ΤΡΟΦΗ : Η αρχή κάθε θεραπείας. Της Γιάννας Ρουσοδήμου

 


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υγείας, σήμερα παρουσιάζω ένα κείμενο για την τροφή, που είναι απαραίτητη για την υγεία που αναρτήθηκε από Evia Smile την Ιουλίου 15, 2016




Το πεπτικό μας σύστημα, δηλαδή ο σωλήνας που ξεκινάει από το στόμα και καταλήγει στον πρωκτό, είναι το κέντρο της ζωής του σώματος. Είναι, μαζί με το μάτι και το νευρικό άξονα, το πρώτο όργανο που δημιουργείται μετά τη σύλληψη του εμβρύου και γύρω από αυτό χτίζεται όλο το σώμα. Αυτό και μόνο σαν γεγονός, είναι αρκετό για να μας καθοδηγήσει, ώστε να αντιληφθούμε


τη σημασία της κατάστασης του πεπτικού σωλήνα, για την εδραίωση της υγείας του σώματος. Να επισημάνω ακόμη, ότι νεότερες έρευνες δείχνουν πώς το έντερό μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανοσοποιητικού μας συστήματος, του συστήματος δηλαδή που είναι φυσικά υπεύθυνο για να διατήρηση της υγείας του οργανισμού μας. Επίσης, το μεγάλο μήκος που έχει το έντερό μας, μας δείχνει ότι ο οργανισμός μας είναι φυτοφάγος οργανισμός από τη φύση του και όχι σαρκοφάγος. (Τα σαρκοφάγα θηλαστικά έχουν πολύ μικρό μήκος εντέρου, ώστε οι τροφές να απομακρύνονται από το σώμα γρήγορα, πριν προλάβουν να σαπίσουν, επειδή τα προϊόντα σήψης τους είναι πολύ τοξικά).

Θα δώσω μερικά απλά παραδείγματα, για το πώς ο τρόπος που διατρεφόμαστε, μπορεί να επηρεάζει την υγεία των ζωτικών μας οργάνων (καρδιά, νεφρά, συκώτι, πνεύμονες), και κατά συνέπεια, την γενικότερη υγεία μας. Μελέτες έδειξαν, ότι όταν π.χ. η υγεία του στόματος δεν είναι καλή (προβλήματα στα δόντια) η υγεία της καρδιάς επηρεάζεται αρνητικά. Προβλήματα στο στομάχι, αυξάνουν το ουρικό οξύ, αφού οι τροφές χωνεύονται ατελώς. Προβλήματα στο έντερο, προκαλούν ένταση στο διάφραγμα. Ειδικά η δυσκοιλιότητα, μπορεί να είναι η αιτία για αρρυθμίες, πονοκεφάλους, δερματοπάθειες ποικίλης σοβαρότητας στο πάνω μέρος του σώματος και τα χέρια.

Επίσης, η μυρωδιά του σώματος καθορίζεται από το είδος των τροφίμων που καταναλώνουμε. Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος ή επεξεργασμένων τροφών, κάνει το σώμα να μυρίζει βαριά εξαιτίας της αμμωνίας και του θείου που παράγεται κατά τη διάσπασή τους, ενώ οι φυτικές και οι φρέσκιες τροφές κάνουν το σώμα να μυρίζει πολύ πιο ευχάριστα. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε στους οικείους σας και ιδιαίτερα στο σύντροφό σας μετά από μια περίοδο νηστείας 40-50 ημερών, όπου δεν θα έχουν καταναλωθεί ζωικά τρόφιμα. Το σώμα μυρίζει σαν το γάργαρο νερό.

Ένας λόγος που έχουμε χάσει μεγάλο μέρος της ικανότητάς μας να μυρίζουμε και να γευόμαστε λεπτά αρώματα και γεύσεις, είναι το ότι καταναλώνουμε τροφές με έντονες γεύσεις, συντηρητικά και πρόσθετα. Αυτό μας αφαιρεί μεγάλο μέρος της ευχαρίστησης ενός γεύματος. Αν δεν μπορείς να γευτείς όλες τις γεύσεις και τα αρώματα ενός πιάτου, πώς να το ευχαριστηθείς; Η έλλειψη της ευχαρίστησης αυτής, είναι ένας από τους λόγους που μας αναγκάζει να τρώμε περισσότερο και ακόμη εντονότερης γεύσης τροφές, που σημαίνει ακόμη πιο επεξεργασμένες και βλαβερές για το σώμα.

Το είδος και η ποιότητα των τροφών, εκτός από την φυσική υγεία του σώματος επηρεάζει στο μέγιστο βαθμό την υγεία και την ευελιξία του μυαλού και του πνεύματος. Έρευνες απέδειξαν ότι η υπερβολική κατανάλωση κρέατος και ζάχαρης, κάνει τους ανθρώπους να έχουν τάση προς βιαιοπραγία. Το μυαλό είναι πιο θολό και η αντιληπτική ικανότητα μειωμένη. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στη φύση της τροφής (π.χ. η τροφή προέρχεται από βιαιοπραγία ενάντια σε ένα ζωντανό οργανισμό, ο φόβος του ζώου πριν τη σφαγή μετατρέπεται στο σώμα του σε χημικές ενώσεις που τις καταναλώνουμε όταν το τρώμε και πυροδοτούν ανάλογες αντιδράσεις στην ψυχολογία μας), αλλά και στο τι έχει καταναλώσει αυτό το ζώο σαν μέρος της διατροφής του (π.χ. ορμόνες, επεξεργασμένες τροφές κλπ). Όλα αυτά έχουν αποθηκευτεί στο κρέας του και μετά περνάνε στο δικό μας σώμα μέσα από την κατανάλωση.

Όσον αφορά τις επεξεργασμένες τροφές, τα συντηρητικά είναι ένα πρόβλημα. Αλλά πρόβλημα είναι και τα χημικά που χρησιμοποιούνται κατά τα διάφορα στάδια της επεξεργασίας τους, τα οποία δεν είναι εφικτό να απομακρυνθούν ποτέ 100%. Έτσι το τελικό προϊόν αναπόφευκτα περιέχει ίχνη των διαλυτών, λευκαντικών κλπ. που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επεξεργασία, υλικά που σε τελική ανάλυση, δεν γνωρίζουμε επακριβώς τι δράση μπορεί να έχουν στο σώμα ή και στο μυαλό μας σε βάθος χρόνου.

Για να μην μπερδευόμαστε και να μη μακρηγορούμε, καλύτερα να προτιμάμε τροφές φυσικές, φυτικές, ανεπεξέργαστες κατά το δυνατό, και όσο γίνεται πιο φρέσκιες, της εποχής και της περιοχής μας και πιο γυμνασμένες. Τα τελευταία οφείλω πιστεύω να τα εξηγήσω: Τροφές που φύονται στην περιοχή που γεννηθήκαμε περιέχονται σαν πληροφορίες στο DNA μας, επειδή έχουν καταναλωθεί κι από παλαιότερες γενιές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο οργανισμός να τις αναγνωρίζει ευκολότερα και να τις αξιοποιεί καλύτερα. Τροφές που προέρχονται από ξένες χώρες, μπορεί να προκαλέσουν στο σώμα κάτι σαν διατροφικό σοκ. Συμβαίνει ακριβώς το ίδιο που συμβαίνει και στις θεραπείες με τα βότανα: Δεν μπορείς να θεραπεύσεις ένα Βορειοευρωπαίο με βότανα από τη Διακεκαυμένη ζώνη, ούτε έναν Αφρικάνο με βότανα π.χ. από τη Σουηδία. Δεν αναγνωρίζει τις συχνότητες τους το σώμα. Κάθε άνθρωπο τον θεραπεύεις με βότανα του τόπου του και τον τρέφεις με τροφές που φυτρώνουν στο μέρος που κατάγεται και ζει.

Όσον αφορά τη γύμναση της τροφής: Σε όσο πιο δύσκολες συνθήκες έχει μεγαλώσει μια τροφή είτε ζώο, είτε φυτό, τόσο μεγαλύτερη ενέργεια περικλείει, και τόσο πιο ευεργετικό, δυναμωτικό, είναι για τον οργανισμό μας. Με τον όρο «δύσκολες συνθήκες» εννοούνται οι φυσικές αντιξοότητες. π.χ. Τα άγρια χόρτα του βουνού που μεγαλώνουν ανάμεσα στις πέτρες, τον άνεμο και τις ακραίες θερμοκρασίες των εποχών, είναι ασυγκρίτως πιο ευεργετικά και δυναμωτικά για το σώμα απ’ ό,τι τα φυτά θερμοκηπίου. Τα ζώα που ζουν ελεύθερα στη φύση, είναι ασυγκρίτως πιο ευεργετικά και δυναμωτικά για το σώμα από τα σταβλισμένα. Το ίδιο και τα ψάρια που ψαρεύονται στις άγριες θάλασσες δεν συγκρίνονται με αυτά του ιχθυοτροφείου. Όταν η τροφή είναι πλούσια σε ενέργεια, είναι γυμνασμένη δηλαδή, χορταίνεις με μικρότερες ποσότητες και δεν αναζητάς μετά το γεύμα συμπληρώματα από ζάχαρη. Επίσης, επειδή οι γυμνασμένες τροφές κατά κανόνα δεν δέχονται κάποια ιδιαίτερη παρέμβαση, δεν περιέχουν βλαβερές πρόσθετες ουσίες (π.χ. λιπάσματα, φάρμακα, ορμόνες κλπ), οπότε δεν καταστρέφουν την φυσική ισορροπία του σώματος.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι οι φυτικές και γυμνασμένες τροφές αλκαλοποιούν το σώμα, ενώ οι ζωικές συνήθως, το οξεώνουν. Η ζάχαρη, επίσης οξεώνει το σώμα, παρ’ ότι είναι φυτικής προέλευσης. Τι σημασία έχει αυτό; Σε αλκαλικό περιβάλλον δεν υπάρχουν ούτε λοιμώξεις, ούτε φλεγμονές. Αν αναλογιστούμε ότι από λοιμώξεις ή/και φλεγμονές ξεκινά η πλειοψηφία των ασθενειών που αντιμετωπίζουμε, καταλαβαίνουμε ότι διατηρώντας αλκαλικό περιβάλλον στο σώμα μας, δεν αρρωσταίνουμε εύκολα. Η υπερβολική αλκαλοποίηση από την άλλη μεριά, εγκυμονεί επίσης σοβαρούς κινδύνους: Ιδανικό ph υγρών σώματος 7,25-7,5. Για την καταστροφή καρκινικών κυττάρων ph 7,8. Από εκεί και πάνω αρχίζουν οι κίνδυνοι. Όλα θέλουν μέτρο και λογική!

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξουμε, είναι οι τροφές που μαγειρεύονται, να είναι φρεσκομαγειρεμένες όταν τις τρώμε. Η τροφή που μαγειρεύτηκε πριν 3 μέρες και μπήκε στο ψυγείο ή την κατάψυξη, μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει όταν καταναλωθεί.

Επίσης η τροφή πρέπει να γεννάει. Αν γεννάει είναι δυνατή, αν δεν γεννάει έχει μειωμένη ενέργεια. «Να γεννάει» σημαίνει να έχει κουκούτσια (π.χ. φρούτα) που αν τα φυτέψεις να φυτρώνουν, αν είναι σπόροι (π.χ. όσπρια) και βραχούν, να βγάζουν φύτρο, αν είναι αυγό και το κλωτσήσει η κότα να βγάζει πουλάκια (αυγά από κοτέτσι με κόκκορα), αν είναι ζώο, να έχει γεννηθεί από φυσική αναπαραγωγή και να μπορεί και το ίδιο να αναπαραχθεί φυσικά (να είναι ενήλικο ζώο και μη ευνουχισμένο). Οι τροφές που δεν γεννάνε, δεν μπορούν να προσφέρουν και πολλά. Κατά άλλους, δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτα πέρα από θερμίδες και όγκο. Η δύναμη της ζωής μεταφέρεται από οργανισμούς που έχουν τη δυνατότητα να αναπαραχθούν. Αυτή η δύναμη μεταφέρεται στο σώμα αυτού που καταναλώνει την τροφή και το ενισχύει όχι μόνο σε φυσικό, αλλά και σε ενεργειακό επίπεδο.

Βλέπουμε λοιπόν ότι κάθε τι έχει σημασία. Πράγματα που δεν τα προσέχουμε και πολύ, μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τη ζωή μας.

Με φροντίδα και ενδιαφέρον

Γιάννα Ρουσοδήμου

Φαρμακοποιός – Σύμβουλος φυσικής υγείας 

Σχόλια