα πολλές φορές να υπάρχουν κυκλοφοριακα προβλήματα. Αυτό το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί με την αστυνόμευση, την σωστή εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας απ' όλους και με την δημιουργία πάρκινγκ, που προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο Δήμος, όπως τόνισε ο Δήμαρχος στην παρούσα συνέλευση.

Όλα τα παραπάνω τα αναφέρω έτσι ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε τον Δήμο μας να ορθοποδήσει και να αντιμετωπίσει τα καθημερινά ζητήματα, ώστε να μπορέσουμε να μπούμε σε νέες βάσεις εν έτει 2025 μια χρονιά αλλαγών στο παγκόσμιο στερέωμα.




Σχόλια